stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » wat betekent R. of Regi. in gereformeerd trouwboek Lengerich opgelost



Profiel afbeelding

In Lengerich in het graafschap Lingen noteert de dominee vanaf 1760 ineens een R. bij sommige bruidegommen en bruiden, niet altijd bij beiden, soms aan het eind van de inschrijving R.R. Ik dacht eerst dat dit de aanduiding voor Roomskatholiek zou zijn, omdat katholieken verplicht waren hun huwelijk bij de dominee te registreren, maar verderop zag ik dat hij achter de j.m. van jongeman /:Regi:/ vermeldde en het zou toch ook wel vreemd zijn dat hij toen al gemengde huwelijken sloot. Wie weet wat met deze aanduiding bedoeld werd? http://data.matricula-online.eu/de/deutschland/osnabrueck/lengerich-st-benedikt/0074/?pg=4

Herman Kimmann - 11 dec 2019 - 21:28

Beste Herman,

Regi betekent : aan de koning. Komt van het woord rex dat koning betekent. Ik heb zelf voorouders in Freren. Daar stond bij sommige personen: eigen aan de Hange (was huis "Hange") maar ook eigen Regi ( eigen aan de vorst). In dienst van het landgoed "Hange" of in dienst van koning.

 

Gabriël Slee

G.L.J. Slee - 13 dec 2019 - 18:11

Bedankt Gabriël en sorry voor de late reactie, heb het mailtje blijkbaar gemist. Dus eigenhorig aan de vorst/koning. Dit past wel bij de latere vermeldingen bij dopen, waarbij na de ouders vaak vermeld wordt "Eijgenh." eigenhorige, of "Huurl" als het heuerleute betreft.

Stammen jouw voorouders uit Freren af van de Sleihoff die in 1555 vermeld wordt?

Herman Kimmann - 24 dec 2019 - 21:51

Beste Herman, De naam Slee of Schlee stamt volgens Hans Slemeyer die veel geschreven heeft over Friduren/ Freren af van Schlehe (= sleedoorn). Ik vond dit in het boek: Friduren/ Freren. Ein Beitrag zur Geschichte des Kirchspiels und der Stadt Freren von dem Anfängen bis zum Jahre 1945. Aan dit boek heb ik veel gehad. Te vinden in de bibliotheek van de Emsländischer Heimatbund in Meppen. Misschien ook in bibliotheek in Bunnik.

De eerste vermelding van de naam Slee vond ik in de Landmeetinghe van 1603-1619. Vanaf 1700 vind ik in de DTB-boeken 3 families Slee. Waarschijnlijk stammen zij af van één "Stamboom". De DTB-boeken zijn tussen 1650 en 1700 erg onvolledig. Er zitten dus grote gaten in de gegevens..

Waar vond je de vermelding van Sleihoff in 1555 vermeld? 

Gabriël Slee.

G.L.J. Slee - 25 dec 2019 - 11:34


Die Beschrivinge der Niedergrafschaft Lingen vermeldt in de bauerschaft Freren de erve geheten Sleihoff. De bewoner wordt de Sleimeyersche genoemd. De ei werd toen als een lange e uitgesproken volgens de schrijver van het boek. Ik zal op je in je profiel vermeld emailadres een kopie van de vermelding sturen.

Herman Kimmann - 25 dec 2019 - 13:50







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu