stamboomforum

Forum logoMilitairen » Soldatenrecords Korps Koloniale Reserve (KNIL), Nijmegen



Profiel afbeelding

Hallo,

Ik ben nieuw hier, dus mocht ik met mijn vraag op het verkeerde forum zitten, dan hoor ik dat graag.

Ik doe onderzoek naar mijn oom, die in 1935 bij het Knil ging als beroepsmilitair en in 1943 overleed aan de Birma/Siam-spoorweg.

Mijn oom heeft een aantal maanden een opleiding gevolgd bij het Korps Koloniale Reserve in Nijmegen (waar overigens onlangs een prachtig boek over is verschenen), alvorens hij in augustus 1935 met de ms Baloeran naar Indië vertrok. Mijn vraag is nu of ik nog ergens administratie zou kunnen vinden van de periode in Nijmegen. Ik meen dat het hierbij om de Prins Hendrik kazerne ging. Bij de volgende instellingen heb ik al onderzoek gedaan of laten doen:

Nationaal Archief (o.a. geschiktverklaring voor uitzending, verder kom ik niet)

SAIP (staat van dienst, maar niets specifieks over Nijmegen)

NIOD

Defensie (verwijst naar SAIP)

Ik hoor het graag.

Bert

Bert - 22 okt 2012 - 20:34

http://www.historien.nl/de-koloniale-reserve-in-nijmegen/

"Vanaf 1918 was de Koloniale Reserve geheel in Nijmegen gevestigd." Met vlak daaronder een foto De Prins Hendrikkazerne aan de Daalseweg in 1930.

Inhoudelijk kan ik geen antwoord geven. Ik ken alleen Defensie in Kerkrade en daar ben je al geweest.

Monique - 22 okt 2012 - 20:52

Hallo Bert,

Je hebt al heel wat onderzoek gedaan zie ik.

Wat wil je precies weten over zijn periode in Nijmegen? Iets bijzonders zal hij daar niet beleefd hebben, hij zat daar in de kazerne en deed het gewone (saaie) werk van militairen in een kazerne.

Dat was stilte voor de storm, kunnen we nu (helaas) achteraf zeggen.

Of verwacht jij wel iets bijzonders te vinden? Dus nogmaals mijn vraag: waar ben je precies naar op zoek?

Mvg

PS Heb je het stadsarchief Nijmegen al benaderd?

Bas Lems - 23 okt 2012 - 01:01

Je zou ook eens bij Bronbeek in Arnhem kunnen informeren of zij weten waar meer informatie evt. te vinden is. Zij zijn gespecialiseerd in het KNIL verleden dacht ik.

BertKoor - 23 okt 2012 - 10:19

Hallo Bas,

Kort gezegd ben ik op zoek naar het personeels- (en indien mogelijk) het medisch dossier. Dus aanmeldingsformulieren (handschrift!), bevestigingsbrieven, opleidingsinformatie, rapporten en alle overige formulieren en correspondentie.

Stadsarchief Nijmegen is een goede tip. Wellicht kunnen ze mij daar op het goede spoor zetten.

Bert

Bert - 23 okt 2012 - 20:39

Hallo Monique,

Ik heb mij altijd verbaasd over de korte opleidingsperiode van ca. 4 maanden. Door jouw link leer ik dat die periode inderdaad zo kort duurde. Dus dat is al weer een stukje van de puzzel. Bedankt.

Bert

Bert - 23 okt 2012 - 20:44

Hallo Bert,

Bij Bronbeek kan ik nog wel een paar contactpersonen vinden, denk ik. Ik zal hen eens vragen. Bedankt voor de tip.

Bert

Bert - 23 okt 2012 - 20:49

Bert,

Wat jij zoekt, bestaat niet (meer). Persoonsdossiers werden in die tijd niet aangelegd. De Nederlandse korpsadministratie van het KNIL is, behoudens de stamboeken, vrijwel geheel vernietigd. Dat gebeurt nog steeds: van individuele personen (ambtenaren en militairen) blijft vrijwel niets bewaard. Wat er wel bewaard is, heb je, dacht ik al gezien: de inschrijving in het het stamboek van het Korps Koloniale Reserve, en het zgn. volledig stamboek. Deze laatste behoort tot het archief van het Ministerie van Koloniën en opvolgers.

Bedenk dat op het niveau van het ministerie (van Koloniën) alleen díe informatie ontstaan is die voor de uitvoering van de taak nodig was. Voor de minister was het belangrijkste: vaststellen dat een persoon x jaar in dienst was geweest en dus recht had op een toelage, en/of een onderscheiding en/of een pensioen. Verder konden zich problemen hebben voorgedaan (problemen thuis, misdrijven), in welke gevallen het ministerie enige bemoeienis had. Dus veel zul je op dat niveau niet vinden. Normaal wordt alles op niveau van de korpsadministrateur bijgehouden. Het vooroorlogse Indische archief van het KNIL is door de Japanners geheel vernietigd, zodat je daar ook niets van hoeft te verwachten.

Er is nog wel een kleine kans dat er enige correspondentie over je oom te vinden is, en dat is in de correspondentie van het Commissariaat voor Indische Zaken (Nationaal Archief, archiefinventaris 2.09.49) en wel in de chronologische correspondentie 1928-1945 (inv.nrs. 1702-1988). Hierop is een eenvoudige alfabetische naamklapper (inv.nr. 2348-2363), opgemaakt, per jaar. Dit materiaal zal te gelegener tijd worden vernietigd, maar is nu nog aanwezig. De openbaarheidsbeperkingen in de inventaris zijn niet juist: stukken ouder dan 75 jaar zijn volledig openbaar, en voor stukken jonger dan 75 jaar krijg je gemakkelijk toestemming (formulier invullen). Het zoeken is lastig. Daarom wordt het door genealogen ook niet gebruikt: er is geen algemene alfabetisch-lexicografische namenklapper op dit archief. Maar als je de moeite wilt nemen, zou je er iets extra's uit kunnen halen. Het kan ook zomaar tegenvallen, en niet meer bevatten dan je al uit andere bronnen weet. In het volledig stamboek staan vermoedelijk verwijzingen de data en nummer van de brieven en besluiten. Daarmee zou je kunnen beginnen.

Veel succes.

Henny van Schie

Henny van Schie - 23 okt 2012 - 22:28


Hallo Henny,

Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik heb destijds van het Nationaal Archief enige informatie over mijn oom uit de vooroorlogse periode weten te verkrijgen. Voorbeelden:

"Stamboeken en pensioenregisters van het ministerie van Koloniën betreffende militairen in Oost- en West-Indië 1815-1950 (2.10.50)"

"Extracten Stamboeken KNIL van de Stichting Administratie Indonesische Pensioenen 1852-1951 (2.10.50.02)"

"Japanse interneringskaarten (2.10.50.03)"

Ik had toen van het begrip Koloniale Reserve nog geen weet. Puur toevallig las ik in een historisch krantje uit zijn woonplaats Hasselt (Ov.), dat hij in Nijmegen een opleiding had gevolgd. Toen was de link gauw gemaakt (dat zijn hele mooie momenten). Wanneer ik nu op gahetna.nl op Koloniale Reserve zoek, vind ik bijvoorbeeld archiefinventaris 2.10.50.01, dat ik nog niet heb doorgespit. Tezamen met jouw tip (archiefinventaris 2.09.49) heb ik even wat te doen en wordt het weer tijd voor een ritje naar Den Haag. Binnenkort eerst naar het NIOD voor onderzoek naar de kazerne van het 5e Infanterie Bataljon te Semarang, waar mijn oom verbleef, tot zijn onderdeel op 22 februari 1942 werd verplaatst naar Bandoeng.

Bert

Bert - 24 okt 2012 - 22:19







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu