stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » hulp gevraagd voorouder vermoedelijk uit 'Kornelimünster' - Conradt (Conraedts / Conrath) +- 1688 opgelost



Profiel afbeelding

Het gaat om een voorouder genaamd Simon Conradt getrouwd op 23/04/1714 met Catharina Looval (°ongeveer 1688 - + 2/05/1756)  in Gemmenich. (schrijfwijze verschilt al eens per document van Conradt, Conraedts, Conrath ...).

In het parochieregister van Gemmenich van de huwelijken staat bij Simon Conradt volgende: ex Greijnich-territorij monasteriensis cornely - als ik dit vrij vertaal lijkt er te staan: van Greijnich - territorium klooster van Cornely.

In de omgeving van Gemmenich vindt je in Aken een plaatsje dat heet Kornelimûnster wat vroeger een zelfstandige rijksabdij / gebied was. Dus ik vermoed dat hij daar vandaag komt! Greijnich kan ik nergens terugvinden dus misschien is het Breinig.

Ik heb al geprobeerd om via online archivmogelijkheden te zoeken naar archieven hieromtrent. Maar ik versta maar matig Duits en ik snap ook niet de indeling. De archieven in Ned of België zijn makkelijker toegankelijk denk ik. Ook Familysearch kan me hierin niet helpen, je kan de microfilms enkel bij hun bekijken ...

Kan iemand me verder helpen? Weet iemand hoe ik dit beste aanpak?

alvast bedankt

vriendelijke groeten Erica

Erica1970 - 29 jan 2023 - 17:07

er staat in ieder geval Breijnich:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

voor de r.k. Kirchenbücher van Kornelimünster [zie hier]

Peter B - 29 jan 2023 - 17:17 (laatst bijgewerkt 29 jan 2023 — 17:19 door auteur)

Dank je wel Peter! Ik voel me wel een beetje dom ... ik zag die kleine b echt aan als een grote G! Maar ik vermoedde enkel dat het Breinig zou kunnen zijn. Nu je het zegt, zie ik het ook ... maar ik heb er gewoon te weinig ervaring in. Ben nog niet zo lang mee bezig! Dus bij deze bedankt om dat te bevestigen en weet ik nu dat we dus (voorlopig) van Duitsland komen.

Op de link heb ik geklikt en daar had ik al een account aangemaakt maar wist dus verder absoluut niet hoe of wat. Dus bedankt voor de link alleen krijg ik dus nergens een archief te zien zoals bij familysearch of rijksarchief België of Nederland. Zou het kunnen dat ik daar voor moet betalen of dat ik dan naar de leeszaal moet? Of is er toch ergens een mogelijkheid om het digitaal terug te vinden? Want dat is nu  niet naast de deur!

Nogmaals hartelijk dank! :-)

groeten Erica

Erica1970 - 29 jan 2023 - 19:56

Als je de link van Peter opent, krijg je dit te zien (een gedeelte van het beeld) :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

In de beschrijving van hetregister dat je wilt zien klik je op het meest linkse icoontje. Als je met de muis erboven staat krijg je de tekst 'Digitalisat öffnen' te zien. Door daar te klikken kom je dus in het register en kun je er doorheen bladeren. Je hoeft je dus niet te registreren, en het raadplegen is dan dus ook gratis.

Als bij een beschrijving dat icoontje (soort berglandschap) ontbreekt, is er geen digitale versie van het register beschikbaar.

karel honings - 29 jan 2023 - 22:10 (laatst bijgewerkt 29 jan 2023 — 22:11 door auteur)


ah super, dat lukt dus! 

nu nog Latijn ontcijferen... zitten hier ook indexen in waar ik naar kan kijken!

In elk geval ik zowel Peter als Karel, dikke merci om me verdder te helpen. Ik zal eens moeten zoeken hoe ik dat ga vinden wat ik wil vinden!

 

Dat ging snel! bedankt voor jullie hulp!

Erica

Erica1970 - 30 jan 2023 - 08:11







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu