stamboomforum

Forum logoFora » Militairen » Voorouders Slag bij Waterloo: overlijden Gijsbertus van Lundsen 7e Bataljon Nationale Militie 1815

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Gijsbertus van Lundsen (Lentze), een broer van mijn oudgrootmoeder, was fuselier bij het 7e Bataljon Nationale Militie. Uit het militair stamboek van het 5e Regiment Infanterie (2.13.09 inv. 146) blijkt dat hij op 15 december 1815 in het hospitaal is overleden. Uit gegevens van het Utrechts Archief blijkt dit het militair hospitaal in Péronne (Somme) te zijn geweest: “(…) als fuselier gedient hebbende bij de 4e Compagnie (…) in het Hospitaal te Peronne (…) overleden.”  Helaas blijft de precieze doodsoorzaak onbekend.

Mijn specifieke vraag is of de nabestaanden, danwel familieleden recht hebben gehad op militair pensioen? Zou ik daartoe het pensioenregister Landmacht (2.13.36) bij het Nationaal Archief kunnen inzien?

Michael van der Zee

--

Gerry

Je bedoelt dit Gerry?:

Ik weet niet of er in de achterliggende inventaris nog meer informatie valt te achterhalen.

Michael van der Zee

Ja Michael, die bedoelde ik, maar ik weet niet of er een uitkering plaats vond. Ook heel veel verminkte soldaten uit deze oorlog leden na Napoleon een armoedig bestaan.

Gerry

Stadsarchief Amsterdam Waterloo gratificaties:

naam:[van] Luntze, Gysbert

rang:fuselier

legeronderdeel:Infanterie Nationale Militie

legersubonderdeel:Bataljon Infanterie Nationale Militie No. 7

bronverwijzing:Inventarisnr. 718, nr. 3762

Archief van het Fonds ter Aanmoediging en Ondersteuning van de Gewapende Dienst in de Nederlanden, het Invalidenhuis te Leiden en de Sociëteit tot Onderstand van Verminkte Militairen
 

Naar index 
http://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/indexen/waterloo_gratificaties_1815/zoek/index.nl.html

Ben Wegman

@Ben Wegman: met dank naar de bronverwijzing van mijn afbeelding. Blijkbaar is het bedrag uitbetaald aan een zekere J. Weenink:

Michael van der Zee

De naam van de persoon in deze lijst, waaraan is uitbetaald, is soms verwarrend. Men ging niet even persoonijk naar Amsterdam om het geld te innen en het werd ook niet overgemaakt. Er werd vaak gewerkt met een wissel(brief). Je zou kunnen zeggen dat degene die recht had op de uitkering, dat recht met een wisselbrief aan een "wisselaar" verkocht, die op zijn beurt soms de wissel weer doorverkocht aan degene die uiteindelijk met de wisselbrief het geld bij de uitkerende instantie kon innen. Of dat bij deze uitkeringen ook zo ging weet ik niet, maar mij valt op dat sommige namen (van degene aan wie werd uitbetaald) heel vaak voorkomen in deze periodieke "uitbetalingslijsten". De naam van degene aan wie werd uitbetaald heeft dan geen bruikbare relatie met degene die de uitkering heeft "verdiend".

Peter de Wit


Dank je Peter voor je interessante bericht.

Inmiddels is mij bekend dat bij de Archives départementales de la Somme geen verdere info beschikbaar is over het overlijden. Zij verwijzen me wel naar de bibliothèque de Péronne.

Michael van der Zee
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!