stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Is de Duitse Johannes Althaus alias Althusius familie van de Nederlandse familie Althuisius?



Profiel afbeelding

Op 1 september 1639 trouwt te Leeuwarden een Duitse soldaat Geert Jans uit Ravensburg met Wendel Gijsberts (ged. 25-10-1616 te Harlingen).  Dit echtpaar wordt gezien als de stamouders van de familie Althusius of Althuisius , de Latijnse versie van Althuis of Althuys.  

Bij mijn zoektocht naar de voorouders kwam ik de volgende persoon tegen: Johannes Althaus alias Johannes Althusius (geb. 1557 te Diedenshausen; ovl. 1638 te Emden).   Johannes Althusius is een Duitse theoloog die ook in Nederland bekendheid geniet .  Zie voor meer info Wikipedia.

Daar bij de Nederlandse naamgenoten de nodige predikanten voorkomen, vraag ik mij af of er een link is met de Duitse tak Althusius. De Duitse Johannes Althusius is omstreeks 1596 te Herborn getrouwd met de jonge weduwe Margarethe Naurath. In het huwelijk zijn 6 kinderen geboren.  Zou het kunnen dat één van de zes kinderen als soldaat naar Nederland is vertrokken en zich daar heeft gesetteld ? Althaus, Althuis, Althuys of Althusius……het lijkt allemaal sterk op elkaar.

Misschien is er op dit forum iemand die de namen en data van de 6 kinderen van Johannes en Margarethe kent.  Geert zou misschien van oorsprong  Gerardus kunnen zijn.  Jan of Jannes zijn misschien afgeleiden van Johannes. De vader van Johannes Althusius was  Hans Althaus.

Ik ben benieuwd naar de reacties.  

Joeke de Jong - 13 okt 2020 - 17:28

Uitgeschreven lid - 22 okt 2020 - 12:04

@ Herman Deckers

Dank voor de link. Ik had wel de pagina op Wikipedia gezien, doch deze is veel uitgebreider. Met de genoemde namen heb ik ook op Alle Friezen connecties kunnen vinden. Er is wel een zoon Hermann naar Nederland gekomen en in 1657 te Franeker overleden, doch ik heb (nog) geen aansluiting met mijn Geert Jans Althaus uit Ravensburg kunnen vinden. Dan zou ik mij misschien moeten verdiepen in het nageslacht van de twee andere zonen Samuel en Heinrich, die in het artikel worden genoemd. 

Joeke de Jong - 22 okt 2020 - 18:46


Ik ga ervan uit dat de door u genoemde Ravensburg in Baden-Württemberg ligt.

Kent u de site: https://list.genealogy.net/mm/listinfo/bawue-l

Hier kunt u zich aanmelden.

Dit is een soortgelijk forum waar u dezelfde vragen kunt stellen en misschien bent u dan dichter bij de bron.

Succes en jrusjere oes Kirchroa.

Uitgeschreven lid - 23 okt 2020 - 15:51







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu