stamboomforum

Forum logoMilitairen » Nederlandse soldaten (Majoor Poleman(n) en Kapitein N.N. Ranitz) en een spruit rond 1800



Profiel afbeelding

Uit Duitsland heb ik een verzoekje gekregen waarmee ik duidelijk aan mijn grenzen kom. Men zoekt info over 3 personen.

Het Nederlandse leger zat 1807 in Noord-Duitsland. Majoor Poleman(n), verder niets over bekend, Kapitein N.N. Ranitz (6. Infanterieregiment 1. Grenadierkompanie) en een spruit van hem, geboren 07.06.1808 in Oosterholz (Oosterhout neem ik aan). Welk Oosterhout weet ik niet.

Ik vraag me bij alle goede bedoelingen af of deze info voldoende is om informatie over de gezochte personen te vinden.

Hoe kann ik dit het beste aanpakken ?

Voor elek hint ben ik dankbaar.

Groetjes,

Wolfgang

W. - 30 jul 2012 - 21:54

Dag Wolfgang,

Met Ranitz zal worden bedoeld Jacob Frans de Ranitz. Die was volgens het Officiersboekje van 1808 ook in dat jaar nog kapitein bij de grenadierscompagnie van het 2e bataljon van het 6e regiment infanterie. Zeer waarschijnlijk behoorde hij tot de niet-geadelde tak van de De Ranitz-en en staat hij vermeld in het blauwe boekje (NL Patriciaat) jrg. 1 (1910), blz. 352.

Met Polemann kan bedoeld zijn: Gerrit (Gerardus) Mauritz Dolleman, in 1808 majoor bij de staf van bovengenoemd regiment. Over hem meer in NL Patriciaat jrg. 6 (1915) blz. 103.

Bovendien zijn hun staten van dienst te vinden in het archief van het Ministerie van Oorlog, stamboeken officieren (2.13.04) in het Nationaal Achief te Den Haag.

Mvg

Bas Lems - 30 jul 2012 - 22:40

Vraag in Google maar naar: "Jacob Frans de Ranitz".

G.Karssenberg - 30 jul 2012 - 22:58

Geachte Wolfgang,

Als het inderdaad om die kapitein De Ranitz gaat, die circa 1807 in Noord-Duitsland verbleef met zijn legeronderdeel, hoeft het niet per se een "verbastering" van de Nederlandse plaatsnaam Oosterhout te betreffen; misschien heeft De Ranitz immers gewoon tijdens zijn "tour of duty" in Duitsland dáár een relatie aangeknoopt met een Duitse vrouw (in het kader van het spreekwoord "in elk stadje een ander schatje"), waaruit dan dat kind zou zijn geboren. 

Twee plaatsnamen in Noord-Duitsland lijken sterk op wat u noemt: Osterholz (nu een stadsdeel van Bremen) en Osterholz-Scharmbeck, even ten noorden van Bremen.

Maar aangezien De Ranitz later burgemeester werd in die regio, zou het ook best de Nederlandse plaats Oosterhout (in de Betuwe, bij Nijmegen; niet dat in N.-Brabant, waarschijnlijk!) kunnen zijn.  

Dus ook die plaatsen zouden dan nog interessante primaire bronnen kunnen opleveren!

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

  

In elk geval: wàt u ook doet, welke informatiebronnen en websites u ook wilt aanboren - Genlias, WieWasWie, GeneaNet, Genealogy.net, FamilySearch, Google, Gelders Archief, GaHetNA, enz. -, vergeet nóóit de eigentijdse bronnen (uit de levensjaren van de onderzochte persoon zelf: "contemporary sources") zoals bijvoorbeeld Historische Kranten 1618-1995

Over de heer Jacob Frans de Ranitz vindt u o.a. het volgende:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Over ene majoor Dolleman van het 6e Regiment Infanterie van Linie is o.a. het volgende te vinden:  

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

En:

  

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

En als u een beetje slim Google gebruikt vindt u al vrij snel een genealogie waarin De Ranitz wordt genoemd, op de pagina http://www.historischekringbemmel.nl/genea/famnamen/ranitz.htm#BM1919 onder VI-a, en op http://gw2.geneanet.org/kooler?lang=nl&pz=louise+elisabeth&nz=koole&ocz=1&p=jacob+frans&n=de+ranitz.

Veel succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas 

Dimitri Vlas - 31 jul 2012 - 04:18

Eerst wil ik iedereen bedanken voor de gegeven informaties en adviezen. Ik had in Duitsland om meer info gevraagd en gekregen. De Plaatsnaam is idd Osterholz-Scharmbeck.

Poleman(n) zou ook Poeleman kunnen zijn. Ranitz zou de vader van de gezochte spruit zijn( bron: de moeder van de spruit).

Ik ga nu eens de info verwerken en naar Duitsland sturen.

Nogmaals hartelijk bedankt.

Ik heb alle gegevens en tipps doorgegeven:

Ook vanuit Duitsland

Herzlichen Dank !!Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

W. - 31 jul 2012 - 10:34

I believe the Ranitz you are referring to is my fourth great grandfather.  Would you have any additional information?  Thank you.  My direct email is kkbb4@aol.com

Karen - 9 aug 2012 - 21:59


I believe the Ranitz you are referring to is my 4th great grandfather.  Would you have any additional information?  Thank you and I'll apologize in advance as I only speak and read English.  Thank you.  Karen

Karen - 9 aug 2012 - 22:03







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu