stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Verder a/d Aller (D), overzicht van overleden kinderen WO-2



Profiel afbeelding

Hallo allen,

In de tweede wereldoorlog zijn in 1944 en 1945 in de Duitse plaats Verden a/d Aller een aantal Nederlandse (21), Belgische (2) en Oost-Europese (Sowjet Unie 7, Polen 19) kinderen overleden. Hiervan is een overzicht  (link verwijst naar een pdf bestand) gemaakt, die op de website regionalgeschichte-verden.de is terug te vinden.

De volgende Nederlandse kinderen komen in deze lijst voor, tussen haakjes de geboorteplaats en leeftijd bij overlijden:

Reehorst (Velsen, 0 jaar), Piek (Verden, geen dag oud), Peulen (Zeist, 2 mnd), Kooismans (Verden, 1,5 mnd), van Reck (Verden, 1 mnd), Kok (Amsterdam, 4 mnd), Te Lintelo (Den Haag, 4 mnd), Van der Bley (Reyswyk, 2 mnd), Spruit (Naaldwijk, 4,5 mnd), Camffermann (Naaldwijk, 6 mnd), Coret (Leiden, 11 mnd), Pleysant (Den Haag, 1 jaar), van der Kruk (geen plaats, 8 mnd), Soepnel (Amsterdam, 11 mnd), Oosterhaan (Deventer, 6,5 jaar), Beumer (Deventer, 4 jaar), Kos (Verden, 2 weken), Witges (Verden, 3 mnd), De Ruyck (Verden, 3 weken), Ploeg (Amsterdam, 1 jaar), van Essen (Verden, ruim 1 mnd).

De genoemde Belgische namen zijn: Peelaerts (Herenthals Antw., 7 mnd), Dobbelaere (Verden, 3 mnd).

In de genoemde lijst staat ook een kolom waarin de moeder en soms de vader is genoemd, de moeder inclusief meisjesnaam. Let op dat er spelfouten gemaakt zijn, zoals hierboven Kooismans, waarvan ik denk dat het Kooimans of Kooiman moet zijn.

Van deze kinderen is op het Domfriedhof (begraafplaats) in Verden een monument opgericht. De namenlijst staat hier ook weer naast.

Mocht iemand hier een van de kinderen herkennen, ik heb contact gehad met mensen in Verden en eventueel meer informatie beschikbaar.

Deze informatie is ook geplaatst op andere genealogie-gerelateerde forums en facebook groepen.

met groet, Frank

Frank van de Velde - 11 okt 2019 - 19:45 (laatst bijgewerkt 11 okt 2019 — 19:46 door auteur)

Zijn dit soms kinderen van ouders die na "Dolle Dinsdag" uit Nederland naar Duitsland zijn gevlucht?

G. Karssenberg - 12 okt 2019 - 21:49

Dat kan best kloppen. Onder de tabel waar ik naar verwijs (eerste link in mijn bericht) staat als voetnoot:

"Bei den verstorbener Kindern niederländischer Nationalität handelt es sich mit großer Sicherheit nicht um die Kinder von Zwangsarbeitern, sondern um niederländische Nationalsozialisten, die, bedingt durch das Vordringen der Alliierten, mit ihren Familien nach Deutschland flüchteten und hier als „Gäste des Führers“ aufgenommen wurden. Sie wurden in Verden in der Pestalozzischule untergebracht. Die meisten der 21 verstorbenen holländischen Kinder sind in den Niederlanden geboren und waren beim ihrem Tod in Verden im Durchschnitt ein Jahr alt. "

(ruwe vertaling: "Bij de overleden kinderen met Nederlandse nationaliteit gaat het met grote zekerheid niet om kinderen van dwangarbeiders, maar die van Nederlandse Nationaal socialisten, die door het opdringen van de geallieerden, met hun families naar Duitsland vluchtten en hier als "Gast van de Führer" opgenomen zijn. Zij werden in Verden in de Pestalozzischule ondergebracht. De meeste van de 21 gestorven Nederlandse kinderen zijn in Nederland geboren en waren bij hun overlijden in Verden gemiddeld één jaar oud." )

 

Aanvullend nog op mijn bijdrage:

Op de pagina Tabellen op de genoemde website staan meerdere overzichten waar ook Nederlanders in vermeld zijn, zoals bijv. deze.

Frank van de Velde - 13 okt 2019 - 09:55

> Zijn dit soms kinderen van ouders die na "Dolle Dinsdag" uit Nederland naar Duitsland zijn gevlucht?

Afgelopen week heb ik het CABR dossier in gezien van de Streekleider der Nationale Jeugdstorm voor Leiden en omgeving. Zijn aantekeningenboekje zat ook in het dossier. Daarin schreef hij dat hij op 6 september de opdracht kreeg om vrouwen en kinderen van NSB-ers te evacueren naar Verden. In de uitspraak van het Tribunaal wordt als onderdeel van de beschuldiging genoemd: "in September 1944 onder zijn leiding een transport vrouwen en kinderen van leden van de N.S.B. naar Duitsland te evacueren". 

Hij heeft twee transporten georganiseerd. In het eerste transport zaten ook zijn vrouw en kind, in het tweede transport is hij zelf meegegaan. Twee maanden later is hun kind aan bronchitis overleden in Verden.

Bob Coret - 22 dec 2019 - 20:40


Beste Frank,, Mooi werk verricht,

Mijn overleden oom Frans (Fransiscus te Lintelo) staat hiertussen (ik heb een kopie van de overlijdensakte daarop staat dat oma "zur zeit wonhaft hat in Verden". Onbekend is nog steeds waarom mijn opa in Verden was en of oma erbij was. Dat is zeer onwaarschijnlijk omdat oma de zorg over nog 7 ander kinderen had waaronder nog jonge kinderen. Mijn vader was toen 10 jaar oud en had ongetwijfeld zich kunnen herinneren van een grote treinreis naar Duitsland. Zijn herinneringen zijn echter aan de oorlogswinter waar hij met zijn grotere broer hout ging hakken in de Scheveningse bosjes omdat het zo koud was. Zij zijn dus in Nederland gebleven. Niemand in de familie weet hier verder nog van.

 

Vriendelijke groet Arthur te Lintelo

Arthur te Lintelo - 3 jul 2020 - 11:00







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu