stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Trouwakte 26 mei 1945 te Maagdenburg achterhalen (Jan Blonk / Elisabeth Schneider) opgelost



Profiel afbeelding

In mijn onderzoek naar Jan Blonk ben ik op de persoonskaart in het archief van Amsterdam een eerder huwelijk tegengekomen. Dit huwelijk is volgens de kaart van 26 mei 1945 en voltrokken in Maagdenburg,  Duitsland. De laatste adresmutatie op de kaart is van 21 december 1948, toen Jan Amsterdam verliet.

Ik probeer vooral verdere details over de bruid te vinden. Oorspronkelijk komt zij uit Riga, Letland. In 1952 is een nieuw huwelijk van Jan Blonk voltrokken, dus ik ga er vanuit dat dit huwelijk toen al ontbonden was. Ik ben benieuwd of en zo ja hoe ik aan meer informatie kan komen. Liggen dit soort aktes in streekarchieven? En zijn die (al) openbaar? En kan ik daar bijv. de ouders van de bruid op terugvinden?

Eric Bus - 1 apr 2022 - 08:46 (laatst bijgewerkt 1 apr 2022 — 09:16 door moderator)

Anje B. - 1 apr 2022 - 09:16

Dank je wel! Wat stom dat ik zelf die zoekopdracht niet inclusief plaats heb gedaan. Ik ben vooral vanuit de naam + datum gaan kijken, maar daar is deze hit niet naar boven gekomen (of niet goed gekeken). Weer wat geleerd!

Eric Bus - 1 apr 2022 - 09:28

De akte bij het CBG is een afschrift: https://cbg.nl/actueel/duitsehuwelijksakten/


Geen idee of de originele akte (die neem ik aan in Maagdenburg in het archief zit) nog extra informatie bezit.

Anje B. - 1 apr 2022 - 12:08 (laatst bijgewerkt 1 apr 2022 — 12:09 door auteur)

Het document heeft me toch een stuk verder gebracht. Op basis van de 'woonplaats' Polte-Lager blijkt dat ze in Duitsland beide in een werkkamp verbleven. Via het archief op https://collections.arolsen-archives.org/ ben ik vervolgens op beiden gaan zoeken en heb van Betty de nodige informatie teruggevonden. Waaronder ook de namen van haar ouders. Ik ben nu verder aan het zoeken of ik via die route meer over haar en haar afkomst kan vinden.

Weer genoeg stof tot onderzoek!

Eric Bus - 1 apr 2022 - 13:52 (laatst bijgewerkt 1 apr 2022 — 13:52 door auteur)


In 1952 is een nieuw huwelijk van Jan Blonk voltrokken, dus ik ga er vanuit dat dit huwelijk toen al ontbonden was

 

Het lijkt erop dat de bruid nooit naar Nederland is gekomen. Als je de woningkaarten bekijkt van de laatste 3 Amsterdamse adressen van Jan Blonk, dan staat hij daar steeds alleen op, zonder vrouw. 

Woningkaart van zijn laatste adres in Amsterdam, zie hier.
 

Anje B. - 1 apr 2022 - 16:40







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu