stamboomforum

Forum logoMilitairen » Jan Kooregeevel, overleden 1807, 3e timmerman bij de Flotille



Profiel afbeelding

Hallo,

Aangezien we met Cornelis en zijn vermeende avonturen in Rusland waarschijnlijk niet veel verder komen, wilde ik eens verder duiken in de (marine) historie van zijn vader, Jan Koorengevel.

Via de website van het Stadsarchief Schiedam heb ik twee exemplaren van een verklaring van zijn overlijden op 8 januari 1807, bijvoegsels van huwelijken van zijn kinderen. Kijk zelf maar eens, uit 1815 en uit 1820. Wat mij opvalt is een tegenstrijdigheid in onder welke commandant hij diende. Da's mijn eerste vraag.

Hij was dus in 1807 derde timmerman van de Koninglijke Flotille te Vlissingen. Waar kan ik meer informatie daarover vinden? Het was de Franse tijd, ik heb eigenlijk geen idee hoe de marine toen georganiseerd was. Ging zo'n timmerman mee aan boord, of deed hij z'n werk op een scheepswerf? 

Ik heb nu bijvoorbeeld alleen de datum van overlijden, maar geen concrete plaats of doodsoorzaak en weet ook niet wanneer hij in dienst is gegaan. Als ik op gahetna.nl ga zoeken in de inventarissen op zoekterm "Marine", dan vind ik zo'n 800 stuks. Maar in welke stukken zou ik het beste kans maken om iets meer over hem terug te vinden? Deze lijkt me bijvoorbeeld interessant:

* 82 Lijst van aangenomen manschappen voor dienst op de schepen der Marine, aangeworven in de tent op de Grote Markt te Rotterdam. 1796 maart 21-29 1 katern

BertKoor - 11 sep 2012 - 18:10

Hier worden ze in één adem genoemd:

Ik tikte op Google Hollandsche flotille vlissingen gerbrants in. Ipv hollandsche kun je ook op bataafsche zoeken.

P.F. Gerbrands, commandant ad interim, aan de vice-admiraal Verhuell, commandeur Koninklijke Hollandsche Flotille, bij brief van 27 november 1806

Verhuell was dus kennelijk de baas van Gerbrands. Over die Verhuell is veel terug te vinden op internet. In Den Helder is zelfs een straat of zo naar hem vernoemd.

niepoort - 11 sep 2012 - 20:03


Bedankt voor de tip! Nu is het mysterie van de meerdere kommandanten tenminste opgelost.

Even het zijspoor Verhuell, daar waren er meerdere van in de marine:

  • Christiaan Anthony Verhuell (Doetinchem, 7 april 1760 - Parijs, 14 maart 1832) was o.a. adjudant van luitenant-admiraal Van Kinsbergen, en was na zijn marine-loopbaan tussen +/- 1802 en 1810 gevolmachtigd minister bij het hof van Spanje.
  • Karel Hendrik Ver Huell (Doetinchem, 4 februari 1764 - Parijs, 25 oktober 1845) was de kommandant van de Vlissingsche Flotille en als enige Hollander genoemd op de Arc de Triomph. Naar hem is in Huisduinen (net ten westen van Den Helder) het Admiraal Verhuellplein vernoemd. NB: Van der Aa's Biographisch Woordenboek geeft als geboortedatum 11 februari 1760, en bevat tevens een aardige beschrijving van de Koningklijke Flotille te Vlissingen.
  • Een derde broer Everhart Alexander Ver-Huel, was de vader van Quirijn Maurits Rudolph Ver Huell die in 1802 zijn carriere in de marine begon als kadet. Zijn zoon Alexander Verhuell was schrijver, en naar hem zijn straten in Ede en Brielle vernoemd.

Terug naar mijn voorvader Jan Kooregeevel. Nu zie ik op beide afschriften van de verklaring van overlijden  folio 3925 staan. Waar verwijst dat eigenlijk naar? Is die nog terug te vinden in het Nationaal Archief?

Op de oudste van de twee documenten zijn de woorden "'s Lands Schip" doorgehaald. Dat geeft mij de indruk dat hij een functie aan wal had. Correct?


Zou hij niet in de DTB boeken van Vlissingen moeten staan? Heb even gezocht op ZeeuwenGezocht.nl, maar helaas. DTB van Schiedam (gaarderegister) heb ik al geraadpleegd, daar stond hij ook niet in.

BertKoor - 12 sep 2012 - 17:11







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu