stamboomforum

Forum logoMilitairen » Voorouders Slag bij Waterloo: overlijden Gijsbertus van Lundsen 7e Bataljon Nationale Militie 1815



Profiel afbeelding

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Gijsbertus van Lundsen (Lentze), een broer van mijn oudgrootmoeder, was fuselier bij het 7e Bataljon Nationale Militie. Uit het militair stamboek van het 5e Regiment Infanterie (2.13.09 inv. 146) blijkt dat hij op 15 december 1815 in het hospitaal is overleden. Uit gegevens van het Utrechts Archief blijkt dit het militair hospitaal in Péronne (Somme) te zijn geweest: “(…) als fuselier gedient hebbende bij de 4e Compagnie (…) in het Hospitaal te Peronne (…) overleden.”  Helaas blijft de precieze doodsoorzaak onbekend.

Mijn specifieke vraag is of de nabestaanden, danwel familieleden recht hebben gehad op militair pensioen? Zou ik daartoe het pensioenregister Landmacht (2.13.36) bij het Nationaal Archief kunnen inzien?

Michael van der Zee - 5 nov 2015 - 10:30

--

Gerry - 5 nov 2015 - 11:40

Je bedoelt dit Gerry?:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik weet niet of er in de achterliggende inventaris nog meer informatie valt te achterhalen.

Michael van der Zee - 6 nov 2015 - 08:58

Ja Michael, die bedoelde ik, maar ik weet niet of er een uitkering plaats vond. Ook heel veel verminkte soldaten uit deze oorlog leden na Napoleon een armoedig bestaan.

Gerry - 6 nov 2015 - 09:54

Stadsarchief Amsterdam Waterloo gratificaties:

naam:[van] Luntze, Gysbert

rang:fuselier

legeronderdeel:Infanterie Nationale Militie

legersubonderdeel:Bataljon Infanterie Nationale Militie No. 7

bronverwijzing:Inventarisnr. 718, nr. 3762

Archief van het Fonds ter Aanmoediging en Ondersteuning van de Gewapende Dienst in de Nederlanden, het Invalidenhuis te Leiden en de Sociëteit tot Onderstand van Verminkte Militairen
 

Naar index 
http://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/indexen/waterloo_gratificaties_1815/zoek/index.nl.html

Ben Wegman - 6 nov 2015 - 10:08

@Ben Wegman: met dank naar de bronverwijzing van mijn afbeelding. Blijkbaar is het bedrag uitbetaald aan een zekere J. Weenink:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Michael van der Zee - 7 nov 2015 - 08:49

De naam van de persoon in deze lijst, waaraan is uitbetaald, is soms verwarrend. Men ging niet even persoonijk naar Amsterdam om het geld te innen en het werd ook niet overgemaakt. Er werd vaak gewerkt met een wissel(brief). Je zou kunnen zeggen dat degene die recht had op de uitkering, dat recht met een wisselbrief aan een "wisselaar" verkocht, die op zijn beurt soms de wissel weer doorverkocht aan degene die uiteindelijk met de wisselbrief het geld bij de uitkerende instantie kon innen. Of dat bij deze uitkeringen ook zo ging weet ik niet, maar mij valt op dat sommige namen (van degene aan wie werd uitbetaald) heel vaak voorkomen in deze periodieke "uitbetalingslijsten". De naam van degene aan wie werd uitbetaald heeft dan geen bruikbare relatie met degene die de uitkering heeft "verdiend".

Peter de Wit - 9 dec 2015 - 20:00


Dank je Peter voor je interessante bericht.

Inmiddels is mij bekend dat bij de Archives départementales de la Somme geen verdere info beschikbaar is over het overlijden. Zij verwijzen me wel naar de bibliothèque de Péronne.

Michael van der Zee - 17 dec 2015 - 09:13







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu