stamboomforum

Forum logoMilitairen » Wie heeft er onderzoek gedaan in Parijs?



Profiel afbeelding

Wie van de forumleden heeft onderzoek gedaan in Chateau Vincennes in Parijs naar een militair uit het leger van Napoleon of heeft aan die instantie een schriftelijk verzoek om inlichtingen gestuurd?

Ik ben met name benieuwd naar de ervaringen, zijn die positief of negatief? Is men publieksvriendelijk of juist niet? Ik heb wel een idee en ik heb al verhalen van Nederlandse onderzoekers gehoord, maar ik zou er graag meer horen.

Dus voor alle duidelijkheid: het gaat me niet om de systematiek of methode van onderzoek, die is me bekend, maar om uw ervaringen.

Bij voorbaat dank.

Bas Lems - 1 nov 2008 - 22:09

Wij hebben er uitgebreide ervaring mee in de vijftiger jaren. TOEN  Niet gebruikers vriendelijk.

mvg Judicus

Dick v W - 8 feb 2009 - 20:13

Omdat er, op de reactie van Judicus na, nog geen antwoord is gegeven op de vraag die ik destijds stelde over de archieven in Chateau Vincennes, zal ik zelf iets (hopelijk informatiefs) toevoegen. In het onlangs verschenen Jaarboek van het CBG (Genealogie en de Canon, deel II, blz. 41 en 42) beschrijft de historicus Joost Welten zijn ervaringen met het legerarchief in Parijs.

In het kort komt het hier op neer: als je de studiezaal wilt bezoeken, moet je vooraf reserveren. Wil je kunnen reserveren, dan heb je een pasje nodig, dat je eerst in Vincennes moet laten maken. De stukken die je wilt inzien moet je twee weken van te voren reserveren en je moet dan meteen de inventarisnummers opgeven die je wilt inzien. Als je de stukken pas bestelt bij je bezoek in de studiezaal, dan duurt het 48 uur voordat ze er zijn.

Bovendien geldt de beperking dat je slechts drie (!) stukken per dag mag aanvragen.

Dit zijn voor Nederland ongekende beperkingen. Dit voorbeeld geeft aan dat we het in NL getroffen hebben met de dienstverlening in de archieven, hoezeer we als archiebezoekers soms ook zitten te mopperen.

Digitalisering zou een oplossing kunnen zijn in het geval van Vincennes. De meeste Nederlanders hebben gediend in een beperkt aantal regimenten, waaronder het 123e, 124e, 125e en 126e Regiment Infanterie van Linie en het 33e Regiment Lichte Infanterie. Dan hebben we het in totaal over circa 15.000 stamboekinschrijvingen. Als die nu eens gedigitaliseerd, maar in ieder geval gefotografeerd zouden worden, dan hoeven er nog maar heel weinig Nederlanders richting Vincennes.

De Fransen hebben het er toch al zo moeilijk mee, met dienstverlening Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

. Scheelt ze weer een hoop bezoekers.

Bas Lems - 28 jun 2009 - 19:29

Bas, hi,

bedankt voor de mail en het hoe en waar.

Ik had op 16 februari een brief in het Engels naar Vincennes gestuurd, kreeg op 10 April een antwoord in't Frans.

Voor 126e met je naar 21 Yc 877 gaan en voor de 123e 21 Yc 867 maar wat dat betekend schrijven ze niet.

Maar wel uitgebreid schrijven dat de verdere informatie die ik vraag confidentieel is en ik geadviseerd wordt om literatuur te raadplegen.

Ik neem aan dat ze Engels niet duidelijk (willen?) begrijpen.

Judicus

Dick v W - 28 jun 2009 - 20:41

Hallo Judicus,

Kijk even op deze webpagina: http://www.servicehistorique.sga.defense.gouv.fr/03rechercher/outilrecherche/instrumentrecherche/central_instrument.htm

Net boven het kopje Fonds de la Marine staat een document dat je kunt downloaden, getiteld:

Répertoire des sous-séries 20 et 21 Yc département de l?armée de Terre, registres matricules des sous-officiers et hommes de troupe des unités de la Garde consulaire, de la Garde impériale, de la Garde royale et de l?infanterie de ligne (1803-1815)

Dat is een overzicht (inventaris) van de stamboeken van o.a. de Regimenten Infanterie van linie in de Franse Tijd. De nummers die jij hier noemt staan daar ook tussen.

 

Maar je weet het: je moet er wel voor naar Parijs en maak daar maar meteen een vakantie van tenminste twee weken van, anders gaat het niet lukken Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

.

 

Hartelijke groet,

Bas

 

Bas Lems - 28 jun 2009 - 21:23

Dag Bas,

 Ik zie dat jij heel veel reageert op mijn forum over Napoleon, en ook op het forum over de 10daagse veldtocht. Zou graag met je in contact komen om info uit te wisselen. Via het stamboomforum kan ik je niet rechtstreeks bereiken. Zou je contact met mij kunnen opnemen?

Hartelijke groet

Marcel Horck

Marcel Horck - 2 sep 2009 - 09:42

Beste Bas,

mijn ervaring was gek genoeg heel positief. Ik was op zoek naar alles omtrent mijn voorvader Antoine Das die in de Keizerlijke Garde heeft gediend als luitenant (2 Ye 1014) en ik heb via een aantal formulieren daar een verzoek voor ingediend. Ik kreeg na een aantal weken alle correspondentie van zijn weduwe uit het archief thuis gestuurd voor minder dan €10,- geloof ik. Het was een enorm pakket herinner ik me. Nu ben ik op zoek naar de gegevens van zijn toen 7-jarige zoon Henry Guilliaume Libertus Das (20 Yc 101) die ook bij de Keizerlijke Garde (2e regiment) gediend schijnt te hebben. Ik vermoed nadat zijn vader op de teruchttocht uit Moskou is overleden, om op die manier een beetje geld te genereren voor zijn moeder die met nog 3 jongere kinderen berooid achter bleef in Parijs. 

Nu wil ik kijken of ik de stamboeken van beide Dassen kan achterhalen maar volgens mij zijn deze twee boeken nog niet gedigitaliseerd.  

Mathilde Schipperheijn - 21 apr 2017 - 08:15

Wonend temidden van Fransen kan ik alleen maar zeggen dat Fransen in tegentelling tot wat de gemiddelde Nederlander denkt juist enorm servicegericht zijn. Als je een klein beetje moeite doet om Frans te schrijven of spreken (mijn Frans is ook niet perfect) dan vliegen ze voor je. Maar je moet ook wel en beetje hun manier van denken (willen) begrijpen. En dan blijken de cultuurverschillen enorm. Mijn man moppert nog regelmatig op het betalingsverkeer hier (ouderwets, overboekingen not done), maar als je het op de Franse manier doet (met incasso of cheques) werkt het uitstekend. Dus zet de vooroordelen overboord. Toverwoorden hier in Frankrijk zijn Patience en Confiance. Voor een Nederlander woorden die uit het woordenboek verdwenen zijn.

Ook de Franse archieven zijn druk bezig met digitaliseren dus het komt vast goed. Patience, confiance et bon courage!.

Annemarie57 - 21 apr 2017 - 10:33

Gelukkig zijn de stamboeken van delinieregimenten en van de Garde regimenten al wel gedigitaliseerd.

Die kun je gelukkig wel thuis achter je computer bestuderen!

Overigens zou ik ook graag met de heer Lems in contact komen Hoe kan ik dat voor elkaar krijgen?

Bart van Helvoort

B.v.Helvoort - 30 apr 2017 - 11:27

Geregistreerde:
 

Henry Guillaume Libertus Das

Eenheid:
 

2e Regiment Lanciers van de Garde

Geboortedatum:
 

12-12-1805

Geboorteplaats:
 

Middelburg

Stamboeknummer:
 

1744

Vader:
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Antoine Francois Das

Voornaam: Antoine Francois
Achternaam: Das
Moeder:
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Anne Bosch

Voornaam: Anne
Achternaam: Bosch
Bewaarplaats:
 

Service Historique de la Défense, Vincennes/Parijs (niet te raadplegen bij het NIMH)

Inv.nr. SHD:
 

20Yc161

Deze is online te raadplegen pagina 294 van 369

2e régiment de chevau-légers lanciers de la garde impériale, 21 septembre 1810-7 mars 1813 (matricules : 1 à 2 004).

(overleden 10-5-1845 Leiden)

Frank Fransz - 30 apr 2017 - 12:12

Zoeken op naam (en/of op andere gegevens), zie :  http://www.archieven.nl/mi/.....

In het detailscherm van elke geregistreerde militair staat het inventarisnummer bij de SHD vermeld. Daarmee is bij de SHD uiterst interessante extra informatie in de originele stamboeken op te vragen, zoals de uiterlijke kenmerken van de geregistreerde en diens staat van dienst.

Een deel van de stamboeken (periode 1802-1815 - 1191 registers / 38% )is als afbeelding online beschikbaar. Het betreft stamboeken en andere registers van archiefserie 21Yc , met informatie over de troepen van de Keizerlijke Garde en de Regimenten Infanterie van Linie. Zie hiervoor: http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/fr/article.php?larub=202&titre=registres-matricules-de-la-garde-imperiale-et-de-l-infanterie-de-ligne

Mocht u iemand zoeken uit een regiment waarvan het stamboek nog niet online staat, of verdere informatie zoeken, dan kunt u ook afreizen naar Vincennes of contact opnemen met:

Service historique de la Défence (SHD)
Château de Vincennes
Avenue de Paris
94306 Vincennes Cedex
Frankrijk
www.servicehistorique.sga.defence.gouv.fr


Bladeren in de scans, zie :  http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/.....


 

Deze is online te raadplegen pagina 294 van 369

Rechtstreekse link :  http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/.....     Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Toch nu niet meer voor te stellen, zo'n 7-jarig ventje  Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem Hak - 30 apr 2017 - 13:35


Jaren geleden heb ik in het Frans naar Vincennes geschreven, vanwege mijn voorouder.  Had netjes het onderdeel vermeld en natuurlijk ook de verschillende varianten van zijn achternaam opgegeven, maar helaas konden zij hem toen niet vinden. Ik weet dat ik ook wel vrij snel een nette antwoord terug kreeg. Was wel jammer dat zij hem toen niet konden vinden, maar in mijn gedachte dacht ik altijd dat ik hem uiteindelijk wel bovenwater zou halen. En nu Vincennes wat documenten gedigitaliseerd heeft, heb ik hem uiteindelijk toch gevonden. Ik begrijp ook heel goed waarom zij hem niet konden vinden. Hij stond namelijk niet in de index (op achternaam) vermeld. 

m.verweij - 1 mei 2017 - 19:38







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu