stamboomforum

Forum logoMilitairen » 10 daagse veldtocht - brief d.d. 20 aug 1831 van militair B van Milgen

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

De aangifte van het overlijden van de "andere" Brand (Brand Gerritsen van Milligen - 18.2.1802 - Garderen) vindt in Stroe (Barneveld) plaats op 31.12.1878. Hij is daar een zoon van Gerrit Hendrik Hendriks van Milligen en Weimpje Brantsen. Helaas: ongehuwd. Image 33.

G.Karssenberg

Mnr. G. Karssenberg: als Brand (zoon van Helmich en Beertje) niet kon schrijven, dan moet de briefschrijver wel Brand (zoon van Gerrit en Wijmpje en broer van Cornelis) zijn.  Dat klopt ook wel een beetje, want mijn vader heeft die brief en kleuren plaat gekregen van Maarten Krebs, een zoon van Brandje van Milligen (dochter van Cornelis Gerritsen van Milligen).  De oudste 4 broers en zusters van Cornelis waren inderdaad ongetrouwd.  Dat klopt dus ook!  Nogmaals bedankt iedereen!

Bart van Milligen

Ik ben gisteren op bezoek geweest bij mijn vader (Gerrit van Milligen, 90 jaar oud) en heb hem verteld van mijn ontdekkingen (dankzij jullie bijdragen!).  Ik heb hem uitgelegd dat Brand van Milligen (de broer van ons voorouder Cornelis) de briefschrijver moest zijn en dat Cornelis op de lijst verschijnt van militairen die het Metalen Kruis hebben gekregen.  Toen ik hem vroeg waar die kruis zou zijn, stond hij op, liep naar een kast en bracht een doosje te voorschijn en haalde een Metalen Kruis eruit!   Het kruis is dus mooi bewaard gebleven en in bezit van ons familie, waar ik natuurlijk heel blij over ben!!

Ik zou echter nog graag willen weten of Brand (geboren 8 dec 1802) ook het Metalen Kruis ontving.  Tussen de broers Cornelis en Brand waren er nog twee andere broers genaamd Hendrik (geboren 9 of 19 jan 1808, overleden 19 nov 1875, nooit getrouwd) en Evert (geboren 2 aug 1810, getrouwd 12 aug 1836, overleden 14 sept 1890) .  Zij moesten waarschijnlijk ook opgeroepen zijn voor militaire dienst, want ze waren allebei nog ongehuwd en kinderloos.  Bas Lems, als je de tijd vind, kan jij misschien ook uitkijken voor hun namen op de lijst aub? 

Er hangen ook nog een paar dikke vraagtekens over die kleuren plaat van "Veld Artelerist C G van Milligen 183?"  Ik stuur graag een gescand copie voor degene die daarin belang stellen.  Stuur aub een mailtje naar bart@vmil.co.za en dan stuur ik die foto.

Vriendelijke groeten en nogmaals baie dankie!!

Bart van Milligen

In de huwelijksakte van Evert van Milligen (Apeldoorn - 12.8.1836 - image 187/188) wordt gemeld dat bijgevoegd is een "Certificaat van voldoening aan de Nationale Militie".

G.Karssenberg

De huwelijksbijlagen (Apeldoorn - 12.8.1836) zijn te vinden in de buurt van image 2368.
Daar wordt gemeld dat hem "bij de loting het nommer 154 is ten deele gevallen, hetwelk tot heden niet opgeroepen zijnde, hem tot geene dienst heeft verplicht".

G.Karssenberg

Bedankt, Gerrit!  Ik begrijp hieruit dat alle mannen dus niet opgeroepen zijn tot militaire dienst.  Weet jij misschien hoe die loting werkte?  Trokken ze nummers uit een hoed?

Bart van Milligen

Beide andere broers komen ook tweemaal voor in de militieregisters. Het is misschien handig dat je al die inschrijvingen aanschaft.

In de http://militieregisters.nl/ staat: "van een gezin met een even aantal zoons moest de helft in dienst".

De metalen kruizen:
http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00302/view/NT00302_personen/q/zoekterm/millingen/q/comments/1/page_size/50

Daar kun je ook de index downloaden.
ZIP bestand met daarin een CSV (excel) bestand. Ruim 36.000 man.

Frank Fransz

Hoe werkte die loting destijds?
Kijk voor een voorbeeld in "Google" via: "Loting militaire dienst" - en vervolg met "Gegoede landgenoten......".

G.Karssenberg

Dag Bart,

Wat mooi dat de medaille nog bij jullie in de familie is! Ik heb Brand van Milligen niet kunnen vinden op de lijst die ik noemde. Maar daar staan dus alleen vrijwilligers op. Daarnaast had je dus de dienstplichtigen, zoals zijn broer Cornelis. Maar er bestond ook nog een mobiele schutterij, waarin bewoners van een bepaald gebied werden ingedeeld. De controleboeken (lijsten) van de mobiele schutterij van Gelderland bevinden zich bij het Gelders Archief, zoek daarvoor op hun website naar schutterij. Voor jou als Zuid-Afrikaan is het natuurlijk geen doen om daar even vlug iets op te zoeken, maar houd het in je achterhoofd. Ik vermoed dat Brand in een van die lijsten wordt genoemd.

Daarnaast de kleurplaat. Ik zal je een mailtje sturen, want ik wil hem wel eens zien. Het was gebruikelijk, net als vroeger al in het leger van Napoleon, dat de marketensters, dus de vrouwen die meereisden met het leger als winkeliersters of handelaars, briefpapier e.d. verkochten aan de soldaten. Die waren vaak voorzien van een afbeelding met een ingekleurde militair. Waarschijnlijk verkochten ze ook deze kleurplaten, als een soort souvenir of aandenken.

Mvg

Bas Lems

Bedankt Gerrit, Frank en Bas.  Jullie hulp wordt op prijs gesteld!  Ik ga morgen verder snuffelen.  Bas, ik heb je mail ontvangen en daarop gereageerd.  Welterusten!

Bart van Milligen


Ik ben in het bezit van vrijwilligers ijzeren kruisje van de tien daagse veldtocht.

het komt via de familie Vandriel. De enige vandriel die er qua leeftijd bij zpu kunnen horen is een Leendert Vandriel.

In de lijst met leden van de vereniging het ijzerenkruis heb ik alleen een A Vandriel gevonden , dat moet haast een andere zijn.Valt daar iets over te zeggen

Rien Brinkman

BrinkmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!