stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Welkom in het subforum Onderzoek in Duitsland

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding
Geachte lezer,

Ik wil u hierbij van harte verwelkomen in het nieuwe subforum Onderzoek in Duitsland. Dit subforum is ervoor bedoeld om vragen en antwoorden met betrekking tot genealogisch onderzoek in Duitsland te groeperen. Op deze manier is het gemakkelijk om deze onderwerpen te kunnen onderscheiden van meer algemene onderwerpen, die voornamelijk op Nederland betrekking hebben. Het onderscheid wordt nog duidelijker gemaakt, omdat berichten in dit subforum zijn voorzien van een Duitse vlag, zodat ze direct op de hoofdpagina opvallen.

Ik heb een aantal onderwerpen aangemaakt om links te kunnen verzamelen. Deze onderwerpen zijn:
* Genealogische websites;
* Archieven;
* Mailinglijsten;
* Genealogische verenigingen.
De links zijn per deelstaat gegroepeerd. Ik heb meerdere pagina's gereserveerd, omdat berichten helaas een maximum grootte hebben. Mocht u zelf interessante links hebben en/of tegenkomen, dan wil ik u graag verzoeken om ze aan het bericht toe te voegen. Ik zal ze dan in het bovenste bericht (of tweede / derde, als de lijst te lang wordt) toevoegen, zodat ze direct zichtbaar zijn.

Een van deze dagen zal ik zelf een poging wagen om de links aan te vullen. Dit subforum is vandaag geopend, dus ik heb nog geen tijd gehad om veel links te verzamelen.

Veel succes met uw onderzoek naar uw Duitse voorouders!

Frank Steggink

Frank Steggink

Het is wellicht een aardig idee om te laten weten uit welke streek en wanneer uw voorouders in Duitsland leefden.

In mijn geval betreft het voornamelijk rooms-katholieke agrarische families die in en rond Emsbüren (Emsland), Ochtrup (Westfalen) en Epe (bij Gronau, Westfalen) woonden. Ze zijn begin 19e eeuw of eerder naar Nederland (Twente) getrokken, dus pas vanaf de 6e generatie in mijn kwartierstaat zijn Duitse voorouders te ontdekken, maar hun aantal neemt vrij snel toe.

Frank Steggink

ik zelf ben bezig met onderzoek naar de familie scheepers uit isselburg.
ik weet zelf nog niet goed hoe ik dit moet gaan aanpakken.

carola

Beste Carola,

Kunt u aangeven naar welke gegevens u precies op zoek bent? Betreft dit de burgelijke stand (Standesamt, vanaf 1875) of gegevens uit kerkboeken? In het laatste geval moet u weten wat het geloof van uw voorouders was, of tenminste een redelijk vermoeden hebben. Het is eerst nodig om te weten wat u precies wilt weten, aangezien het archiefwezen in Duitsland erg versnipperd is. (En ook zijn er veel minder bronnen online beschikbaar.) Tevens verdient het aanbeveling om zelf contact op te nemen met de desbetreffende archieven, om na te gaan of zij u de gewenste informatie kunnen verschaffen. Het is meestal ook nodig om een afspraak te maken / plaats te reserveren. En indien u niet in staat bent om zelf langs te komen, maar u bent bereid om te betalen voor opzoekvragen, kunt u gelijk hier naar informeren.

Isselburg viel onder het bisdom Münster, maar de kerkboeken lijken zich niet in het bisdomsarchief te bevinden. Ik geloof dat de volgende lijst alleen de parochies weergeeft die daar daadwerkelijk aanwezig zijn. Tenminste, dat is zo bij de paar parochies waar mijn eigen voorouders vandaan komen. De lijst: http://www.archive.nrw.de/LAV_NRW/jsp/bestand.jsp?archivNr=415&tektId= 98 . Hier vindt u contactgegevens van de St. Pankratius parochie van Isselburg: http://www.bistummuenster.de/index.php?myELEMENT=9735

Indien uw voorouders Evangelisch-Luterisch waren, zoudt u bij de Westfälische Landeskirche kunnen kijken: http://wiki-de.genealogy.net/Evangelische_Kirche_von_Westfalen voor contactinformatie.

Mocht u meer vragen hebben, dan hoop ik dat ik of iemand anders die kan beantwoorden.

Groeten en succes,

Frank Steggink

Frank Steggink

Ik ben geinteresseerd in de naam EWERS, komt vanuit Iserlohn, Bentfeld, Boke. Veel informatie heb ik gekregen vanuit Iserlohn. Maar ben nog steeds aan het zoeken waar Theodor J.F.B.E. EWERS is overleden en begraven. Ik weet wel dat het niet in Iserlohn is. Zelfs heb ik Ellis Isl. website nagekeken. Het schijnt erg moeilijk te zijn om deze persoon te vinden. Hij is geboren op 1/3/1854 te Iserlohn, trouwde op 31/5/1876 te Amsterdam. Na de dood van zijn vrouw is hij op 22/7/1884 "ambtelijk afgescheven" te Amsterdam en waarheen hij is vertrokken is een raadsel. Heeft iemand een idee hoe ik verder kan zoeken? Geneanet en Ahnenforschung heb ik al nagekeken en oproepen geplaatst, maar helaas geen resultaten.

Netty

hoi frank
dank al voor jouw bericht.
het gaat dus om de ouders van Gerhard scheepers geb 1816 in isselburg
gehuwd in arnhem met Christina Friederica Dorothea van der stroom (uit zevenaar)
zijn ouders (vader was ten tijde van huwelijk overleden, moeder nog woonzaam in isselburg) zijn Friederich heinrich Scheepers en Hendrina Fermaath
ik heb 2 documenten online gezet uit isselburg
http://www.genealogieonline.nl/stamboom-scheepers/I235.php
maar hier kan ik dus niet uit wijs worden wat hun geloof of dergelijke was.

ik ben helaas zelf niet echt in staat om een goede duitse brief te schrijven.
wel ben ik tegenwoordig in staat om makkelijk langs het plaatsje isselburg te gaan mocht er daar mogelijkheid zijn om verder te zoeken

carola

Hallo Carola.

Kun je mij deze 2 documenten toesturen?
Het is niet echt goed leesbaar op deze manier.
Groetjes Willemina.

Willemina Meijer

Hallo Netty.
Had deze Ewers Kinderen?
Zoja , als de kinderen huwen zit er toch(meestal) een huwelijkse bijlage bij, en de verblijfplaats,
of overlijdensakte ouders hierin vermeld.
Groet Willemina.

Willemina Meijer

Hallo Carola.
Heb enige mails verstuurd naar Duitsland, even afwachten wat hier uitkomt, eerst welke religie
je voorouders hadden , dan kun je weer verder.
Groetjes Willemina.

Willemina Meijer

hoi willemina dat is super van jou, mijn dank hiervoor.
ben benieuwd wat eruit komt.
groetjes carola

carola

Wat een goed idee dit sub-forum!!
Mijn voorouders komen uit Lüneburg e.o. Ik ben er zelf jaren geleden naar toe geweest, d.w.z. naar Lüneburg, zij waren Evangelisch Luthers. De Kerkboeken van alle Lutherse Kerken zijn in een Amt in te zien.Wel afspraak maken. Men is daar zeer behulpzaam.Je moet wel Gotisch kunnen lezen!
Ik vond op 20 mei 1579 de geboorte van Johannis Schrooder, zijn vader was Harmen Clavis(Claus) Schrooder. De moeder was niet vermeld. Aansluiting met Harmen Schrooder, die begin 1700 werd geboren en in de 20-er jaren naar Warmond kwam heb ik niet gevonden.Er is nogal wat verwarring met Schrooder/Schröder.
Ik ga echter stug door, via FamNord.

Schrooder

Goed idee, dit subforum!

Wat betreft mijn interesse in dit subforum:

Ik ben nieuwsgierig naar de voorgeschiedenis van Frans Joseph Bernardus Post (koperslager), geboren Haselünne (Emsland), gehuwd in Leens met Bregitha Berends Pijp.
Hij is de zoon van Bernardus Lucas Post (broodbakker) en Margaretha Franciscus uit Haselünne.
Hoogstwaarschijnlijk R.K.

Ook ben ik benieuwd naar de voorouders van Johann Gerhard Heinrich Arens, geb. 20 januari 1803 in Ankum (Dld) [wonend te Bokzaden onder Ankum, Nedersaksen]. Hij was gehuwd in Groningen met Helena Rudolphus Boer. Zijn ouders waren Albert Arens en Maria Meijhus uit Ankum
Hoogstwaarschijnlijk R.K.

Heel veel succes met het subforum en laten we hopen dat er in Duitsland ook zulke actievelingen zijn, die parochiale registers, voor zover nog aanwezig willen digitaliseren en op het net zetten.

Groeten,
Sacha

sacha vries

Hallo Sacha.
Fijn dat je reageert, er zijn op het ogenblik veel mensen in Duitsland bezig met het indexeren van registers.
Een bekende van mij heeft geheel belangeloos de kerkregisters voor Meppen , Osnabruck, bewerkt,
in 3 jaar tijd, zodat wij daar weer van kunnen profiteren!
En wat je voorouders betreft uit Haselüne, daarvoor moet je in Familienforschung Meppen zijn.
zie archieven in Duitsland.
Groet Willemina.

Willemina Meijer

Hoi Willemina,
Omdat de zoon trouwde toen hij al meerderjarig was, is er geen bijlage bij de huwelijks akte. De zoon trouwde in Rotterdam. Ik heb contact gehad met Rotterdam, Den Haag, Amsterdam. De Overgroot Vader Theodor is niet te vinden in Nederland. Het moet in Duitsland zijn. Maar waar. Ik blijf doorzoeken. Nog wel bedankt voor Uw reactie, groetjes Netty

Netty


Beste Willemiena,
Dank voor je tip! Is er ook een link naar die bewerkte doopboeken? Maar dat zal wel een domme vraag zijn! ;-)
Hartelijke groet,
Sacha

sacha vriesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!