stamboomforum

Forum logoMilitairen » achterhalen naam van degene die een nummerverwisselaar inhuurde (AFGESLOTEN)



Profiel afbeelding

Wie heeft er een tip over waar/hoe ik moet zoeken naar het volgende:

mijn grootvader, Pieter Kuijper geboren 5-5-1876 te Amsterdam is, blijkens de militieregisters, op 19-12-1895 tot de dienst aangewezen. Het register bevat verder geen gegevens.

Uit de huwelijkse bijlagen blijkt dat hij bij de loting nr 3002 kreeg, en dat dat nummer buiten oproeping is gebleven. In diezelfde bijlage staat de opmerking "dient als nummerverwisselaar met nr 9, lichting 1896 uit Haarlem". Verder geen gegevens.

Omdat ik geen idee heb waar Pieter gediend heeft, er is nl nergens iets over vermeld, zou ik willen proberen om achter de naam van die "nr 9" te komen. Misschien is bij hem méér vermeld. Of wellicht is er ergens een verwijzing naar de manier waarop "nr 9" de zaak met Pieter had geregeld (Pieter zal er wel geld voor gehad hebben)?

Elke tip is welkom!

('k heb méér mensen in de familie die nummerverwisselaar waren dan wel er juist een inhuurden, de tips kan ik dan vaker gebruiken!)

Marijke Kuijper - 29 aug 2012 - 22:15

In de betreffende gemeente werden elk zogenaamde Militie registers opgemaakt. Via deze registers kunt u de gegevens van nummer 9 inzien. Ik weet niet of deze registers voor Haarlem bewaard zijn gebleven, maar is zeker een vraag aan het NoordHollands Archief waard. Je kan ook kijken op hun site, maar ik heb hier momenteel wat problemen mee, anders had ik het wel gedaan.

http://www.noord-hollandsarchief.nl/

J. van der Linden - 30 aug 2012 - 07:14

Het militieregister Haarlem 1896 heeft toegangsnummer 23, inventarisnummer 176.

Bas Lems - 30 aug 2012 - 16:26

Dank je wel Bas! Fijn dat je steeds weer meedenkt en goede tips geeft.

't Komt dus op m'n lijstje (voor als 't lopen beter lukt).

Marijke Kuijper - 30 aug 2012 - 17:03


Dank u wel voor uw informatie!

Marijke Kuijper - 30 aug 2012 - 17:06







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu