stamboomforum

Forum logoMilitairen » Informatie gezocht over het 4e bataljon van 1ste Compagnie Infanterie van Ligne



Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Mijn oudvader, Ruurd Klaasen Lieuwen, was in 1810 twintig jaar en moest toen, blijkens een akte uit diaconiehuis van Terschelling waar hij toen verbleef, voor conscriptie in het Franse leger. Op 1 januari 1815 is hij als militair gestationeerd te Grave, alwaar hij zich vrijwillig aanmeldt bij het Amsterdamse Departement van Marine (voor zijn conscriptie was hij al werkzaam als zeeman). Bij zijn aanmelding staat bij het kopje ‘Bevorens gediend’, dat hij op het fregat ‘Delerigum’ heeft gezeten en het laatst heeft gediend in het 4e bataljon van de 1ste Compagnie Infanterie van Ligne van de land Armee.

Heeft iemand meer informatie over deze compagnie? Zou dit dezelfde compagnie kunnen zijn waar hij onder Franse dienst bij heeft gezeten?

Bij voorbaat dank voor de hulp.

Met vriendelijke groet,

Jeffrey P. Lieuwen

J.P. Lieuwen - 13 sep 2013 - 22:45

Heb je ondermeer hier als eens gekeken?

http://www.genver.nl/nl/br5051.htm

mvg-Ben

Ben Wegman - 13 sep 2013 - 22:54

Beste heer Wegman,

Hartelijk dank voor uw reactie. Ik heb wel op verschillende naamvarianten gezocht in de militaire stamboeken, maar daarbij heb ik niets gevonden (alleen zijn broer, die van 1815 tot 1820 als fuselier bij het 8e Regiment Infanterie zat).

Voor de zekerheid heb ik via uw link in z'n geheel stamboek 9 'Bataljon Infanterie van Linie no. 4, 1814' doorgenomen, maar ook hierin heb ik mijn oudvader niet terug kunnen vinden.

Met vriendelijke groet,

Jeffrey P. Lieuwen

J.P. Lieuwen - 14 sep 2013 - 08:34

Ik meen wel eens gezien te hebben dat het CBG in Den Haag veel informatie heeft over militairen uit de tijd van Napoleon. Informeer daar eens wat ze precies hebben.

niepoort - 14 sep 2013 - 12:36

Beste Niepoort,

Bedankt voor de tip. Qua Napoleontische tijd is de informatie bij het Nationaal Archief en het CBG relatief beperkt. Het Nationaal Archief is wat dat betreft naar mijn idee wel een grotere aanrader dan het CBG... maar bij het Nationaal Archief heb ik persoonlijk dus al behoorlijk wat speurwerk gedaan. Ik hoopte dat op dit forum wellicht specialisten zaten met betrekking tot regimenten en dergelijke tijdens de Napoleontische tijd.

Met vriendelijke groet,

Jeffrey P. Lieuwen

J.P. Lieuwen - 23 sep 2013 - 14:33

In het verleden was er een forumlid dat heel veel wist van de Napoleontische tijd. Mogelijk de laatste tijd niet zo heel erg actief op dit forum in verband met andere werkzaamheden.

U zou eens via het ledenregister persoonlijk contact met hem kunnen opnemen.

U bent natuurlijk wel op de hoogte van deze onderzoeksmogelijkheden:

http://www.stamboomforum.nl/subfora/245/2/30943/0/hoe_krijg_ik_een_kopie_van_het_registre_matricule_service_historique_de_la_defense_vincennes

en

http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/zoek-naar-militair-franse-tijd-1795-1813

en

http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/ik-zoek-militair-na-1813

mvg-Ben

Ben Wegman - 23 sep 2013 - 15:06


Beste heer Wegman,

Erg bedankt voor de tip! Ik zal eens proberen contact te leggen.

Ik ben inderdaad bekend met de onderzoeksmogelijkheden die u aandraagt. Helaas heb ik het nummer van mijn oudvader niet en zonder zijn regiment wordt het lastig zoeken in Vincennes :-(. Ook in de doorzoekbare registers van het Nationaal Archief lijkt hij niet voor te komen. Gelukkig heb ik wel al zijn compagnie en bataljon, dus dat scheelt. De site van het archief te Vincennes waarnaar verwezen wordt, is jammer genoeg ook niet meer actief, dus dat werkt ook niet mee.

Nogmaals dank voor het meedenken.

Met vriendelijke groet,

Jeffrey P. Lieuwen

J.P. Lieuwen - 24 sep 2013 - 20:39







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu