stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Op zoek naar informatie over mijn overgrootmoeder, Johanna Louise de Wals * Avereest 1887


Profiel afbeelding

Dag allemaal,

ik schrijf omdat ik op zoek ben naar informatie over mijn overgrootmoeder. Haar naam was Johanna Louise (soms ook geschreven als Luise) de Wals. Geboren op 28-10-1887 te Avereest. Mijn oma (haar dochter) vertelde wel eens iets over haar. Zij is op een gegeven moment het contact met haar moeder verloren. Waar en wanneer mijn overgrootmoeder is gestorven is mij onbekend, het internet heeft wat dat betreft ook geen antwoorden. Waarschijnlijk is dit in Duitsland gebeurd. Mijn oma is in 1914 in Aachen geboren. (Vader onbekend. Ik weet alleen dat hij een Duitser was) Ik zou ook  graag achter de identiteit van mijn overgrootvader willen komen.

Ik heb de persoonskaart van mijn oma al opgevraagd bij het Centrum voor familiegeschiedenis.  Dit leverde helaas geen nieuwe informatie op, er staat bijvoorbeeld niet in wie haar vader is. Ook heb ik de geboorteakte van mijn oma opgevraagd bij het Standesamt Aachen. Het archaische Duits dat gebruikt wordt is vrij onleesbaar, maar er lijkt niet echt bruikbare informatie in te staan. Misschien dat ik hier nog wel een keer om hulp vraag bij het ontcijferen.

Samenvattend: kan iemand mij helpen meer informatie te vinden over mijn overgrootmoeder, bijvoorbeeld haar sterfdatum- en plaats? En, ik zou heel graag willen weten wie mijn overgrootvader was.

(Bonmama.nl heeft veel informatie over de familie de Wals uit Avereest, bv. de geboortegegevens van mijn overgrootmoeder, en de namen van haar ouders, zussen, broers etc, maar ook niets over haar sterven.) En bij sites als Familysearch en Myheritage kom ik niet ver, omdat ik geen abonnement heb.

Bedankt voor het lezen..!

Met hartelijke groet,

Melanie

Melanie

Bij FamilySearch moet je alleen een account aanmaken, kost niets en je wordt nergens over lastig gevallen. Dus wellicht kunt u daar zelf zoeken.

L. Loef

Als er in de geboorteakte van uw oma geen informatie over een vader staat vermeld, dan zal het moeilijk (onmogelijk?) worden om te achterhalen wie haar vader was.

L. Loef

  • Naam van de vader: als het kind bij de geboorteakte de naam van de moeder heeft gekregen en vader onbekend dan wordt dat wel heel moeilijk om de vader te achterhalen. Tenzij er papieren in de familie zijn die aangeven dat een persoon vergoedingen oid heeft verstrekt.
  • Jouw oma is getrouwd. Is dat in Duitsland geweest of in Nederland. In de Nederlandse aktes wordt aangegeven of een ouder al dan niet in leven was en waar de ouder woonde. Als jouw oma in Duitsland is gehuwd dan weet ik het niet.
  •  De persoonskaart van jouw oma vermeld waar zij in 1940 en vaak ook enige jaren daarvoor woonde. Kun je aan de hand daarvan niet zoeken in het bevolkingsregister?
  •  Indien je het vermoeden hebt dat jouw overgrootmoeder na 1940 in Nederland kan zijn overleden kun je een persoonskaart van haar aanvragen. Ik neem aan dat zij Nederlands staatsburger is gebleven.

mvg-Ben

Ben Wegman

 Gertrud Josephina Louisa de Wals‏‎,

 

Gehuwd ‎24 okt 1941 Enschede OV (42 jaar gehuwd) met:

 

Hermann Lansink‏‎, zoon van Hendrik Lansink en Gertrud Schaper‏.

Geboren ‎4 nov 1910 Nordhorn [D], 

Al geïnformeerd bij het archief naar de huwelijksakte uit 1941 ? mogelijk meer informatie over haar moeder of zij nog leeft of dat zij is overleden ?

Bron: website Bonnama

Groet,
Everardus

Everardus Rollema

https://stadsarchief.enschede.nl/00002/00003/

o.a. staat op de site van het stadsarchief van Enschede vermeld.  ( huw.akte 1941 is aldaar te raadplegen)

Op dit moment zijn de volgende akten  geïndexeerd, gecontroleerd en op internet te raadplegen:

  • overlijdensakten Enschede 1811-1963
  • huwelijksakten Enschede 1811-1937
  • geboorteakten Enschede 1811-1915
  • overlijdensakten Lonneker 1811-1934
  • huwelijksakten Lonneker 1811-1934 
  • geboorteakten Lonneker 1811-1914 (1915 en 1916 zijn geïndexeerd en gecontroleerd. Er zijn nog seen scans aanwezig van deze akten)

U kunt deze akten bekijken en doorzoeken via deze LINK

Hieronder ziet u een totaaloverzicht van alle historische akten van de burgerlijke stand zoals die zich bij Stadsarchief Enschede bevinden.

Overlijdensakten Enschede 1811 - 1969            
Overlijdensakten Lonneker   1811 - 1934 
Huwelijksakten Enschede 1811 - 1941
Huwelijksakten Lonneker 1811 - 1934
Geboorteakten Enschede 1811 - 1916
Geboorteakten Lonneker  1811 - 1916

Everardus Rollema

De huwelijksakte van Hermann Lansink en Gertrud Josephine Luise de Wals is op familysearch in te zien. Zie hier.

De vader van Gertrud Josephine Luise de Wals wordt in de huwelijksakte niet genoemd. Haar moeder is op 24-10-1941 nog in leven en woont in Keulen.

Johanna C.

Mooi gevonden Johanna Goed !

Everardus Rollema


Iedereen die gereageerd heeft, bedankt!   Ik ga zeker wat doen met de suggesties.  Johanna C., de huwelijksakte van mijn opa en oma had ik nog niet gezien, ben er blij mee.

MelaniePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu