stamboomforum

Forum logoMilitairen » Johannes Marcij/Marseille, sergeant bij de 116e Compagnie Kustkannonniers

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding
Mijn voorvader Johannes Marseille overleed op 5-4-1814 als sergeant bij de 116e Compagnie Kustkannonniers in het Hospitaal van het zogenaamde Fort Impérial, ressort der gemeente Breskens. Bij zijn overlijden werd hij aangegeven als (voornaam onleesbaar) Marcij, zoon van Lambert en Marie Joseph Mons (of Mans, of Maas). Bij haar voorgenomen huwelijk liet zijn dochter Rosalia Francisca door de vrederechter van het kanton IJzendijke een akte van bekendheid opmaken, waarin staat dat zij geen akte van overlijden van haar vader kan produceren "aangezien hij op het register van overlijden in het gemelde fort gehouden bekend staat onder de benaming van Lambert Marcij, hetwelk als niet met zijne wezenlijke namen overeenkomende, nul en van onwaarde is, en mitsdien moet gerekend worden als niet te bestaan". Dezelfde akte van bekendheid gebruikte ook mijn bedovergrootmoeder Sophia Johanna Francisca bij haar huwelijk met Jean Francois Aleijn.
In de stamboeken bij het Nationaal Archief kon ik het betreffende regiment en ook mijn voorvader niet vinden. Wel een aantal tekeningen van het fort. Ook in het streekarchief in Sluis was verder niets over Johannes noch over de compagnie vinden.
Intussen weet ik dat kustkannonniers de vertaling is van Gardes Côtes en dat zij na de Napoleontische tijd zijn opgeheven bij de reorganisatie van het leger bij KB van 20-12-1813.
Mijn vraag is of er meer gedetailleerde informatie is over het Fort Impérial (in 1809 aangelegd door Napoleon, vanaf 1814 Fort Frederik Hendrik geheten) en met name over de daar van 1809-1814 gelegerde militairen en hun registraties.
Mogelijk dat er informatie is te vinden in het Service Historique de la Défense in Vincennes, maar contact in het Engels geeft een nietszeggend antwoord in het Frans en mijn Frans is veel te slecht om in die taal contact te kunnen opnemen.

Frank Rijckaert

Kun je een link naar de desbetreffende huwelijksbijlagen plaatsen?

niepoort

De bijlagen bij het huwelijk van Franciscus van de Kerckhove met Rosalia Francisca Marseille (Schoondijke 3-11-1819, akte nummer 6) zijn te vinden op de FamilySearch-site en beginnen hier: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-19134-78232-36?cc=2026206&wc=MQYK-SM9:343016701,343233601

Frank Rijckaert

Dag Frank,

De stamboeken bevinden zich wel degelijk te Parijs:

Serie stamboeken 16 Yc 3: Compagnies de garde-côtes. An VI-1815.


MvgBas Lems

Dag Bas,

Bedankt voor de reactie. Ik neem aan dat je met 'Parijs' de 'Service Historique de la Défense' bedoeld. Ik heb op hun site bij 'Consulter en ligne' gezocht op '16 Yc 3', 'Compagnies de garde-côtes' en 'garde-côtes' maar vond de serie stamboeken niet, misschien door mijn gebrekkige kennis van het Frans. Kun je me nog een stap verder helpen?

Groeten,

Frank

Frank Rijckaert

Dag Frank,

Inderdaad,Vincennes, het SHAT (Service Historique de l'Armée de Terre).

Deze stamboeken staan (nog) niet online helaas.

Maar je kunt wel via internet een kopie opvragen, omdat je het inv.nr. weet, althans je weet het nummer van de compagnie. En je weet een naam, in twee spellingsvarianten.

De website is niet bijzonder gebruiksvriendelijk, ook al spreek je vloeiend Frans. Maar ergens kun je een kopie opvragen. Ik zal ook nog even zoeken.

Er is hier op het forum al eens aandacht aan dit onderwerp besteed, misschien kun je zoeken op 'kopie Parijs' o.i.d.

Mvg

Bas Lems

Forumlid Hein de Vries heeft in 2011 een uitleg gegeven over hoe een kopie te krijgen uit het franse archief.

Ik heb dit verhaal opgeslagen maar nog niet gebruikt, ook vanwege taal problemen.

Als je ingelogd bent typ je de naam Hein de Vries rechtsboven in en aangeven ledenregister, dan kom je op zijn profiel pagina, je scolt naar onderen en je vind de vraag en het antwoord. Hopelijk heb je er wat aan.

H.Herwig

 Hier is de directe link naar het topic "hoe krijg ik een kopie van het "Registre matricule" (Service Historique de la Defense - Vincennes)"

Succes met de zoektocht.

 Maarten

Maarten Krips

Frank,

Wellicht heb je hier nog iets aan:

http://search.arch.be/ead/BE-A0514_107688_105739_DUT

Het is het archief genaamd Fonds Scheldedepartement (deelinventaris militie), dat bewaard wordt in het Rijksarchief te Gent (België). In de Franse tijd maakte Zeeuws-Vlaanderen deel uit van het Departement de l'Escaut (van de Schelde), met als hoofdstad Gent. Je moet voor Zeeuws-Vlaanderen dus niet bij het Zeeuws Archief zijn.

Bas Lems

Bedankt heren,

Ik ga ermee aan de slag.

Intussen nog een interessante link gevonden:

http://nl.geneanet.org/archives/releves/search_etat_civil.php?id_table=4500

Helaas stond mijn voorvader er niet bij.

Frank Rijckaert

Beste Frank,

Zoals uit mijn profiel blijkt heb ik de Marseille-stamboom voortkomend uit Pierre de Marseille ??-1734 uit Frankrijk  (Picardie, Oise) tot heden toe compleet. Ik heb ook een Zeeland-tak aangemaakt, waarin o.a. de door jou genoemde Johannes en Rosalie Francisca voorkomen. Deze tak schijnt volledig los te staan van mijn "franse" tak. Weet jij wat meer van de oorsprong? Het kan best zijn dat de Zeeuwse Marseille's via België ook hun oorsprong in de Picardie hebben. Groet Gerard

Gerard Marseille

Beste Gerard,

Helaas heb ik geen verdere gegevens over de oorsprong van de Zeeuwse Marseille's, anders hed ik mijn beginvraag niet hoeven te stellen.

Frank Rijckaert

Frank, bedankt voor je reactie. Ik begrijp je alleen niet. Uit welke beginvraag moest ik afleiden dat je geen nadere gegevens van de Marseille-stamboom hebt? Je spreekt van Johannes Marseille als voorouder en van Sophia Johanna Francisca Marseille als bedovergrootmoeder. Wat is jouw relatie tot Marseille? Groet Gerard.

Gerard Marseille

Beste Gerard,

Als je het hebt over de oorsprong van de Zeeuwse tak, dank ik aan de voorouders van Johannes Marcij/Marseille, maar jij bedoelt kennelijk zijn nakomelingen. Geen probleem, ik heb een pdf-bestand aangemaakt met een parenteel van Lambert Marcij. Geef maar een adres waarna ik het kan opsturen.

Frank Rijckaert


Beste Frank, Oke wij begrepen elkaar verkeerd. Ik ben benieuwd hoe de lijn van Lambert Marcij/Johannes Marseille naar het heden loopt. Als je het parenteel digitaal hebt kun je het als bijlage emailen gerardbonnie.marseille@online.nl ander Gerard Marseille, J. Sinthenstraat 110, 7412EH Deventer.

Bij voorbaat bedankt en laat weten of ik iets voor jou kan doen! Groet Gerard.

Gerard MarseillePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!