stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Welkom in het subforum Onderzoek in Duitsland



Profiel afbeelding
Één van mijn voorouders is vanuit Weert in Duitsland gaan wonen. Daar hebben ze wat kinderen gekregen en daarna zijn ze via Maaseijk weer in Nederland terechtgekomen.Één van die kinderen is mijn voorvader; hij is in 1801 in Fritzlaer, Hassen-Kessel in Westfahlen geboren. Zijn oudere zus is in 1797 in Hofgeismer / Pruissen bij Cassel in Hessel geboren, en een andere in 1799 in Homburg.
Nu is mijn vraag, of ik op internet (net als hier in mbv Genlias) kan zoeken naar de aktes.

Groeten,
Mariëlle

Marielle van den Hurk-van Isterdael - 23 mei 2008 - 10:36

Hallo Mariëlle.
Wel wat laat Sorry, maar toch even een antwoord op je vraag.
Nee in Duitsland zijn ze nog niet zover, naar ik gehoord heb komt het er wel.
Hier een link waar je eens kunt zoeken.
Klik op Ortsfamilienbucher, en dan staan links allerlei plaatsen enz..
Succes
Groet Willemina.





www.ortsfamilienbuecher.de/

Willemina Meijer - 28 mei 2008 - 20:57

Geachte Frank,

Kan ik online iets te weten komen over mijn voorouders uit Duitsland?

Johannes Eberhardus Bettenbrock katholiek en kerkelijk gehuwd in 1788 te? met Katharina Elisabeth geb 1758 te? Johannes is geboren in Vensen (Venne) in t Osnabruck.

Gr Attie Tuin

tuin - 14 jun 2008 - 00:06

Hallo Attie,

Voor zover ik weet, zijn er van Ostercappeln en omgeving geen online gegevens beschikbaar. Je zou bij de plaatselijke genealogievereniging kunnen informeren of zij meer weten: http://www.osfa.de/ . Hier vind je ook een kaart van het Osnabrücker Land , en welke kerken / parochies hier waren.

Zo blijkt er in Venne een Evangelisch Lutersche kerk te zijn geweest, maar geen katholieke kerk. Ik weet niet waar katholieke personen kerkten, maar dat kan Ostercappeln zijn. Op de site van de Familienforschungsstelle Meppen zie je welke katholieke parochies bestonden. Het dekanaat Ostercappeln bevatte de parochies Belm (voor je andere vraag), Bohmte, Hunteburg en Ostercappeln. De plaats Vensen kan ik trouwens niet vinden. Is dat een verschrijving van Venne, of een gehucht bij Venne?

Wellicht kun je ook je vraag op de e-maillijst voor het Koninkrijk Hannover stellen. Deze lijst is tweetalig. Je kunt ook je vraag in het Engels stellen.

Hier is nog een site wat je waarschijnlijk zal interesseren: http://www.venne-families.de/ . Er staat weinig informatie op, maar de naam Bettenbrock wordt wel vermeld, en je kunt informatie vragen bij Doris en Udo Thörner. Hun e-mailadres staat op de site.

Groeten,


Frank

Frank Steggink - 14 jun 2008 - 04:34

Hallo Forum

Hier nog een link voor mailingslisten in Germany.

Ben zelf aangesloten bij de Heinsberger-L mailinglist die de volgende gebieden bewerkt:Familienforschung im Kreis Heinsberg, im Raum Aachen, Jülich, Limburg NL und Limburg Belgien [deutschsprachige Liste]

Is in het algemeen in German, maar er worden ook vaak vragen gesteld in Nederlands en vaak geantwoord in Nederlands ( of een mix of Nederlands-German ). Is een zeer efficicient forum die vaak goede resultaten oplevert.

http://list.genealogy.net/mailman/listinfo/

Met Vriendelijke Groeten

Ignatius Lafebre

Ignatius Lafebre - 15 jun 2008 - 02:06

Hallo Ignatius,

Bedankt voor de link. Ik had hem toevallig gisteren op de mailinglijsten-pagina gezet (die eigenlijk overbodig is, zie http://www.stamboomforum.nl/subfora/52/2/9665/0/mailinglijsten ), maar die thread is al diep begraven. (Eigenlijk zou het mogelijk moeten zijn om bepaalde berichten sticky te maken, of om de beschrijving van het subforum aan te passen om belangrijke links te plaatsen.)

Groeten,

Frank

Frank Steggink - 15 jun 2008 - 02:54

Hallo allemaal,

Ik ben op zoek naar de voorouders van Adam Riem, geboren in ong. 1712 te Herleshausen of Philipsthal in Hessen. Volgens de Mormonen trouwde Adam op 01-08-1734 in Den Haag met Ariaantje van Siepel. Dan is er nog een Coenraad Riem, waarschijnlijk de vader van Adam, die in 1750 in Rijswijk overlijdt. Ik denk niet dat de familie katholiek is, maar wat dan wel is een gok, ik denk Luthers. Ik ben een poos intensief met een andere tak van de familie bezig geweest en wil nu dit weer oppakken, maar weet niet goed, waar te beginnen.

Vriendelijke groet

Ineke Riem Vis

Ineke Riem Vis - 1 jul 2008 - 01:02

Hallo Allemaal,

Ik ben op zoek naar de familienaam Seip, ik kom niet verder.

Wat ik heb kunnen vinden is  Johann Paul Seip geboren in 1764 in Lippstadt en overleden in 1791 in Bischheim, getrouwd met Margaretha Catharina Berthold overleden in 13 nov 1813 in Soest, Nordrhein-Westfalen in Duitsland.

Ik heb alleen 1 kind van hun kunnen vinden namelijk Johan Diderich Seip geboren op 7 september 1789 in Soest, Westfalen en overleden op 27 dec 1842 in Zevenbergen.

Ik wil meer over deze tak weten, wie Johann Paul Seip zijn ouders zijn, wie zijn zussen zijn en wie zijn kinderen zijn!! Ik heb hier verder niets meer over kunnen vinden! En ik weet niet hoe ik verder moet zoeken in duitsland.

Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Groetjes,

 Angenella Seip

angenella seip - 2 jul 2008 - 18:48

Hallo allemaal,

Langzaam aan begin ik alles hier te ontdekken en tot mijn grote vreugde een subforum over familie uit Duitsland. Nu die heb ik, maar dat wist ik al voordat ik begon :D

Mijn betovergrootouders zijn namelijk in Duitsland geboren, echter in Nederland gestorven.

 

Herman Henrich Schür is geboren op 17-01-1820 in Altenberge (Dld) , zoon van Gerhard Heinrich Schür en Engel Adelheid (Adelheid) Herbers. Hij is gedoopt op 19-01-1820 in Wesuwe (Dld) . Herman is overleden op 26-01-1900 om 24:00 in Horsten (Gr) , 80 jaar oud. Herman trouwde, 32 jaar oud, op 27-04-1852 in Rütenbrock (Dld) met Maria Margaretha (Grietje) Ellermann , 22 jaar oud. Grietje is geboren op 02-02-1830 in Lindloh (Dld) , dochter van Joannes Theodorus (Theodor) Ellerman en Anna Maria (Maria) Evers. Zij is gedoopt op 14-02-1830 in Rütenbrock (Dld) . Grietje is overleden op 27-10-1900 in Onstwedde (Gr) , 70 jaar oud. Zij is begraven op 31-10-1900 in Zandberg (Dr) .
Vanuit Herman Henrich kom ik terug naar
Johann Hermann Schür is geboren in 1760 in Altenberge (Dld) . Johann is overleden. Johann trouwde met Maria Tecla (Tecla) Schulte . Tecla is geboren in 1760 in Wesuwe (Dld) . Tecla is overleden op 17-06-1814 in Wesuwe (Dld) , 53 of 54 jaar oud.
En zo kom ik in mijn directe lijnen, van de 275 personen, in toaal 12 personen tegen die in Duitsland geboren zijn.
Het betreft hier de volgende mensen:
Herman Henrich Schür & Maria Margaretha Ellermann Gerhard Heinrich Schür & Engel Adelheid Herbers Joannes Theodorus Ellermann & Anna Maria Evers Johann Hermann Schür & Maria Tecla Schulte Anne Margriete Eijlers (& Aijcko Geerts) Harmen Hindricks Bulder op 't Bontkes (& Anneke Geerts ter Horst) Hindrick Lammerts Bulder & Geescke Borcharts
Mocht iemand toevallig nog informatie voor mij hebben... Dan hoor ik het graag. Ook natuurlijk als ik iemand nog verder kan helpen.
OVerigens kwam het overgrote deel terecht rond Onstwedde/Vlagtweede in Groningen.

Marjo Janssen - 17 okt 2008 - 22:35

Hallo Marjo,

In het DTB van Wesuwe kan ik rond het jaar (1760) dat je noemt geen (Maria) Tecla Schulte of Johan Herman Schür vinden. Kun je je ook verteld hebben, zodat ze wat eerder of later geboren zijn?

Groeten, René Remkes

Rene Remkes - 21 okt 2008 - 23:43

Beste Frank,

Ik ben al jaren bezig met het uitpluizen van mijn stamboom. Helaas alleen in de breedte, want nadat ik (ook al jaren geleden) mijn verste voorouder had gevonden ben ik niet verder gekomen omdat ik niet goed weet hoe.

Misschien kun jij me een tip geven hoe een doorstart te maken.

Het gaat over Christian Morgenstern. Hij trouwt op 21-10-1765 in Rucphen en Sprundel met Catharina Zeijlmans uit Schijndel. Hij is geboren in Erbach (?) maar datum (en plaats) is niet bekend. Overlijdensdatum ook niet maar hij is overleden voor 18-01-1798 want dan sterft zijn vrouw als weduwe. Christian was in 1765 in dienst als knegt bij een heer Lanoy, vaandrig bij de garde te voet.

Ik ga ervan uit dat Erbach in het Duitstalige gebied lag, maar hoe kom ik er achter hoeveel Erbachs er waren in die tijd en waar? Voor mijn gevoel kan ik pas verder zoeken als ik dat weet.

Met vriendelijke groeten,

Stan Morgenstern

Morgenstern, Stan - 24 okt 2008 - 21:32

Herkomstonderzoek Simon Hart

Stadsarchief Amsterdam.

Airlenbach onder Erbach (Hessen, Duitsland) ondertrouw

Berefelden in Graafschap Erbach thans Beerfelden (Hessen, Duitsland) ondertrouw

Eberbach onder Erbach (Hessen, Duitsland) ondertrouw

Eerbag thans Erbach (Hessen, Duitsland) ondertrouw

Erbach onder Erbach (Hessen, Duitsland) ondertrouw

Erbag thans Erbach (Hessen, Duitsland) ondertrouw

 

Jacobus - 24 okt 2008 - 22:48

Hallo lieve mensen.

Ik sneup al eens even via deze site door al jullie vragen en antwoorden en neem nu de vrijmoedigheid jullie  te vragen mij wat wegwijs te maken bij het zoeken in Duitsland ( Internet?).

Ik zoek de fam Botke,  het Friese  gedeelte  van mijn stamboom heb ik aardig gevonden maar Gerrit /Gerit Hermanus Botke  moet geboren zijn in Osnabruck omstreeks  1715 is getrouwd  met Maria von Bock en omstreeks 1750 naar Nederland verhuisd  zijn kan ik niet vinden ( heb het van horen zeggen). Tja waar komt Gerrit Hermanus vandaan. Wie waren zijn ouders,  hier loopt mijn zoektocht vast.

Hij had een zoon Pieter is die in Nederland of Duitsland geboren en waren er meer kinderen.

Hoe wat en waar ? Wie helpt mij op weg

Hartelijke groet,

Anjolien.

An.Jo.Lien Kooreman - 25 okt 2008 - 00:45

Hallo leden van het Subforum Onderzoek in Duitsland.

Wie kan mij helpen aan de sterfdatum en de plaats van begraven van 2 kinderen. Nl mijn opa Jan Stoker geb. 10 maart 1881 te Rauwerderhem gehuwd met Antje Stoker Walstra geb. 31 juli 1881. Het gezin 9 of

11 kinderen vertrok in 1905 naar Dortmund en keerde in 1908 terug, Leeuwarden. In 1911 vertrok het gezin opnieuw naar Duitsland, Naar de Stad Essen. Het keerde in 1913 terug vanuit Bottrop. Het betreft

de kinderen Aukje geb. 25 februari 1905 en Jacob geb. 24 okttober 1910.  In totaal zijn er vermoedelijk 5 kinderen overleden.     Mijn opa was schipper van vermoedelijk een skutsje, De Jonge Jan ???? Bij ons rijst de vraag is het gezin met het skutsje naar Duitsland vetrokken, en hebben zij daar opgewoond of

in een woning. Zijn hier gegevens van bekend, bv de naam van het skutsje evt. registratienummer en of van een woning. Jammer genoeg zijn de meeste gegevens verloren gegaan.

Wij zijn benieuwd,

Hartelijke groeten Leo

L.S. Veenstra - 12 nov 2008 - 17:34

Aan Subforum Onderzoek in Duitsland.

Ben op zoek naar de verblijfplaats van Jan Stoker geb. op 10 maart 1881 te Rauwerderhem en Antje Walstra geb. 31 juli 1881 te Tietjerksteradeel, komt voor in diverse Leeuwarder bevolkingregisters. Het echtpaar had 9 kinderen waarvan 5 jong zijn gestorven. Stoker was schipper op een Skutsje, hij haalde regelmatig bruinkool en turf uit Duitsland en vervoerde het na Noorbergum. Het gezin vertrok in 1905 vanuit Leeuwarden naar Dortmund en keerde in 1908 terug. In 1911 vertrok het gezin opnieuw naar Duitsland, naar de stad Essen. Het keerde in 1913 terug vanuit Bottrop naar waarschijnlijk Leeuwarden..

In deze periode zijn 2 kinderen gestorven, Aukje geb. in 1905 en Jacob in 1910. Graag zouden wij willen weten waar de kinderen zijn gestorven, de datum en de plaats waar ze zijn begraven. Verder hebben ze gewoond in het Skutsje of een woonhuis. Misschien zijn er gegevens van de Skutsje zoals de naam evt registratienummer.

Met vriendelijke groeten,, Leo Veenstra

L.S. Veenstra - 11 dec 2008 - 21:39

Geachte Subforum leden,

Wie kan mij helpen met een site van de omgeving Bocholt Duitsland of met andere info om in die omgeving mijn voorouders op te zoeken met de naam Wegman ik heb voorouders gevonden in Rhede bij Bocholt maar hun ouders kwamen niet uit Rhede maar waarschijnlijk uit de buurt van die plaats.

Met vriendelijke groet Han Wegman

J.A.Wegman - 12 dec 2008 - 16:39

Correktie op bericht va 12 nov. 2008 om 17.23.

Betreft jan Stoker en antje Walstra. Niet 2 maar 3 kinderen zijn begraven in Duitsland. In 1905 verhuisde het gezin naar Dortmund, vermoedelijk was zijn broer Jelle Stoker daarbij ook aanwezig.In 1908 zijn ze terug gekeerd naar Leeuwarden. In 1911 opnieuw naar Duitsland vermoedelijk eerst naar Essen daarna na Hanover, waarna ze in 1913 wederom terugkeerden naar Friesland. In die periode zijn 3 kinderen overleden en aldaar begraven.

Met vriendelijke groet Leo Veenstra

L.S. Veenstra - 13 dec 2008 - 11:05

Hoi,

Ook ik vind dit subforum een prima idee.

Zoals bij zovelen loopt ook mijn stamboom onderzoek richting Duitsland.

Mijn opa van moeders kant komt uit Rees, Nordrhein-Westfalen, Duitsland

Hij trouwt in de omgeving (Kleve, Orsoy) met Johanna Maria Schell afkomstig van Nijmegen.

Hun eerste kind wordt geboren in Orsoy, (Rheinberg), Nordrhein-Westfalen, Duitsland

In 1912 zijn ze naar Nijmegen, Gelderland gekomen.

Ook ik zou graag weten waar ik inzage zou kunnen krijgen in de BS van deze omgeving.

Veel succes,

Aad PitersAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Aad Piters - 13 dec 2008 - 13:02

Morgen

Met vriendelijke groet

ans meijlink - 26 jul 2010 - 07:08


Hallo Frank,

Ik ben blij dat er weer actie is op de zoektocht in duitsland.

Mijn oma (Martha Ernestine Fredirieke Johanna Schröder) woonde in Grevesmühlen, Mecklenburg-Vorpommern, Deutschland, is volgens mij in Hamburg getrouwd met ene Frits Mögle, is weduwe geworden( van Frits weet ik helemaal niets) en is later met mijn opa Abrham Emden getrouwd in Hamburg.

Ik heb wel eens naar iemand in Grevesmühlen gemaild, maar geen respons gekregen.

Mijn vraag is tweeledig: of er iemand is die iets van Fritz Mögle afweet, en ook of er iemand mij kan vermelden hoe de fam. Schöder verder zat. (ik bedoel, vader, moeder zus of broer). Ik heb echt niets.

Alvast heel hartelijk dankt,

Dirk Emden.

Emden - 9 okt 2010 - 00:00







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu