stamboomforum

Forum logoMilitairen » Franschen dienst (vesting Wittenberg) 3e Bn Holl-Orange legioen



Profiel afbeelding

Beste mensen,

Peter Gieljan blijkt bij zijn huwelijk (Gramsbergen 1820) in 'franschen dienst' geweest te zijn. Op grond van tips in dit forum heb ik vorige week een bezoek gebracht aan het Nationaal Archief in Den Haag, maar helaas zijn naam daar niet in de klappers gevonden. Dit is wat ik heb: 

Trouwakte: 

"om in den huwelijken staat te mogen opgenomen worden, zonder productie van een  Certifikaat van voldoening aan de  Nat: Militie,  uit hoofde hij eerst na den afloop der Ligting voor  de landmilitie in 1814, blijkens  overlegd akte van Notorieteit,   uit franschen  dienst in zijne haardstede  heeft kunnen terugkeren en dus in den onmogelijkheid is geweest deel aan die ligting te nemen.

Wie heeft een tip om verder te zoeken waar hij mogelijk gediend heeft?

Groet

Wim

Wim Hobers - 11 apr 2011 - 12:32

Hallo Wim,

ik zou me doodschamen om iemand naar het verkeerde archief te sturen.

Dat doe ik dus maar niet.

Omdat ik zelf denk, dat je in Vincennes moet zijn (maar dat heb je mij niet horen zeggen)

raad ik je aan om deze link te lezen:

http://www.stamboomforum.nl/subfora/17/2/12928/0

succes!

Jan

Jan Clavaux - 11 apr 2011 - 13:23

Hallo (vertrouwde) Jan Clavaux,

Ik heb me niet laten sturen, maar ergens op dit forum wordt naar de klappers in het Nationaal Archief verwezen: dus niet geschoten is ...

Gelukkig heb ik nog een paar prachtige scheepssoldijboeken  van de VOC kunnen bekijken en zo toch weer wat Amsterdams Hobersen  kunnen traceren op hun reizen bij de VOC. 

Maar goed: Dank je wel voor je tip. Maar eens kijken wat ik daar mee kan doen. Trouwens, kan ik ook eens wat voor jou doen?

Groet

Wim

Wim Hobers - 11 apr 2011 - 14:20

Hallo Wim,

Je had niet helemaal naar Den Haag hoeven gaan ;-). Ik heb die klappers allemaal gefotografeerd en ik kan het hier thuis voor je opzoeken. Dat heb ik dus nu gedaan, en inderdaag: geen Gieljan gevonden.

Naar Vincennes / Parijs zou ik niet doen. Je moet dan weten in welk regiment hij heeft gediend en liefst ook nog wanneer hij bij dat regiment in dienst is getreden. De meeste Nederlanders dienden gedurende het Franse Keizerrijk in bepaalde regimenten: het 123e tm 126e Regiment Infanterie van Linie, het 33e Lichte Infanterie, 14e Kurassiers, 11e Huzaren, etc. etc.

Maar alleen die boeken doornemen zou je al een week kosten.

Heb je de huwelijkse bijlagen van Gramsbergen uitvoerig bekeken? Bij sommige militairen zit er een of andere verklaring bij van een officier of instantie. Daaruit blijkt vaak zijn militaire verleden. Ben ik al een paar keer tegengekomen, ook in Overijssel.

Ik zet Peter Gieljan op mijn zoeklijst, als ik iets vind, hoor je het hier op het forum van me.

Hartelijke groet

Bas Lems - 11 apr 2011 - 22:12

Hallo Bas,

Wat een fijn  bericht. Ik ga eens in de huwelijkse bijlagen sneupen. Hartelijk dank voor je meedenken. Leeuwarden Den Haag is inderdaad  een afstandje, maar  zoals ik schreef: het VOC archief is ook om je vingers bij af te likken. Gelukkig is nog niet alles digitaal, want er gaat niks boven het openen van een 250  jaar oud  scheepssoldijboek. 

Groet, 

Wim

Wim Hobers - 11 apr 2011 - 22:37

Beste Wim,

Er zijn diverse Overijsselse trekkingslijsten bewaard gebleven. Hierin staat vermeld in welk regiment de conscrit werd ingedeeld. De trekkingslijsten zijn te bekijken bij het HCO in Zwolle.

In de Franse tijd behoorde Gramsbergen denk ik tot het kanton Hardenberg en dat lag weer in het arrondissement Deventer. De stukken zijn dan ook terug te vinden in het archief van de Onderprefect van Deventer. Voor kanton Hardenberg zijn er lijsten van 1808, 1809, 1810, 1812 en 1813. Volgens de inventaris ontbreekt (voor Hardenberg) 1811.

Ik zag via Genlias dat Peter Gieljan in 1820 de leeftijd had van 28 jaar. Hij zal dus waarschijnlijk geboren zijn in 1792. In 1812 werd hij 20 jaar en behoort dus tot de lichting van dat jaar. Ik hoop echter voor jou dat hij niet in 1791 werd geboren, want dan zul je er op deze manier net niet achter kunnen komen.

Als je de inventaris van het archief van de Onderprefect van Deventer op de website van het HCO bekijkt is het overigens moeilijk om iets over militaire zaken te vinden (volgens mij is de inventaris op de website onjuist). Je moet in ieder geval de volgende stappen volgen:

- Stukken betreffende bijzondere onderwerpen

- Landbouw!!

- Diverse gewassen

- Militaire zaken

- Diensplichtigen

- Trekkingslijst van diensplichtigen

Succes ermee!

Marc

Marc A. - 22 apr 2011 - 20:02

Deze van archieven.nl zullen bekend zijn?

Nadere toegang op inventarisnummer 138 van toegang 011 Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Missive inzake overlegging van het doopattest van Peter Gieljan; acte van notariëteit van de juiste tijd zijner aankomst in zijn haardstede na het innemen van de vesting Wittenberg Datering: 22-03-1820 Afzender: Gouverneur van Overijssel Toegangsnummer: 011 Gemeente Gramsbergen Inventarisnummer: 138 Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Inzien laatste wijziging 23-12-2008        

Nadere toegang op inventarisnummer 138 van toegang 011 Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Akte van toestemming om zonder certificaat van voldoening aan de nationale militie in het huwelijk te mogen treden, t.b.v. Peter Gieljan, boerenknecht, geboren te Gramsbergen op 7 augustus 1791 (Gieljan kon de akte niet overleggen aangezien hij in 1814 in Franse dienst was) Datering: 05-04-1820 Afzender: Gouverneur van Overijssel Toegangsnummer: 011 Gemeente Gramsbergen Inventarisnummer: 138 Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Inzien laatste wijziging 23-12-2008

Ronald Hellenbrand - 22 apr 2011 - 21:29

Beste Ronald en Marc,

Dat is nog eens leuk thuiskomen na een aantal internetloze Paasdagen. Hartelijk dank voor de voor mij onbekende tips. Met name "het innemen van de vesting Wittenberg" is een uitdagend nieuw gegeven. Ik ga alles eens rustig uitzoeken en hou jullie op de hoogte van het resultaat.

Nogmaals dank.

Groet

Wim

Wim Hobers - 25 apr 2011 - 21:05

Beste Wim,

Het 123ste Regiment van Linie is einde 1812 volkomen vernietigd in Rusland. Vanuit het depot in Frankrijk is het aangevuld met rekruten van de lichting 1811 onder wie talloze jongens uit Overijssel. In Chateau Vincennes gemakkelijk te vinden onder inventarisnummer 21 YC 866. Ik heb hier wel alle personen gelicht uit het arrondissement Almelo maar niet uit die van Deventer.

Wel ben ik iets merkwaardigs tegengekomen en wel uit Nationaal Archief Nummer Toegang 2.13.09 Inventarisnummer 227 stamboeknummer 243. Hier staat vermeld Pieter Gilias Manderveen 07-08-1791 fusilier 31-07-1814.

Gezien het stamboek vol met fouten staat en Gilias niet in de lijsten van Arrondissement Almelo voorkomt geloof ik dat de kans groot is dat het om de gezochte persoon gaat

Groeten

Hennie Kok Historicus

H G M Kok - 21 mei 2011 - 11:35

Beste Hennie,

Dit is ongelooflijk. Wat een prachtige vondst. Dit moet wel Peter Gieljan van 't Anerveen (vaak geschreven als Anderveen) zijn. Kijk maar naar zijn doopdatum:

http://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I847.php

Ik ben hier even helemaal stil van.

Ik  moet hier even goed over nadenken wat ik nu verder moet gaan onderzoeken. Heb je een tip over boektitels die ik kan gaan lezen om deze geschiedenis te gaan bestuderen ?

Hartelijk dank en groet uit Leeuwarden

Wim

Wim Hobers - 21 mei 2011 - 20:51

Met zulke specifieke info van Hennie kon ik niet anders dan zsm naar Den Haag gaan. Het betreft inderdaad de gezochte Peter Gieljan van het "Anderveen". Helaas wordt onder de kop "gedane Veldtochten, bekomen wonden en uitstekende daden" niets ingevuld. Ik moet dus op een andere manier zijn militaire loopbaan zien te ontdekken. 

Op de titelpagina van het stamboek staat: "Stamboek van de ... 8e Afdeling Infantererie". op de volgende blz. staat: "Staande Armee 9e Bataillon Infanterie van Linie". Daar staat echter met potlood bij geschreven "3e Bn Holl-Orange legioen"

Peter is als fusilier aangenomen 23e Januarij 1814 en op 31 Julij 1814 "met paspoort afgegaan". 

Wie heeft voor mij een tip hoe ik met deze info Peters voetsporen kan volgen van dit half jaar militaire dienst? Is dit legeronderdeel inderdaad in Wittenberg geweest?

In en ander topic wordt beschreven hoe je een scan in Vincennes kan opvragen. Is daar meer info te vinden dan wat ik net in het stamboek heb gevonden?

Groet

Wim

Wim Hobers - 25 mei 2011 - 10:05

Beste Wim,

De opmerking Oranje Legioen maakt de zaak nogal duidedlijk. Pieter Gieljan van de klasse 1811 is opgeroepen voor het 123ste Bataljon van Linie. Zoals eerder vermeld te vinden in Chateau Vincennes inventarisnummer '21 YC 866' waarschijnlijk qua nummer genoemd 'matricule' rond 4300. Ik ga waarschijnlijk einde juni naar Parijs. Ga dan wel kijken.

Interessant is dat hij ook in het Oranje Legioen heeft gezeten. Dat legioen ook wel het legioen van Schwedt genoemd bestond uit soldaten die in Oost-Duitsland krijgsgevangen waren gemaakt en die gevraagd werden om toe te treden. Het legioen is te vergelijken met de Prinses Irenebrigade in de Tweede Wereldoorlog. Het Legioen kwam einde januari 1814 Nederland binnen bij Enschede en nam deel aan de belegeringen van o.a Deventer, Gorkum, Bergen op Zoom. Informatie is te vinden in het Rijksarchief Nummer Toegang 2.13.09 Inventarisnummer 9 of 10 of 199

Groeten

Hennie Kok

H G M Kok - 25 mei 2011 - 12:40

Beste Hennie,

Je bent  een week lid van dit forum, maar hebt mij nu al een enorme dienst bewezen. Dank. Zoals gebruikelijk bij onderzoek roepen antwoorden vaak weer nieuwe vragen op. Ik heb van het desbetreffende deel van het stamboek scans laten maken en ontdek nu dat ik het boek nog maar eens fysiek wat beter moet gaan bestuderen:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Uit dit kleine stukje blijkt namelijk dat deze (slechts drie) fusiliers allen op dezelfde dag zijn aangesteld "23 januari 1814" en vrijwel op dezelfde dag zijn afgezwaaid "juli 1814". Het verschil is echter dat bij de bovenste blijkt dat hij in Groningen is geweest, bij de middelste dat hij in Duitschland is geweest (Wittenberg?) en bij de laatste (mijn Peter Gieljan) staat niet waar hij geweest is.

Kan je ervan uitgaan dat deze drie fusiliers al die tijd samen gediend hebben en dus allen in Groningen en Duitschland geweest zijn of is dat te simpel gedacht? Ik ga zeker nog een keer terug naar  Den Haag om ook jouw nieuwe inventarisnummers te bestuderen en zal  dan dit  stamboek  beter bestuderen. Als blijkt dat ook   blz na blz het bovengenoemde verschijnsel zich voordoet kan ik dan mijn eerste  aanname misschien  tot een gerechtvaardigde conclusie maken.

Wat ik me ook afvraag is, als hij dan in het Holland - Orange legioen gediend heeft, dan zou hij tegen de Franschen gevochten hebben (Irene-brigade), hoe kan zijn trouwakte dan vermelden "terug uit Franschen Dienst".?

Heerlijke hobby

Hartelijke groet

Wim

Wim Hobers - 26 mei 2011 - 23:43


AFGEROND

Dag Hennie,

Excuus dat ik u heb lastiggevallen. Mijn vraag is intussen afgerond.

Mvg

Nel - 6 okt 2012 - 18:25







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu