stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Jacob Hermansz van Bostelen geboren te Barβel omstreeks 1700?Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de geboortedatum, geboorteplaats en ouders van mijn voorvader Jacob Hermansz van Bostelen.

In mijn zoektocht naar mijn voorouders ben ik op het punt aanbeland dat een mogelijke geboorteplaats van mijn voorvader Jacob Hermansz van Bostelen ( diverse varianten van zijn naam zijn bekend zoals de voornamen Jacobus en Harmensz en achternamen als Borsselen, Borsele enz.) in Duitsland zou kunnen zijn.

Zoals gezegd is geboortedatum ( doop), geboorteplaats en ouders van Jacob Hermansz van Bostelen niet bekend. 
Jacob is in 1720 geregistreerd als lidmaat van de gereformeerde kerk van Leiderdorp. Dit is de vroegst bekende bron met de naam van Jacob.

In 1729 trouwt Jacob voor de eerste keer met Lijsbeth Swanenburg . Lijsbeth is geboren in 1706 . 

Als Jacob ongeveer even oud is als zijn ( eerste) vrouw moet Jacob omstreeks 1700 zijn geboren.

In 1753 trouwt Jacob voor de tweede keer, dit keer met Geertje Pieters Verkerk. Bij dit huwelijk laat Jacob optekenen dat hij geboren is in Borsselen te Vriesland. Divers onderzoek naar plaatsen in Nederland die mogelijk Borsselen en/of Vriesland kunnen zijn leveren niks op.

Een suggestie nu is dat Jacob wellicht niet uit Nederland kwam, mede gezien het feit dat er voor 1720 geen enkel spoor van Jacob in Nederlandse bronnen is terug te vinden.

Een mogelijke geboorteplaats zou dan Duitsland kunnen zijn en meer specifiek Barβel in Oost Friesland. Met enige fantasie in van Borsselen een verbastering van Barβel. Als Hypothese kan dan het volgende gesteld worden. Jacob Hermansz 'van Barssel' is vrijwel direct Jacob Hermansz 'van Borsselen' (Bostelen) gaan heten toen hij arriveerde in Leiderdorp, omdat men in de omgeving van Leiden Barssel in Friesland niet kende / niet kon plaatsen. Maar de naam 'van Borsselen' was in die omgeving uit het verleden wél bekend.

In deze speurtocht is nog het vermelden waard dat de vader van Jacob ( zeer waarschijnlijk gezien zijn patroniem) ene Herman ( of gelijk) moet zijn geweest en zijn moeder mogelijk Sijtje heette.

Als mogelijk connectie bestaat er ook nog de mogelijkheid dat ene Aart van Borsselen ( doopgetuige bij de doop van 2 kinderen van Jacob) een broer of oom is van Jacob.

Jacob brengt een groot deel van zijn leven door in Leiderdorp en overlijd uiteindelijk in 1761 in Leiden.

Kan iemand mij helpen met deze zoektocht in Duitsland?

Martijn van B - 17 jun 2022 - 10:00

Martijn,

Hier is een link naar een aardig beginpunt. De Katholieke 'Matrikel' van Barssel. Bovenaan de scans van de doopboeken, onderaan ook transcripties, zowel gealphabetiseerd als op chronologische volgorde.

Maar omdat Jacob in 1720 opduikt in de Gereformeerde lidmaten in Leiderdorp vermoed ik dat hij of Luthers, of Gereformeerd was (die had je daar ook). En waar viel Barssel dan onder? Da's gokken.....ik ben in Duitse genealogie niet echt thuis.

Hier is misschien een aardig beginpunt daarvoor.

Succes!

[Edit:] van: Ernslandische und Bentheimer Familienforschung, Januar 2003, Heft 68, Band 14 

"In Ostfriesland sollte der Familienforscher grundsätzlich auch die evangelischen Kirchenbücher einsehen. Auch sind viele Eintragungen in den Kirchenbüchern der benachbarten Kirchengemeinden der katholischen Gebiete des Emslandes und Oldenburger Münsterlandes verzeichnet. In Frage kommen die Pfarreien Rhede, Aschendorf, Papenburg (St. Antonius und St. Michael), Börger, Esterwegen, Scharrel, Ramsioh, Strücklingen und Barßel. "

"In Oost-Friesland moet de gezinsonderzoeker in principe ook de protestantse Kerkregisters bekijken. Er zijn ook veel inschrijvingen in de kerkregisters van de naburige parochies in de katholieke gebieden van Emsland en Oldenburger Münsterland opgenomen. De parochies van Rhede, Aschendorf, Papenburg (St. Antonius en St. Michael), Börger, Esterwegen, Scharrel, Ramsioh, Strücklingen en Barßel."

Zie ook genwiki

De conclusies die ik hier uit trek zijn: 

1) Dat Barßel weliswaar formeel niet bij Ostfriesland hoorde, maar er in de praktijk zo dicht tegen aan lag dat nogal wat 'Ost-Friese' dopen etc. ook in de boeken van parochie Barßel terug te vinden zijn. Dat ondersteunt de theorie van 'Borsselen in Vriesland' = 'Barßel in Ostfriesland' maar brengt ons niet verder in welke Evangelische of Reformierte kerkboeken te raadplegen voor Barßel, laat staan waar ze online te vinden zouden zijn.

2) Dat er in die omgeving inderdaad wel substancieel veel protestanten waren.

-Bart- - 17 jun 2022 - 11:19 (laatst bijgewerkt 17 jun 2022 — 12:32 door auteur)

Hier alle genealogische wetenswaardigheden over Barβel:
https://wiki.genealogy.net/Bar%C3%9Fel

En hier de verfilmde DTB op Familysearch:
EDIT: Niet te raadplegen, zie hieronder bericht van Karel Honings
Link vervallen.

Jan CIavaux - 17 jun 2022 - 13:58 (laatst bijgewerkt 17 jun 2022 — 21:57 door auteur)

Dat word een zeer moeilijke speurtocht door deze stukken. 

Als iemand kan helpen met zoeken hou ik mij aanbevolen.

In ieder geval bedankt voor deze informatie.

Martijn van B - 17 jun 2022 - 14:11


Maar die veerfilmde DTB op familysearch is vanuit je luie stoel niet te raadplegen. Wel via matricula:

https://data.matricula-online.eu/de/suchen/?place=Bar%C3%9Fel+&diocese=&date_range=1500%2C2000

karel honings - 17 jun 2022 - 18:44Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu