stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Johan Fredrik Scharringhuysen


Profiel afbeelding

Op 27 juli 1792 wordt in Amsterdam de ondertrouw ingeschreven van Johan Fredrik Scharringhusen (in de akte Scharringhuysen) weduwnaar van Dirkje van Ingen met Sara Petronella Brons.  

Johan Fredrik Scharringhuysen "van 't Ampt Wulpe"  Hannover waarvan ik denk dat bedoeld wordt: amt Wölpe.

Ik zoek de geboortedatum van Johan Fredrik. Iemand die kan helpen?

Robin

Hallo Robin, helaas nog geen antw. op je vraag, maar mogelijk een stukje aanvulling. Jan Frederik Scharringshuisen, was overl. op 07-11-1846 te Houtrijk en Polanen (85 jr.), geb. inderdaad te Hannover, geb. ca. 1761. En was in O.T. gegaan in het jr. 1792 te Amsterdam met inderdaad met ene: Sara Pieternella Brons, overl. op 30-11-1855 te Houtrijk en Polanen (88 jr.) en geb. te Gouda ca. 1767. Ik kijk nog even verder.

DHv. E.

Hallo, Dank voor je reactie!! Deze gegevens heb ik maar ben benieuwd naar zijn Duitse roots.

Robin

Hallo Robin, dat snap ik. Maar ik heb op enkele Duitse site's gekeken, maar de Johan (Jan) Frederik Scharringhusen (Scharringhuysen / Scharringhausen/Scharringhuisen) nog "Niet" kunnen traceren. IK kijk nog even verder.

DHv. E.

Hallo,

Dirkje van Ingen is een zus van een voormoeder van mij.

Haar 2e huwelijk met Johan Fredrik Scharringhausen is te Spaarndam op 17 april 1791.

Er wordt uit dit huwelijk nog 1 kind (Jan) geboren te Spaarndam, in feb. 1792 overlijdt Dirkje.

Bij haar 2e huwelijk met Scharringhause staat dat hij geboren is te Antwerpen: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9QV-B3P8?i=153&cc=2037985

Ik vind wel dit: Wulpen is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de kustgemeente Koksijde

Maar zijn naam doet ook Duits aan, misschien dat hij tijdelijk te Wulpen Belgie verbleef?

In het bevolkingsregister staat als zijn geboorteplaats Ladenhoulst (Hannover), maar misschien is je dit intussen al bekend

Ben benieuwd wat er gebeurde met de kinderen uit het 1e huwelijk van Dirkje, deze overleden jong overigens.

Henriette Nuys

Hallo Henriette, Hartelijk dank voor deze akte, die had ik nog niet. Ik denk dat hier de ambtenaar zijn eigen creativiteit ingezet heeft bij gebrek aan aardrijkskundige kennis. Johan Fredrik werd geboren in Laderholz een plaatsje in het Amt Wölpe (bij Hannover)  en ja, dat lijkt op Antwerpen! :)

Ook was Dirkje weduwe van Coert Jurgen Wigman dat is zo Duits als maar kan. 

Robin

Hallo Robin, Ja, inderdaad, "klinkt als" Antwerpen. Ik denk dat de naam oorspronkelijk Scharnhausen was. Uit dat ambt dit boek op internet gevonden, daar komt de naam voor, ook Wichmann trouwens. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.tulifurdon.de/Kirchenbuecher/Westen/volumes/KB1783.pdf&ved=2ahUKEwinttv2hOLiAhUQJlAKHRu9DNIQFjADegQIBRAB&usg=AOvVaw2ocRVmOtSdBarcrSEFKoAN Hopelijk lukt het zo, via mijn smartphone. De link in je browser zetten, het is een PDF bestand. Helaas wel net te laat voor de doop van gezochte persoon Vriendelijke groet, Henriëtte

Henriette Nuys

AndreJ

Hartelijk dank!

Robin

Hallo Henriette, Heel hartelijk dank voor het verwijzen naar de website!  Het valt mij wel op dat de naam ook vaak als Wichmanns voorkomt. 

 In dezelfde "Kreis" ligt ook een plaatsje Scharringhausen, dus een puzzel!! Het is lastig om in Duitsland te zoeken ivm de privacyregels!  Maar wie weet kom ik met de schrijfwijze van de naam nog iets verder! 

Robin

Hallo Robin,

Ik heb nog wat gevonden, ik had bij het Noord Hollands archief digitalisatie aangevraagd van het ORA Haarlemmerliede en Spaarnwoude, nummer 3992 en dan onder Houtrijk en Polanen nr. 97 (rekesten en appointementen), 1790-1811

Dat is nu online te vinden. http://noord-hollandsarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=236&mizig=210&miadt=236&miaet=1&micode=3992&minr=1020993&miview=inv2

Daarin een akte waarin 2 voogden benoemd worden over de 2 kinderen Wiegman uit het 1e huwelijk van Dirkje van Ingen, ook staat beschreven dat zij stierf in het kraambed (bij bevalling kindje uit huwelijk met Scharringhausen) en dat dit kindje een paar uur later overleed. Verder nog een en ander. Een stukje verder naar beneden is er ook een akte die gaat over het werk van Scharringhausen, bakkerij enz., ik heb dat niet precies doorgelezen nog, maar voor jou misschien ook leuk.

Vriendelijke groet,

Henriëtte Nuys

Henriette Nuys


Hallo Henriëtte,

Wat ontzettend leuk dat je dit doorstuurt! Ik ga het uitprinten en eens goed doorlezen. Wie weet dat er toch weer ergens info tevoorschijn komt. Heel jammer is het dat de Duitse archieven zo slecht toegankelijk zijn. Hopen dat in de toekomst daar nog iets in veranderd!

Mijn hartelijke dank!

RobinPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!