stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Onderzoek in stad Hannover



Profiel afbeelding

Wie kan mij vertellen of je ook online in de kerkelijke registers van Hannover kunt zoeken? Behalve dan via een abonnementsdienst van familysearch.org ;) 

 

Het gaat om de naam Dreyer/Dreijer. Ik vind iets aan informatie via familysearch, maar ik zou graag meer willen vinden, en ook bepaalde data willen verifiëren. (het lijkt mij namelijk redelijk onwaarschijnlijk dat ze pas na het derde kind trouwen bijvoorbeeld.) 

 

Wie oh wie heeft er een fijne website waar ik kan zoeken? Mocht iemand anders kunnen/willen zoeken, beantwoord ik graag vragen :)  

http://data.matricula-online.eu/de/
 

Hier heb ik al behoorlijk wat boeken doorgebladerd, helaas zonder resultaat....

Nathalie Persoon - 24 jul 2019 - 15:02 (laatst bijgewerkt 24 jul 2019 — 15:03 door auteur)

Hallo Nathalie, heeft u eens op deze site gekeken:

http://meta.genealogy.net/search/index

Maar kan u eens een v.b. geven, o.t.w. voornaam, data, getr. met wie en data enz. b.v., dan kunnen wij ook eens kijken. Alleen met een familienaam c.q. verschrijvingen en plaatsnaam lukt het ons zeker niet. We kunnen het altijd proberen.  Succes, we zien u reactie wel weer.

Helaas Nathalie, van mij geen reactie meer, volgens Willem bent u al heel wat jaartjes bezig. Zonder dit even Fatsoenlijk in u vraag te melden.

DHv. E. - 24 jul 2019 - 15:44 (laatst bijgewerkt 24 jul 2019 — 17:00 door auteur)

Is het zoeken nog steeds naar Hermann Dreijer en Emilie Blume, de ouders van Emma Fried Meta Dreijer geb.11-01-1897 te Isernhagen, of heb je inmiddels al meer gevonden ?
 

Uit de vraag van 2012 :

het archief, waarvan ik vandaag ook weer een zeer vriendelijke mail terug kreeg. Zij hadden gegevens van mijn overgrootmoeder, alsook van twee van haar (oudere) broers, maar meer niet. Deze broers waren mij (en mijn moeder!) onbekend, maar een jongere zuster is ons wel bekend

Uit de vraag van 2011 :

ik ben op zoek  naar Hermann Dreijer, en zijn vrouw Emilie Blume (en eventueel verdere voorouders)
Hun dochter Emma Fried Meta Dreijer is geboren in Isernhage, Pruisen op 11-01-1897. Ze is in Rotterdam getrouwd met Gerrit Bosman op 19-09-1923

Uit de vraag van 2010 :

De gegevens die ik zoek:
Hermann Dreijer en Emilie Blume. Van hun heb ik geen enkele gegevens behalve dat hun dochter Emma Fried Meta Dreijer is geboren 11-01-1897 in Isernhagen, Pruisen, Duitsland. 

Willem H. - 24 jul 2019 - 15:54

Beste DHvE.

Ik vind uw reactie jammer. Ik heb namelijk helemaal niet gevraagd of iemand dit wil uitzoeken, ik vraag alleen maar of iemand een fijne website weet, en óf ik in kerkelijke registers van Hannover online kan zoeken. 

Het klopt dat ik al langer bezig ben. Maar ik geef ook al aan dat ik al wat meer informatie heb gevonden. Maar voor mijn hoofdvraag zijn details in eerste instantie niet zo belangrijk. Kan je wel of niet in kerkelijke registers zoeken van Hannover, dat was mijn vraag. Ik apprecieer dat men mee wil zoeken, vandaar ook "mocht men mee willen zoeken, beantwoord ik graag vragen". Ik vind persoonlijk uw toevoeging dan ook wat overtrokken.

Ik zal even op de door uw genoemde website speuren. Ik kan mij herinneren daar ooit eerder te zijn geweest, maar zonder resultaat, wie weet is daar inmiddels één en ander bijgewerkt.

 

Willem: ja, het gaat nog steeds om die twee mensen. Ik heb inmiddels dus iets meer informatie gevonden bij Familysearch, maar ik zie ook dat er mensen zijn die de gegevens kunnen aanpassen, dus ik zou graag zelf willen kijken of die gegevens kloppen. Het lijkt mij namelijk sterk dat ze pas vlak voor of vlak na hun derde kind zijn gaan trouwen. Het kan wel, maar nogmaals, lijkt me sterk. 

Vandaar dus dat ik mij afvroeg of ik de kerkelijke registers van Hannover in kon zien. En de link die later toevoegde had ik gevonden, maar na deze door geplozen te hebben (waarbij ik ook andere jaartallen heb gekeken, 1897 en 1892 zou in schrift best op elkaar kunnen lijken bijvoorbeeld) niets kunnen vinden. Maar volgens mij is dat ook geen "officiële" kerkregisterwebsite. 

Nathalie Persoon - 25 jul 2019 - 13:16 (laatst bijgewerkt 25 jul 2019 — 13:19 door auteur)

In de trouwakte van 1923 te Rotterdam (image 102 hier) staat dat Hermann Dreijer assistent was bij de posterijen en woonde te Hannover, en dat Emilie Blume reeds was overleden. De huwelijksebijlagen staan niet op Familysearch, maar zouden toch wel al lang openbaar moeten zijn. Heeft U het archief van Rotterdam al benaderd met een verzoek die bijlagen in te zien? Ik zou verwachten dat een bijlage zou zijn een extract van de overlijdensakte van Emilie Blum, en zou hopen dat haar geboorteplaats en leeftijd worden genoemd, alsmede haar ouders - maar misschien valt dat tegen. Evenzo zou het archief te Hannover kunnen worden benaderd over de overlijdensakte van Hermann. Ivm privacy zou het nog niet lang genoeg geleden zijn dat hij is overleden, maar als hij een directe voorouder van U is ligt dat misschien anders. En als U een vermoeden van de trouwdatum heeft, kan die trouwakte niet worden aangevraagd bij het betreffende archief? Maar goed, U heeft dit allemaal wellicht al geprobeerd, ik heb de oude discussies niet gelezen.

Peter S - 25 jul 2019 - 13:56 (laatst bijgewerkt 25 jul 2019 — 14:04 door auteur)

Dank u wel Peter, voor uw bijdrage.

Ik heb deze gegevens inderdaad al, alsmede ook ooit het contact met het archief van Hannover, maar ik zou zo graag weten of de kerkelijke archieven online staan :) En ik hoopte dat iemand van hier daar een mooie link van heeft. Ik zoek namelijk graag zelf, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer.....

Voor als mensen heel graag mee willen zoeken:

Ik heb inmiddels gevonden dat Hermann Friedrich Ludwig Dreyer geboren is op 28-09-1867 in Hannover.

Emilie Blume (die Charlotte Justine Emilie Bume lijkt te heten volgens Familiesearch) is geboren in 1876 (staat geen exacte datum) ook in Hannover. 

Kinderen (ik heb de exacte data wel hoor) Hermann (1892 Isernhagen) Heinrich (1894 Isernhagen) Emma (1897 Isernhagen) Marie Bertha Lina Elsa (1900 Hannover) en zelfs een Richard Willy Louis (1901 Hannover) en de ouders zijn vervolgens (weer volgens familysearch) in 1897 getrouwd in Hannover. 

 

Uiteraard staat een bezoek aan het archief op de wensenlijst, maar dat is er helaas nog niet van gekomen (de reis er naar toe is best duur, zeker van Den Haag met OV). 

Nathalie Persoon - 25 jul 2019 - 14:16

Als de gezochte personen van Lutheraans geloof waren, zou dat zijn

https://www.stadtkirchenkanzlei.de/kirchenbuchamt/familienforschung

verantwoordelijk is. Je kunt hun kerkboeken niet online zien. Volgens de website hebben alleen de Standesämter sinds 1875 de leiding.

 

Oude documenten van de Standesämter zijn inmiddels ontvangen door de Stadtarchiv Hannover.

Voor katholieke kerkboeken zou het bisdom Hildesheim verantwoordelijk zijn, en alleen zij zijn online op matricula.

AndreJ - 25 jul 2019 - 14:28 (laatst bijgewerkt 25 jul 2019 — 14:41 door auteur)

Bedankt voor uw reactie.

Ik heb inderdaad wel eens gezien dat zij Luthers waren. Jammer dat deze boeken (nog) niet online in te zien zijn! Wat ik wel zie, is dat het handig zou zijn als ik zou weten uit welk gedeelte zij komen van Hannover. Ik zie dat er nogal wat kerken met ieder hun eigen boeken zijn (even los van het soort geloof) alsook dat Hannover uit best wat hoeken bestaat, zeg maar. 

Nathalie Persoon - 25 jul 2019 - 14:35

Dit is wat er onder meer online staat. LINK

Jan C. - 25 jul 2019 - 14:36 (laatst bijgewerkt 25 jul 2019 — 15:19 door auteur)

Sommige lutheraanse kerkboeken kunnen online worden betaald op www.archion.de, maar alleen tot 1875.

AndreJ - 25 jul 2019 - 14:41

Met dank aan @Peter vind ik in het adresboek van Hannover 1923 een Herm. Dreyer :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

   <-- klik

Beroep past prima, straat lijkt me ook mooi passen bij de geboorte van de kinderen te Isernhagen.

Willem H. - 25 jul 2019 - 15:02

Gaaf Willem!!! 

Hij was, in wat ik ook te lezen kreeg van een man uit Isernhagen, landbriefträger. Ik kan hier niet zo heel goed lezen wat er precies staat, behalve Isernhagestrasse :) Hij kan natuurlijk ook van beroep veranderd zijn.

 

Alleen als ik 'm open, krijg ik alleen een complete bladzijde, en ik zal wel scheel kijken, maar ik kan niet inzoomen?? 

Nathalie Persoon - 25 jul 2019 - 16:00 (laatst bijgewerkt 25 jul 2019 — 16:13 door auteur)

ik kan niet inzoomen??


cursor boven pagina en dan wieltje omhoog scrollen, en omlaag om weer uit te zoomen.

Willem H. - 25 jul 2019 - 16:15

Herm., Post=Betr.=Assist., Isern=
hagener Str. 19.4

Postbetriebs Assistent, zoals @Peter S. al schreef : assistent bij de posterijen.

Ik neem aan dat het nr. 19 op de 4e etage was.

Willem H. - 25 jul 2019 - 16:24

De Lukas-kerk is verantwoordelijk voor Isernhagener Straße. Dit werd ingehuldigd in 1901. Archion heeft geen kerkboeken van de Lukas-kerk.

AndreJ - 25 jul 2019 - 16:40

Bedankt!! Ja, die .4 had ik ook als 4e etage (of 4e appartement) bedacht. Ik heb even op googlemaps gekeken, het pand lijkt zelfs nog te bestaan :) 


Fijn om op deze manier in ieder geval de wijk en de kerk te hebben gevonden! Dat helpt :)

Nathalie Persoon - 25 jul 2019 - 16:53

In het adresboek van 1898 vind ik Herm. Dreyer, Brieftr., in de Lister Str. 2.1
In 1900 in de Weidendamm 3.2

Overigens  <hier>  een kompleet overzicht van de adresboeken van Hannover.
(dan steeds via  Abteilung I  naar  Alphabetisches Verzeichniß der Einwohner und Handelsfirmen, dan juiste letter kiezen)

Willem H. - 25 jul 2019 - 17:15


Hartelijk bedankt Willem!

Nathalie Persoon - 26 jul 2019 - 10:08







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu