stamboomforum

Forum logoMilitairen » hoe krijg ik een kopie van het "Registre matricule" (Service Historique de la Defense - Vincennes)



Profiel afbeelding

Hallo iedereen,

Enkele dagen geleden ontving ik de "registre matricule" van een ver famillielid van mij die in 1811 in het leger van Napoleon werd ingelijfd.
Diverse mensen waarschuwden mij dat het verkrijgen van informatie uit het Service Historique de la Defense in Vincennes (Franrijk) soms erg moeilijk is.
En ja het duurde wel een viertal maanden voordat ik de kopie in handen had maar het is uiteindelijk de afgelopen week wel aangekomen.
Het feit dat ik in een afgelegen streek van Canada woon met maar drie postbestellingen per week heeft zeker bijgedragen tot deze 4 maanden,
maar zelfs zonder die bijkomstigheid nam dit proces veel tijd. Maar het is de moeite waard om het te proberen.
Om mensen te helpen die misschien minder thuis zijn in het Frans en in navigatie van websites hier is is mijn gevolgde weg:
Ik wilde een kopie van de "registre matricule" voor Pieter Roelof de Vries omdat dat soms meer informatie bevat over de individu en de latere loopbaan.
Stap 1: de website van het Service Historique de la Defense in Vincennes waar de stamboeken bewaard worden van de Napoleontische militairen: http://www.servicehistorique.sga.defense.gouv.fr/ .
Men kan de eerste pagina ook in het Engels bekijken maar ik vond daarmee niet veel baat
omdat eventuele volgende pagina alleen maar in het Frans zijn, dus een (rudimentaire) kennis van Frans vergemakkelijkt het proces wel. Mijn Frans is bijna 50 jaar oud HBS-Frans.
stap 2: klik op "Demande de reproduction" (3e van onderen), er verschijnt een lijst met blokken die ingevuld moeten worden. Adressen enz. dat spreekt allemaal voor zichzelf.
Aan het eind van de pagina staat dan "Votre commande" (uw bestelling) en ik geloof dat dit een sleutelstuk is in uw bestelling:
ten eerste: bij "Fonds": kies: "Archives de l'armee de Terre et des organismes du Ministere de la Defense - Vincennes"
ten tweede: "Cote du document" : misschien wel het belangrijkste: het archiefnummer. Hoe dat te vinden zie verderop
ten derde: bij "Titre-designation": vul in "Registre matricule du (en dan naam van de gezochte persoon)"
NB: de naam in het Frans kan anders zijn dan de naam in NL; vgl. Pieter Roelofs de Vries wordt "Pierre Rudolphe de Vrijes"
ten vierde: "Autre informations d'identification": vul in onderdeel van het leger bv. 123e regiment (in mijn geval)
ten vijfde: hier moet bv de pagina ingevuld worden waarvan men een kopie wil. (zie ook verderop)
Erg belangrijk dus is de "Cote du document" m.a.w. het archief nummer. Hoe vind ik dat?
Terug na de "Homepage" van de Service historique de la Defense
step 1: klik op "Les Collections" en dan
step 2: dan op "les fonds d'archives" in het "drop-down menu"
step 3: op de dan verschijnende pagina "Presentation des fonds d'archives"
kies onderaan de pagina "Etat des fonds et des instruments de recherche, archives consultable en ligne"
step 4; op de dan verschijnende pagina kies: "la liste des instruments de recherche publies et disponible en ligne"
step 5: op de dan verschijnende pagina met "Resultats de recherche", vind onder "Inventaires d'archives" de "Archives de la defense"
en dan de "Archives de l'armee de terre" op 8 plaatsen van onderen de:
"Registre matricules des sous-officiers et hommes de troupe des unites de la garde consulaire, de la garde imperiale, de la garde royale et
de l'infanterie de ligne (1803-1815): repertoire numerique, departement de l'armee de terre, sou-serie 20 et 21Yc" par Michel Roucaud.
In dit document worden de diverse eenheden aan archiefnummers gekoppeld.
Klik op "voir le resultat" om dit document te "downloaden" (296 blz.)
Het hele document is uiteraard in Frans. Het eerste gedeelte geeft een korte beschrijving van de behandelde eenheden: de moeite waard om door te lezen voor die eenheden waarin men interesse heeft.
Dan worden de diverse eenheden op rij gezet met de bijbehorende archief nummers. zo bv. het 123e regiment de ligne is op pag. 192.
Uit bv. informatie uit "Soldaten onder Napoleon" (http://www.friezen-onder-napoleon.nl/) kende ik Pieter's nummer ("matricule") en zijn recruteringsdatum.: tussen 1 october 1810 en 24 april 1811 dus het dossier nummer is: 21 Yc 865
Nu teruggaande naar de pagina: "Votre commande" (de bestelling) kunnen we het gevraagde invullen: onder "Cote du document":
21 Yc 865: registre de matrucule du 123e regiemnt d'infanterie de ligne, matricule 2669 ( het nummer voor Pieter): Pierre Rudolphe de Vrijes
En dat stuur je het weg op hoop van zegen: weken later krijg je dan een rekening voor 10.05 Euro die je terugstuurt met een bankcard nummer.
Voor mij in Canada een VISA nummer werkte goed. En dan weer weken, maanden later verschijnt er ineens een grote bruine envelop in je post met het gevraagde.
Hoe is het gezegde ook al weer: nooit gedacht en stil gezegen, niet verwacht en toch gekregen?
Als de Franse taal moeilijkheden geeft probeer het eens te vertalen via Google.
Veel succes!

met vriendelijke groeten

Hein de Vries - Atlin BC - Canada

Hein de Vries - 17 apr 2011 - 06:24

Dag Hein,

Fantastisch.

Veel dank voor deze uitleg, ik denk dat velen van ons hier iets aan hebben.

Hartelijke groet

Bas Lems - 17 apr 2011 - 20:39

Ik heb recent het document gedownload, en daarin de informatie gevonden van het 7e regiment tirailleurs Garde Imperiale. Ik was van plan naar Vncennes te gaan, maar met jouw handleiding heb ik vandaag het verzoek naar Vincennes gedaan, om de gegevens op te sturen.

(realiseer je alleen dat  "courrier" het emailadres is. ) Voor de rest ging het prima, inclusief reactie per email uit Frankrijk, dat ze het zo snel mogelijk zullen uitzoeken en per CD-rom opsturen. Je hebt inderdaad enige kennis van het Frans nodig (die goeie ouwe HBS), anders is het nog best ingewikkeld, omdat je ook de bijzonderheden in het Frans moet vermelden.

Wil je de .pdf , dan kan ik hem doorsturen.     ger.kitzen@han.nl

Ger Kitzen

Ger Kitzen - 21 apr 2011 - 17:13

Hi Ger,

Leuk dat ik in ieder geval iemand heb kunnen helpen.

Ja men was bij mij ook vlot met het beantwoorden van de eeste aanvraag (inderdaad per email).

Maar houd er wel rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat de rekening en de "follow-up" tevoorschijn komt; tenminste als het net zo is als in mijn geval.

En inderdaad een beetje Frans helpt, maar met een woordenboek (al dan niet via Google) moet men toch een eind komen. Ik heb nl. niet alle Franse termen in mijn eerste posting vertaald dan wel genoemd.

Wie niet waagt wie niet wint.

O ja , ik heb die .pdf zelf al op mijn computer maar misschien kan iemand anders het gebruiken.

Groeten

Hein de Vries - Atlin BC - Canada

Hein de Vries - 22 apr 2011 - 04:58

Afgelopen zaterdag 2 juli 2011 kreeg ik de aangevraagd formatie, precies 5 weken na betaling rekening, binnen. Ze hadden de documenten op mijn verzoek gedigitaliseerd. De kleinste van de 5 bladzijden was 38 Mb, maar haarscherp.

Wat is hun tarief ?:

per bladzijde opzoeken: ?5,-

per bladzijde digitaliseren: ?10,-

CD-doosje ?2,-

Echter naar Vincennes reizen is duurder, dat zal ik nog wel doen om de sfeer te proeven, zonder de druk dat je wat moet vinden. Dat heb je al, je wilt alleen het origineel zien!

Ger Kitzen

Ger Kitzen - 8 jul 2011 - 12:19

Bedankt voor de uitleg van Hein de Vries! Ik zat me ook al suf te staren op die website! Ik snap het helemaal , heb ook die pag van 196 pagina's gedownload. alleen heb ik nu nog een probleem: Hoe weet ik nu welk nummer 'mijn' soldaat heeft??? Ik doe onderzoek naar ene Paulus van der Vlies, geb 6-3-1789 te Schiedam. Hij moet in 1811 zijn opgeroepen voor Napoleon. Hij is in 1831 overleden dus hij heeft 'Napoleon'iig overleefd, maar er gaan ook verhalen dat hij gedeserteerd zou zijn.

Ik hoop dat een van u weer een goeie tip heeft!

Met vr groet, Marielle Kramer, Ede

Marielle Kramer - 14 jul 2011 - 19:47

Hi Marielle,

Helaas kan ik geen antwoord geven op je vraag. In mijn geval kende ik het registre matricule (nummer) en het regiment waarin hij diende uit informatie op een website over Friese Napoleontische soldaten.

Ik neem aan dat andere regionale archieven soortgelijke bestanden hebben waarin men kan rondneuzen om dit nummer en het onderdeel te weten te komen. Helaas zul je niet ver komen in Vincennes zonder die informatie.

Misschien dat anderen meer informatie kunnen geven over soldaten uit Schiedam dan ik uit het verre Canada.

Veel succes!

Hein

Hein de Vries - 15 jul 2011 - 04:55

Mijn hartelijke dank Hein. Een broer van mijn voorvader, ene Johannes Krips, is met Napoleon mee naar Rusland gegaan en nooit meer teruggekomen. Gelukkig ook een Fries, zodat ik ook zijn nummer had, en dankzij jouw perfecte uitleg heb ik zojuist ook zijn dossier op kunnen vragen, wat me zonder je bericht hierboven waarschijnlijk nooit gelukt was. 

Maarten Krips - 22 nov 2011 - 21:17

Hi Maarten,

Ik ben blij dat er weer iemand iets meer gevonden heeft in deze Franse brei.

Her ziet er dus naar uit dat Johannes dezelfde weg is gegaan als mijn Pieter Roelofs de Vries dwz. in Rusland gebleven.

Hein

Hein de Vries - 23 nov 2011 - 02:12

Hallo Hein, de bruine envelop lag vandaag in de bus. Nu is mijn Frans niet zo geweldig, laat staan waar het bankzaken betreft. Ik hoef dus alleen maar mijn rekeningnummer in te vullen en de envelop terug te sturen? En dus niet zelf iets aan ze over te maken?

Groeten

Maarten 

Maarten Krips - 5 dec 2011 - 20:01

Hallo Maarten,

Helaas kan ik je niet veel verder helpen. Vanuit Canada heb ik mijn creditcardnummer op dit formulier ingevuld en toegestuurd aan deze instelling. Een week later zag ik dat het bedrag op de rekening stond. Ik neem aan dat je dit nummer kunt invullen onder de rubriek "carte bancaire" of iets dergelijks met de gebruikelijke informatie over "expiry date" enz.

Verder neem ik aan dat er mogelijkheden zijn om ook het bedrag over te maken naar hun bankrekening. Maar omdat ik al meer dan 30 jaar weg ben uit Nederland en Europa is het Europese bankwezen mij een beetje onduidelijk. Wat in Noord Amerika gewoon is is kennelijk moeilijk in Europa en vice versa.

Als je met je "rekeningnummer" je creditcardnummer bedoeld ja dan hoef je dit gewoon in te vullen en terug te sturen. Check nog wel even of wat je besteld hetzelfde is wat je aangevraagd hebt.

Misschien kan je bankinstelling je met je vraag helpen??

Veel succes

Hein

Hein de Vries - 6 dec 2011 - 01:48

Dank je wel Hein, ik red me hier verder wel mee denk ik. En mijn complimenten, voor iemand die al dertig jaar hier weg is, is je Nederlands nog perfect. Daar kunnen al die studentes die een half jaartje au pair in Amerika zijn geweest, en bij terugkomst opeens een dik accent hebben en niet meer op het Nederlandse woord voor sandwich kunnen komen, een punt aan zuigen! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hartelijke groeten

Maarten Krips 

Maarten Krips - 6 dec 2011 - 20:02

Maarten,

hartelijk dank voor de complimenten. En ja we eten hier nog steeds boterhammen!

Veel succes met die Fransen in Vincennes!

Hein

Hein de Vries - 7 dec 2011 - 07:11

Hoera, dat is dus gelukt :-) Vanmiddag zat er een bruin pakje in de bus uit Vincennes, de post naar Groningen gaat dus inderdaad wat sneller dan naar Altin...

Nu weet ik weer wat meer over Johannes. Ziehier zijn signalement, 1 meter 80 lijkt me behoorlijk lang voor die tijd. Het zal dus een stoere kerel geweest zijn. We houden hem in ere. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Maarten Krips - 14 jan 2012 - 16:15

Goed zo Maarten...

Groningen is waarschijnlijk voor de meeste mensen wat meer vertrouwelijk dan Atlin. Vandaag met min 25C en een harde N wind misschien ook wat minder aangenaam dan Groningen!

Hein

Hein de Vries - 15 jan 2012 - 00:16

Beste forum-genoten,

Heeft iemand onlangs de door Hein de Vries beschreven route naar de archiefnummers nog proberen te volgen? De hele website http://www.servicehistorique.sga.defense.gouv.fr/ is op de schop gegaan. En ik kan ze nergens meer achterhalen...

Marc

Marc A. - 2 feb 2013 - 17:25

Dag Marc,

Ja, ik zie ook dat het invulformulier verdwenen is. Misschien is het een idee het volgende te proberen.

Open de website die je vermeldt, klik op knop Contact helemaal boven.

Invullen van de vakken:

Votre question concerne: Histoire, patrimoine, informations. Volgende vak: Histoire des armes. 

Je bericht: Vraag om een kopie van het stamboek uit het archief van het leger te Land van het ...e Franse regiment lichte infanterie, met archiefnummer.

Van wie: naam en geboortedatum en geboorteplaats.

Naam vader met geboortedatum. Naam moeder met geboortedatum.

Aanvullend:

Jaartal en plaats lijst lotelingen met loteling nummer. 

Datum vertrek of aankomst bij zijn regiment.

Toezending per post. 

Vooral zelf vermelden dat het om het ...e Franse regiment lichte infanterie gaat.

Ik heb hiermee de vragen van het vroegere formulier gevolgd. 

Hoe dan ook verwacht ik dat je een reactie krijgt. Veel succes.

Mvg

Nel - 2 feb 2013 - 23:16


Even een oud draadje onder het stof vandaan halen:

Vandaag vond ik op de genoemde website, dat (een deel van) die stamboeken inmiddels online te bekijken zijn. Helaas is er (nog?) geen mogelijkheid tot zoeken op naam, maar de boeken hebben wel allemaal achterin een naamregister op alfabet.

Een en ander is te vinden op http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/fr/article.php?laref=1 .

Aangezien ik aanneem dat niet iedereen de Franse taal geheel machtig is (ik ook niet), heb ik een kleine handleiding gemaakt om te kunnen zoeken. Deze staat hier: http://www.famvandevelde.nl/files/NederlandersinFranseDienst.pdf (Aanvullingen of correcties daarop zijn uiteraard van harte welkom).

Helaas heb ik niet de persoon kunnen vinden, die ik zoek, maar misschien komt dat nog wel. :)

Frank van de Velde - 5 dec 2014 - 21:56







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu