stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » De ouders en emigratie van Bernard Heinrich Brüe/Brûe/Brue


Profiel afbeelding

Hallo,

Al enige tijd ben ik bezig met het uitpluizen van mijn stamboom. Dat is voor driekwart vrij eenvoudig: de hele familie van mijn vader komt uit een radius van 50 kilometer in Noord-Brabant, de hele familie van mijn moeders vader heeft het dorp Ammerzoden sinds 1630 bevolkt. De interessante lijn zit bij mijn moeders moeder. Haar moeder, mijn overgrootmoeder dus, heette Maria Agnes Brüe en zij is in december 1927 vanuit het Duitse Neuenkirchen naar Hedikhuizen (NB) geëmigreerd. Daar trouwde ze enkele maanden later met Engelbertus Cornelus van der Heijden, hun eerste dochter was mijn oma. 

Op de trouwakte van Engelbertus en Agnes staan de ouders van beiden. De ouders van Agnes heten Bernard Heinrich Brüe en Maria Catharina Schulze. Ik denk dat ik Maria Catharina Schulze heb gevonden. Ze lijkt geboren te zijn in Schwaney-Altenbeken uit een familie van molenaars. Maar Bernard Heinrich Brüe is totaal onvindbaar. Ook heb ik nog geen bewijs kunnen vinden van een huwelijk tussen de twee. Bernards voornamen suggereren dat hij wel in Duitsland geboren is, zijn achternaam klinkt Frans. Ik probeer te achterhalen wie zijn ouders zijn en vanwaar die (of hun ouders, of hún ouders) uit Frankrijk geëmigreerd zijn. Maar zoals ik al schreef: de man is totaal onvindbaar (ook als ik zijn achternaam anders schrijf, zoals Brûe of Brue). 

Wie heeft de gouden tip? Ik ben reuze benieuwd. 

Hartelijke groet,

Charlot

Charlot

Welke plaats Neuenkirchen wordt hier bedoeld? link

JP Ouweltjes

Hallo Charlot, welkom op onze site "Stamboomforum" sinds 10-06-2019.

Ter aanvulling: het huwelijk van Maria Agnes Brüe (34 jrn. oud) huwde inderdaad (enkele maanden later) en wel op 09-02-1928 te Hedikhuizen (N.B.) (akte nr.3) met de 40 jarige Engelbertus Cornelus (Cornelis) van der Heijden te Hedikhuizen, geb. op 05-12-1887 te Hedikhuizen. Van beroep was hij Mandenmaker. Wist je ook dat hij Weduwnaar was, van ene: Antonetta de Vaan, geb. op 18-05-1885 te Hedikhuizen en gehuwd op 09-05-1917 te Hedikhuizen. En overleden op 29-01-1926. Ik zoek nog even verder.

DHv. E.

Bedankt voor de reacties.

De Neuenkirchen die ik bedoel ligt in Nordrein-Westfalen. Maar dan zijn er nog steeds twee opties, en ik weet helaas niet welke van de twee. 

 

En over het huwelijk van Maria Agnes: Dat wist ik! Met Antonetta de Vaan kreeg Engelbertus ook een dochter, Cornelia. Ik ken haar als tante Cor. Zij is de halfzus van mijn oma en enkele jaren terug overleden. Die kant van de stamboom ligt op een presenteerblaadje op alle websites, omdat ze allemaal in/om/rond Hedikhuizen zijn geboren, gedoopt en getrouwd, en generaties lang manden maakten. Maar over de familie van Maria Agnes vind ik niets... 

Charlot

Hallo Charlot. Bij "wie was wie" heb ik de naam gevonden geschreven als Maria Agnes Brul of Brül.......... groetjes Marga

Marga Hinterholzer Heerholtz

Op de trouwakte van Engelbertus en Agnes staan de ouders van beiden

Heb je die gezien en de huwelijksbijlagen gelezen? Heet ze echt wel Brue?

Frank Fransz

Ja dat weet ik zeker. Die achternaam staat ook op haar grafsteen in Haarsteeg, op de immigratie akte uit 1927 en mijn oma (haar eerste dochter) zegt het ook. Diezelfde oma weet overigens niets over haar grootouders van moederszijde omdat die volgens haar erg vroeg gestorven zijn.

Charlot

 Volgens wiewaswie is de  naam is Maria Agnes Brûe    zie ook DHv. E. - vandaag om 14:03 en de namen van beiden ouders..

https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/50033915

Bruidegom

Engelbertus Cornelis van der Heijden

Geboorteplaats

Hedikhuizen

Leeftijd

40

Bruid

Maria Agnes Brûe

Geboorteplaats

Neuenkirchen (Duitsland)

Leeftijd

34

Vader van de bruidegom

Wendelinus van der Heijden

Moeder van de bruidegom

Maria van der Lee

Vader van de bruid

Bernard Heinrich Brûe

Moeder van de bruid

Maria Catharina Schulze

Gebeurtenis

Huwelijk

Datum

09-02-1928

Gebeurtenisplaats

Hedikhuizen

Documenttype

BS Huwelijk

Erfgoedinstelling

Brabants Historisch Informatie Centrum

Plaats instelling

's-Hertogenbosch

Collectiegebied

Noord-Brabant

Archief

550

Registratienummer

1382

Aktenummer

3

Registratiedatum

09-02-1928

Akteplaats

Hedikhuizen

Collectie

Deel: 1382, Periode: 1928

Boek

Huwelijksregister Hedikhuizen 1928

Opmerking

Weduwnaar van Antonetta de Vaan.

Janny Bijsterveld

De geboortedatum van Maria Agnes Brue is 22-09-1893. Dit heb ik achterhaald via Online Begraafplaatsen: https://www.online-begraafplaatsen.nl/zerken.asp?command=showgraf&bgp=845&grafid=547646&char=B. Ook niet onbelangrijk om te weten is dat ze katholiek is.

Van 1 van de 2 Neuenkirchens in Nordrhein-Westfalen, nl. die bij Rheine (Kreis Steinfurt) staan de RK DTB's bij Matricula Online. Helaas heb ik op/rond 22-09-1893 geen doop van Maria Agnes Brue aangetroffen. Zie hier: http://data.matricula-online.eu/en/deutschland/muenster/neuenkirchen-st-anna/KB013/?pg=140.

Vermoedelijk gaat het dus om Neuenkirchen bij Rietberg. Dit valt onder het bisdom Paderborn. Helaas zijn bij Matricula Online maar een paar kerkboeken van dit bisdom ontsloten, maar Neuenkirchen nog niet: http://data.matricula-online.eu/en/deutschland/paderborn/.

Je zegt dat je een Maria Catharina Schulze uit Schwaney-Altenbeken hebt gevonden. Toevallig ligt dit ook in de buurt van Paderborn, maar wel aan de andere kant. Vergeet niet dat de naam Schulze heel erg veel voorkomt en dat "Maria" een algemeen voorvoegsel is bij Duitse dopen, dus in theorie kunnen tientallen andere personen in aanmerking komen.

Frank Steggink

Ik heb niet de bevestiging gekregen dat deze zijn ingezien. Huwelijksbijlagen ( informatie over de ouders)

Maar volgens het dienstbodenregister:

Geregistreerde Agnes Brüe
Geboorteplaats Hardinghausen (Duitsland)
Geboortedatum 22-09-1893

dus: Neuenkirchen-Vörden
Dit is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

De doopakte van Agnes is in Neuenkirchen St Bonifatius  te vinden.

Frank Fransz

"zij is in december 1927 vanuit het Duitse Neuenkirchen naar Hedikhuizen (NB) geëmigreerd"

@ Charlot Wat is jouw bron? Volgens het dienstbodenregister kwam ze uit Hörsten.

Frank Fransz

De bron is mijn oma :) Die is nog in leven en ik heb haar gevraagd wat ze wist. Niet veel, zo blijkt. Hörsten ligt in ieder geval volledig uit de richting van Neuenkirchen-Vorden/Hardinghausen. Hardinghausen is een gehucht in de buurt van Neuenkirchen zo te zien. 

Wat ik wel weet van mijn oma is dat Maria Agnes naar Hedikhuizen kwam omdat een vrouw in Hedikhuizen een Duitse huishoudster had en die wilde graag een Duitse vriendin. Hoe ze Maria Agnes gevonden hebben weet ik niet, maar het zou kunnen dat ze al in Hörsten werkte als huishoudster? 

Ik ben in ieder geval al iets wijzer geworden door jullie graafwerk, dank! Bernard Heinrich Brüe en Maria Catharina Schulze staan op de doopakte van Maria Agnes, maar zelf zijn ze nog steeds spoorloos. 

Charlot

Huwelijksbijlagen nakijken bij het Streekarchief is de laatste optie.

Frank Fransz

Bernard Heinrich Brüe en Maria Catharina Schulze staan op de doopakte van Maria Agnes, maar zelf zijn ze nog steeds spoorloos. 

Komen ze werkelijk nergens anders voor in dit register?

JP Ouweltjes


Komen ze werkelijk nergens anders voor in dit register?

 

Als Bernard Heinrich en Maria Catharina in dezelfde parochie getrouwd zijn als waar Maria Agnes gedoopt is, dan zou hun huwelijk in dit boek geregistreerd moeten staan. Dit is alleen niet doorzoekbaar voor zover ik kan vinden en ik weet hun trouwdatum niet, dus het vergt enig uitpluiswerk (en een talent om onleesbare handschriften te lezen wat ik niet heb). 

CharlotPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!