stamboomforum

Forum logoFora » Militairen » Gezocht: Militaire Stamboek, Nationaal Archief; 1779, 1780, 1756 - Noord-Brabant.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste lezers,
ik ben op zoek naar informatie uit Militaire Stamboeken van 1779, 1780 en ±1756, Noord-Brabant. 
De personen die ik zoek zijn: ‚Äč

  • broers Johann Wilhelm Traudes Leonardus Traudes 
  • en hun vader Johann Adam Traudes.

Ze zijn afkomstig uit Salz/Weltersburg (Dld). Leonardus was ged. op 30-03-1756 in Salz (Dld). Johann Wilhelm zou ook ±1756 geboren zijn, maar dan in Nederland. Waar precies is nog onduidelijk. Vader Johann Adam was namelijk tijdens zijn geboorte soldaat in Nederlandse dienst, hij was gehuwd met Anna Katharina Kaldeijerin.


De eerstgenoemde jaartallen baseer ik op het feit dat ik vermoedelijk dezelfde broers (genoteerd als Froudes) tegenkom in het Doopregister Drunen, bij de doop van dochter Helena op 18-01-1779. Vader is Wilhelmi Froudes en moeder is Elisabetha van Engelen. Getuigen: Maria van Engelen en Leonardus Froudes. (bron). Helena van Engelen was overl. 27-12-1860 in Drongelen, NB (Nld), in overl.akte zijn ouders onbekend (bron). Daarnaast kregen Johann Wilhelm Traudes (destijds ook soldaat) en zijn vrouw Catharina Busch een zoon Matthias, hij was gedoopt op 25-05-1780 te Standdaarbuiten, NB (Nld). (bron). Matthias was overl. 24-03-1844 in Girkenroth (Dld). Het echtpaar Traudes/Busch waren getrouwd ±1780, mogelijk in Alterkülz/Kastelaun (Dld).

Wanneer de Stamboek-gegevens van Johann Wilhelm gevonden zijn, zal hopelijk meer duidelijk worden over zijn geboorteplaats en waar vader Johann Adam gestationeerd was. Van daaruit ben ik dan ook op zoek naar de Stamboek-gegevens uit die tijd, om zo meer over hém te weten te komen. Maar zal het ook een bevestiging geven of Johann Wilhelm dezelfde persoon is die bij Helena’s doop als Wilhelmi genoteerd werd?


Ik heb de genoemde broers niet kunnen vinden op Nationaal Archief (GaHetNa) en ook niet in de Militaire Stamboeken op Zoekakten.nl, beiden via het zoekvenster. Hier vond ik enkel Johann Wilhelm’s zoon Caspar in 1814, onder ‘Trautes’ (bron).
** De achternaam kan ook genoteerd zijn als: Froudes/Fraudes of Troudes/Traudes of Trautes.

Hoop dat jullie me hiermee kunnen helpen. Alvast bedankt!


Notitie: Ik ben bekend met de gepubliceerde stambomen: van Mierlo door F. van Mierlo ende Duffeltdoor Gerard Mutter. Ook heb ik Dhr. van Mierlo hierover geïnformeerd.

P.Troudes

De website Genealogie van de Familie Traudes zal dan ook al wel bekend zijn ?
(blijkens profiel inderdaad al bekend)


vermelding van het huwelijk tussen Johann Adamo Traudes en Anna Catherina Kaldeurin in 1742 te Weltersburg
http://members.quicknet.nl/traudes/pages/algemeen_inleiding.htm

Willem Hak

Hier nog wat puzzelstukjes met enige onderbouwing https://familysearch.org/ark:/61903/2:2:3SK9-8KQ

Die stamboeken ga je overigens nooit vinden als de personen niet via staatse militairen vermeld zijn. De stamboekinschrijvingen zijn dan niet bewaard gebleven.

Bij huwelijken wordt nog wel eens het regiment van de bruidegom vermeld. Via de verblijfplaatsen van dat regiment heb je dan weer een aanknopingspunt.

Frank Fransz

Ik sluit me bij dhr Fransz aan. Van de stamboeken van het staatse leger van vóór 1795 zijn er maar een paar bij toeval bewaard gebleven. Ze werden gewoon weggegooid omdat de gegevens die er in stonden niet nuttig meer waren, en omdat er geen beleid was om alles maar te bewaren. Dat is pas in de bataafs-franse tijd gekomen vanuit dezelfde visie als de invoering van de BS.

Het is de vraag wat hij als militair in Drunen deed. Ik heb wat in Drunen gezocht en vond in ieder geval het overlijden van Elisabeth van Engelen, wellicht al bekend, maar hier is de inschrijving.

Jan Clavaux

Bedankt voor jullie reacties.
@Willem Hak: Dat klopt inderdaad. Maar omdat er nog geen verwantschap is met de genoemde Traudes, had ik die site niet vermeld. En daarbij komt kijken, voordat ik het bericht plaatste, dat het hier nooit om een huw.akte uit 1742 ging.. maar om een doopakte uit 1764 [het is een uitsnede]. Deze is van Joannus Bertramus, zoon van Traudes-Kaldeurin. Info over hun huwelijk is nu dus nog onbekend.

@Frank Fransz: Bedankt voor de tip over evt. huw.info. Ik ben bekend met de stamboom van Mr.Sondermann, heb ook contact met hem gehad. De link met de duitse omschrijving bovenin was mij niet bekend (deze boom bevat helaas fouten). Ik had hem via zijn eigen profiel gevonden (link), mbv. Aldfaer/MyHeritage/FamilySearch
* Op GaHetNa las ik over Militairen vóór 1795: In het algemeen kan worden gesteld dat vóór het jaar 1773 de kans op succes vrijwel nihil is. Pas vanaf 1773 is er meer bewaard geblevenCaspar Trautes vind ik niet op GaHetNa, enkel via WieWasWie met bron naar FamilySearch. Misschien is nog niet alles geindexeerd? Wel vond ik een voor mij onbekende 'Georg Adam Trautus, Laagste jaar 1747' (link). Als iemand deze voor mij kan opzoeken zou dat heel mooi zijn. 

@Jan Clavaux: De akte van Elisabeth van Engelen (begr. 31-12-1796) had ik ook gevonden [bron: Drunen16, Drunen en Nieuwkuijk]. Ik las hierin 'laat een kind achter', maar hoe kan ik bewijzen dat zij de moeder is van Helena en bv. hoe oud ze was toen ze overleed? Ik vermoed wel, op basis van de geb/huw.aktes van Helena's kinderen, dat zij enigst kind is gebleven. Mogelijke broers/zussen kwam ik niet tegen.

P.Troudes

"hoe kan ik bewijzen dat zij de moeder is van Helena"

In feite is dat niet te bewijzen.
Maar Drunen was piepklein. Als een Elisabeth van Engelen in Drunen in 1779 een kind laat dopen, en in 1796 overlijdt er een naamgenote, die een kind achter laat, en verder komt die naam niet voor in de DTB, dan lijkt het me wel redelijk om er voorlopig vanuit te gaan, dat het om een en dezelfde Elisabeth gaat.

Mijn vraag wat hij in Drunen deed is denk ik ook beantwoord; dat lag op loopafstand van de vesting Heusden, en was de dichtstbijzijnde plaats voor de vesting om landbouw- en veeteeltproducten en dergelijke in te kopen.

Als het juist is, dat hij in garnizoen te Heusden lag, dan valt na te gaan welke regimenten in aanmerking komen, waar hij deel van kan hebben uitgemaakt.

In 1779 lagen daar:
Het Regiment Artillerie Musley/Matack
Het Regiment Artillerie Smedeken
Het Regiment Nationalen nr 5 Holstein Gottorp
Het Regiment Nationalen nr 4 Wilcke
Misschien kan dhr Fransz even nakijken of dit correct is.

Dan kunnen we eens kijken, of deze wijsheid verder nog iets op zou kunnen leveren.

Jan Clavaux

Ik heb nog even wat andere onderzoekers geraadpleegd.
Het voormalige Infanterie Regiment Nationalen Vilattes nr 5 (Holstein-Gottorp)  ligt het meest voor de hand, waarvan een deel in 1779 van Willemstad naar Heusden verhuisde (Willemstad > Standdaarbuiten?).

LINK (zie voor garnizoensplaatsen onderaan de pagina)

Van dit regiment zijn geen stamboeken bewaard gebleven.

Jan Clavaux

@Jan Clavaux: Ging dit vóór 1811 altijd zo, dat partners en/of ouders, en zelfs de leeftijd niet genoemd werd bij overlijden? Bij Helena's huwelijk op 22-11-1807 werden beide ouders ook niet genoemd [bron: Trouwen, Rooms Katholieke Parochie, Heusden 1704-1852.Inv.nr.70]. Huw.aktes bij Schepenbanken is het wel 'iets' uitgebreider, maar ook geen vermelding van ouders, hoe werkt dat precies?

Na het invoeren van Elisabeth's begr.datum pikte Aldfaer nieuwe info op. Hier op Genealogie Online vond ik mogelijk haar ouders: Petrus Jansen van Engelen en Maria Jansen IJsenbrant, met o.a. een zus Maria (1752-?) (link). Ik vind het wel lastiger om zo mensen aan elkaar te koppelen.

Bedankt voor je toelichting over 'wat hij in Drunen deed' en het Garnizoen. Ik ben totaal niet bekend met dat soort informatie. Nu er niets bewaard is van dat regiment in 1779, is de volgende stap (bekeken vanuit de link) dan: 1780, 's Hertogenbosch? Of zijn er nog andere opties binnen 1779?

Nog even ter informatie: Johann Wilhelm Traudes was volgens zijn overl.akte uit 1823 Nachtwachter. Hij liet 7 kinderen na, waar ik van 6 de namen heb, maar van de meesten nog geen daadwerkelijke (digitale) akte. Matthias (1780) is zover bekend de oudste en enige die in Nld geboren was. Zijn broer Caspar (1797) en hun zussen waren geboren in Girkenroth, Dld. ** Hun neefje Melchior Zeiss (1822-1902) was in 1851 in Leeuwarden, FR gekomen en trouwde later op 18-08-1852 met Sophia Nellemans (1824-1886) [bron].

P.Troudes

"Ging dit vóór 1811 altijd zo, dat partners en/of ouders, en zelfs de leeftijd niet genoemd werd bij overlijden?"

Vóór de invoering van de Burgerlijke Stand bestonden er uiteraard geen landelijke regels over hoe iets genoteerd moest worden. Je vraag "hoe werkt dat precies?" valt dus niet te beantwoorden; dat verschilde per plaats, per tijd, en in feite per persoon, die zoiets bij hield, en zelfs of deze persoon op een bepaalde dag in de stemming was, om bepaalde informatie al of niet te noteren...

Gegevens op Genealogieonline zijn per definitie onbetrouwbaar, omdat je nooit weet wie dat heeft gepubliceerd. Ieder jochie van 8 jaar oud kan daar zijn gegevens neerzetten, zonder dat iemand er op let of er wel iets van klopt. Vervolgens worden die gegevens door tien mensen klakkeloos gekopieerd. Een groot deel van de gegevens is natuurlijk wel betrouwbaar, maar daar kom je alleen achter als je het zelf hebt gecontroleerd. Mijn eerste indruk is, dat het gezin van Elisabeth van Engelen wel kan kloppen, omdat - zoals eerder gezegd - de kans klein is, dat er meerdere personen met die naam in Drunen rondliepen.Een extra aanwijzing is, dat ze die zus Maria had, die waarschijnlijk identiek is aan de doopgetuige. Ik zou het zelf voorlopig voor waar aannemen.

Het door mij genoemde regiment blijft natuurlijk ook een vermoeden, maar je zou inderdaad de plaatsen, waar het regiment in garnizoen heeft gelegen, eens na kunnen lopen op dopen en huwelijken.

succes

Jan Clavaux

Beste heer, mevrouw Troudes,

 

Met blijdschap heb ik dit formum gelezen. Ook ik ben op zoek naar de moeder van Helena van Engelen. Ik ben familie van haar, via haar kind Lambertus van Corstanje. Is er ondertussen al meer bekend over de ouders van Helena?

 

ALvast bedankt voor je reactie.

Hartelijke groeten Angélique Willemsen

Angelique Willemsen

Beste mevrouw Willemsen,

Op dit moment is er sinds de bovenstaande informatie (nog) niet veel meer bijgekomen. Helena haar ouders zijn Wilhelmi Froudes en Elisabeth van Engelen (1743-1796); hoogstwaarschijnlijk dv. Petrus van Engelen & Maria Joannes IJselbrant. En of Wilhelmi Froudes dezelfde is als Johann Wilhelm Traudes, is ook nog niet bevestigd, maar wel zeer aannemelijk.

De doop- en begraafakte van Elisabeth en aktes van Helena heb ik opgeslagen van Salha.nl. Als u mij een privé bericht stuurt, kan ik deze naar u toe mailen. 

Vriendelijke groet,
Peter Troudes

P.Troudes


 
   

Cor


Verwijderd.

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!