stamboomforum

Forum logoMilitairen » 10 daagse veldtocht - brief d.d. 20 aug 1831 van militair B van Milgen


Profiel afbeelding

Bestaat er ergens een lijst met namen van militairen die gevochten hebben tijdens de 10 daagse veldtocht?  Ik ben in bezit van een brief d.d. 20 augustus 1831 waarin ene B. van Milgen aan zijn ouders vertelt van zijn wedervaringen in Braband (Tilburg, enz.). 

Bart van Milligen (Durbanville, Zuid-Afrika)

Bart van Milligen

Deze persoon komt er - qua leeftijd - voor in aanmerking:

Brant van Milgen, 31 jaar, landman, huwt op 12.10.1838 in Apeldoorn met ene Lijsje van de Meent.

G.Karssenberg

Nationaal Archief Den Haag

Inventaris van archiefbescheiden betreffende Toekenning Metalen Kruizen en Bronzen Medailles, 1831-1834

Nummer archiefinventaris: 2.13.13.03

Kees Boshuizen

Bedankt voor de reacties zover, heren!  Kees, hoe kan ik (vanuit Zuid-Afrika) het Nationaal Archief Den Haag bereiken?  Hebben ze ook een online-faciliteit om documenten te bekijken?

Bart van Milligen

Dag Bart,

De lijst die Kees Boshuizen noemt, heb ik ooit bij het Nationaal Archief gefotografeerd, maar daar staat geen Van Milgen in.

Die lijst betreft het Noord-Nederlandse leger, daarnaast waren er nog 30.000 vrijwilligers die de Belgen (Zuid-Nederlanders) een kopje kleiner wilden maken. Die lijst heb ik ook gefotografeerd en deels geindexeerd. Ik zal hem binnenkort doorlopen op Van Milgen, maar heb even geduld, want de lijst is niet alfabetisch, maar per legereenheid geordend ;-)

Mvg

Bas Lems

[e-mailadres verborgen]

Ja, dat moet hem zijn. Hij was mobiel schutter...
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-159365-247795-34?cc=1949343&wc=9LGJ-VZ9:299945701,300114001

Zo ging het ongeveer en misschien zat hij er wel bij.

1830, 18 nov.,

Verslag van de burgemeester van Barneveld "wegens den uitmarsch van de mobiel verklaarde schutters van den 1sten Ban der Rustende Schutterij". Het betrof de vorming van vijf 'escouades' met een gezamenlijke sterkte van 111 schutters ten behoeve van de Tiendaagse Veldtocht tegen België. In totaal werden het uiteindelijk 154 manschappen inclusief officieren. Hoevelaken leverde nog eens 13 en Scherpenzeel 34 man. In totaal betrof het vijf vrijwilligers, 131 ongehuwde en kinderloze weduwnaars en 18 gehuwde, kinderloze schutters. Commandant was de voormalige kapitein van de Katwijkse schutterij: Johannes van Perzijn. 1e Ltn. Jan Wilbrink en voorts twee tweede ltns. uit Scherpenzeel: Dirk Sterk en Jan Veldhuizen.

bron: GAB, Ingekomen stukken

Frank Fransz

Frank Fransz

Bestaat er ergens een lijst met namen van militairen die gevochten hebben tijdens de 10 daagse veldtocht?

Ja, dus!!

Helaas is er geen online-faciliteit.

Gaarne dus geduldig wachten op Bas Lems

 

mvg

Kees Boshuizen

Bedankt iedereen!  Er zijn dus twee Brand van Milligens die kunnen kwalificeren.  Bas, bedankt bij voorbaat voor je moeite om een "B Van Milligen of "B Van Milgen" op te zoeken tussen 30.000 namen!  Als je z'n naam ontdekt, krijg je van mij een fles Zuid-Afrikaans wijn wanneer ik weer op bezoek is in NL !! 

Ik heb nog een vraag die mogelijk verband houdt met de 10 daagse veldtocht (voor nog een fles wijn???):  Ik heb een kleurplaat van een tekening van een soldaat in zwart en rood uniform voor een fort of kasteel naast een kanon.  Boven de tekening staat "Veld Artelerist" en onder staat "C:  G: V. Millegen  183?"   (laatste cijfer is onduidelijk).   Kregen militairen misschien zo'n plaat als dankbewijs voor goede dienst of waar komt zoiets vandaan? Ik heb geprobeerd om een foto hier te plaatsen, maar dat lukte helaas niet...

Bart van Milligen

Dag Bart en anderen,

We zijn nu eigenlijk op zoek naar twee personen met de naam Van Milligen (Milgen e.d.). Het lijkt erop dat ik een van de twee heb gevonden.

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-25183-35115-61?cc=1498335&wc=M6KR-XMC:64366601,64643001

Stamboek van het 4e Bataljon Artillerie Nationale Militie (vanaf 1876 genaamd 1e Regiment Veldartillerie).

Cornelis Gerritsen van Milligen, geb. Apeldoorn 11-7-1812, laatst gewoond te Garderen, zoon van Gerrit [van Milligen] en Wijntje Brands, op 14-3-1831 ingedeeld als milicien voor de tijd van vijf jaren, zijnde loteling van de ligting 1831, uit de Provincie Gelderland, gemeente Barneveld onder no. 83.

Kanonnier 2e klasse op 14-3-1831. Was in de vesting ’s Bosch bij gelegenheid van de opstand in België in 1831.

Op 27-6-1831 overgegaan naar het 3e Bataljon Veldartillerie [?; dit is onduidelijk] onder no. 3286.

Mvg

PS Hij staat wel degelijk in de lijst met miltiairen die het Metalen Kruis hebben gekregen, echter daarin wordt hij vermeld als Van Millingen !

Bas Lems

De andere, die ik noemde, was zijn broer. (Gelders Archief)

Frank Fransz

Brant van Millegen, 44 jaar, landmansknecht, zoon van Helmig van Millegen en Beertje Brands, overlijdt op 28.7.1851 in Apeldoorn (echtgenote: Lijsje van de Munt).
Staat er in die brief nu helemaal niets aan feiten om de identiteit van de gezochte te vinden?
Ik zou die brief graag eens willen zien!

G.Karssenberg

Wow, fantastisch en bedankt voor de reacties!

Cornelis Gerrits van Milligen is de grootvader van mijn grootvader Jan van Milligen (geb 12-12-1899).  De verwarring over de spelling Milligen/Millingen/Milgen komt dikwijls voor (zelfs vandaag nog)   Bas, hoe kan ik in bezit komen van een foto-copie van die Metalen Kruis-lijst, waarop zijn naam verschijnt?  Dat is natuurlijk leuk voor onze stamboek... 

Even nog over die tekening van de soldaat - wie kregen allemaal zo 'n kleuren plaat?  Alleen metalen kruisdragers?

Er staat helaas geen persoonlijke feiten in de brief.  Heel deftig en formeel (het begint met "Eerwaarde zeer geliefde, en van mij hartelijk beminden ouders, broeders, en zusters.  Ik kan niet nalaten om UED eenige lotters te schrijven, en ik hoop da gij allen zijn in goeden welstand zult ontfangen, zoo het anders waren het zoude mij van harte leed zijn...")  Ik stuur graag een gescand copie voor degene die daar belangstelling voor hebben.  Stuur dan even een (korte) mailtje naar [e-mailadres verborgen] [e-mailadres verborgen] .za

Bas, kan jij nog a.u.b. die lijst doorwerken op zoek naar welke Brand van Milligen het was?  Was het dus de broer (geb 8-12-1802) van Cornelis Gerrits van Milligen of was het zijn neef (geb 11-10-1807).  Als het te veel moeite is kan je de lijsten aan mij mailen, zodat ik zelf kan zoeken.

(Ik moest al kennelijk een paar grammatica en spelfouten gemaakt hebben.  Hou a.u.b. in gedachten dat ik geboren ben in ZA en nooit formele opleiding in het Nederlands had.   Mijn ouders emigreerde in 1953 naar ZA - ik ben in 1961 geboren - ons huistaal was wel Nederlands maar, maar mijn eerste taal is wel Afrikaans...)

Nogmaals bedankt voor jullie enthousiasme!

Bart van Milligen

Vergelijk de handtekening onder zijn huwelijksakte eens met het handschrift van de brief.

G.Karssenberg


Maar: onder die huwelijksakte (Apeldoorn - Brant van Milgen x Lijsje van de Munt - 12.10.1838 - images 123 en 124) staat geen handtekening! Er wordt gemeld: "verklarende bruidegom ..... niet te kunnen schrijven als zulks niet te hebben geleerd". Deze kunnen we dus nu uitsluiten.

G.KarssenbergPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu