stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Algemene vraag: Hoe verder terug terug te zoeken on Duitsland?



Profiel afbeelding

Hallo allemaal,

ik wil aan jullie vragen, hoe jullie zo ver terug kunnen zoeken in Duitsland? Ik loop vast in net feit dat er vreselijk veel mensen met mijn achternaam lijken te zijn. Mijn oudtante heeft vreselijk veel mensen op papier gezet, maar ik kan ze of niet terug vinden, of ik kan niet controleren of het familie is. Dus: hoe doen jullie dat?

Grietje Meisner - 14 feb 2019 - 16:08 (laatst bijgewerkt 14 feb 2019 — 19:48 door moderator)

Niet in het wilde weg zoeken maar gericht. Gelukkig komen mijn Duitse voorouders uit slechts een paar kleine dorpen die vlak bij elkaar liggen. Dat maakt het in mijn geval al wat gemakkelijker. Ook komt de naam die onderzoek heel weinig voor en is iedere naamgenoot sowieso familie.

Marietje - 14 feb 2019 - 16:51

En natuurlijk: de koninklijke route volgen. Voorvader A in Nederland heeft als vader: Voorvader B in Duitsland. En dat is de zoon van Voorvader C, die misschien weer uit een ander Duits dorp komt. Gewoon achteruit werken... In het wilde weg verzamelen is in sommige gevallen onverwacht handig, maar lang niet altijd. 

Wel: van alle voorouders proberen het hele gezin bijeen te zamelen. En doopgetuigen noteren. 

Petra - 14 feb 2019 - 18:19

Ik las uw profiel en vroeg me toen af of u deze akte al kende: link

Geeft plaats van herkomst (Helsen, D) + namen van zijn ouders.

JP Ouweltjes - 14 feb 2019 - 19:43 (laatst bijgewerkt 14 feb 2019 — 19:44 door auteur)

Van de plaats is een ortsfamilienbuch beschikbaar: link

JP Ouweltjes - 14 feb 2019 - 19:46

Ja, die pagina heb ik al gezien. En de ouders van Johan Georg kende ik al, maar ik kan geen geboorte- en sterfdata vinden, en ook hun ouders niet.

Grietje Meisner - 14 feb 2019 - 20:36

Deze link kende ik nog niet, dank u! 

Maar ik snap niet zo goed wat ik ermee kan. Als ik op de link klik, en daarna verder klik, kom ik volgens mij alleen maar bij een plaatsaanduiding van waar ik meer informatie kan vinden. De informatie zelf staat er niet. Ik geef meteen toe dat mijn Duits erg slecht is, dus wellicht snap ik het niet.

in ieder geval bedankt voor de moeite!

Grietje Meisner - 14 feb 2019 - 20:47

Op de pagina vindt u informatie om het boek te kunnen bestellen.

JP Ouweltjes - 14 feb 2019 - 20:51

In een Ortsfamilienbuch [ook: Ortssippenbuch] staan alle gezinnen uit het verleden, uit alle aanwezige bronnen bijeengeraapt, in één verband, uiteraard met onderlinge verwijzingen.

Zo'n boek kun je kopen (duur, en de oudere zijn doorgaans allang uitverkocht) maar je kunt ook trachten in te zien op een archief (dat in Groningen heeft een forse collectie) of in een bibliotheek.  Voor het gebruik ervan kun je met minimaal Duits toe: geboren, overleden, getrouwd, lidmaat... alle gebruikelijke genealogische termen -- als je onderzoek in Duitsland wilt/moet doen, dan heb je dat überhaupt nodig. En voorin staat altijd een lijst met gebruikte afkortingen. 

Petra - 14 feb 2019 - 21:04

Begin op de website http://gedbas.genealogy.net/

In uw andere vraag lees ik de namen van de gezochte voorouders: Daar vind je honderden Meisner / Meissner / Meißner met tientallen Johan Georg's en Johann-nen.

Misschien vind je zo al antwoorden. Zoek verder naar personen in de regio van je voorouders. Daarna kun je een e-mail sturen naar een beheerder van zo'n Meissner-stamboom. Stuur de gegevens die je al kent en vraag je of ze een overeenkomst hebben of je kunnen helpen.

De eerste voornaam (Johann) is niet heel belangrijk. Vaak wordt alleen de tweede voornaam (Georg) gebruikt, ook in aktes. Ook de enkele-s, de dubbele-ss of de ringel-ß is niet belangrijk. Het is vaak een kwestie van toeval hoe een ambtenaar of predikant de gegevens noteerde.

Marco de Bruijn - 7 mar 2019 - 16:34

@Marco: mijn achter-achter-achterneef (die ik via dit stamboomonderzoek heb leren kennen) heeft een mail gestuurd aan het archief in Korbach. Ik hoop dat daar wat uit komt. Ik had zelf inderdaad ook al een flink aantal Johannen en Georgs gevonden, maar ik kom er gewoon niet achter of het familie is.. Ik ben nog niet zo gevorderd in het stamboomonderzoek dat ik alle weggetjes weet. Is elke Meisner uit Bad Arolsen (vroeger Helsen) automatisch familie? En hoe dan; via welke lijn? Ik wil het wel graag allemaal zeker weten, niet zomaar aannames doen.

Grietje Meisner - 7 mar 2019 - 19:47


Mijn roots liggen in Duitsland en daarom ik veel research daar en ik vond dat ahnenforschung.net heel veel goede informatie heeft.

Hier de link die alles heeft over de naam Meisner:

https://forum.ahnenforschung.net/search.php?searchid=22727326

fjrecktenwald - 16 mar 2019 - 15:49







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu