stamboomforum

Forum logoMilitairen » Gezocht: legerplaatsen van d'Heer Capt Rijnia (Rinia of Rynia) periode 1645-1715

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de plaatsen waar d'Heer Capt Rijnia (Rinia of Rynia) was gelegerd. In de doopboeken van Delfzijl 1658 en 1660 worden er 2 kinderen gedoopt. Hun vader is in 1658 soldaat, en in 1660 "onder Rynia". Om de herkomst van vader en zijn verdere levensloop te kunnen bepalen, zoek ik waar deze Capt Rijnia was gelegerd.

Ik probeer een aansluiting te vinden (en eventueel een doop van mijn stamvader) van de Monshouwer-tak in Gorinchem (eerste notitie huwelijk in 1703) en de soldaat Hermen Monsouwer, die wellicht de grootvader is van mijn stamvader.

Ik hoop dat Hermen Monsouwer onder deze capt. is blijven dienen en dat capt. Rijnia ergens rond 1690 in Gorinchem terecht is gekomen.

Bedet

Voor 1715 wordt het erg moeilijk om nog regimenten en hun bewegingen te reconstrueren.

Rian Dirksen heeft een enorme verzameling van kapiteins van voor dat jaar verzameld. Zie LINK (pagina laadt erg langzaam. Een kapitein van die naam komt daar helaas niet op voor.

De mogelijkheid, die overblijft, is googelen op die naam in combinatie met termenen als regiment, garnizoen, capiteijn (in diverse spellingen), 1658, etc.

Dat levert nogal eens treffers op uit allerlei publicaties. Ik heb het zelf even gedaan, en vond op die manier bijvoorbeeld een inschrijving in Venlo: LINK Deze is helaas van 1720, dus je moet er rekening mee houden dat er meerdere generaties Rijnia officier in het leger waren. Blijkbaar gaat het om een oud fries geslacht LINK, dus het zal in ieder geval ook een fries regiment geweest zijn. En de naam was dus vooral Rijnja met een J. In de DTB van Groningen is de naam als Runia en Ringia vermeld...

Veel sterkte en succes

P.S. een beginnetje: http://www.lidmatengroningen.nl/Delfzijl.htm (Rijnja)

Jan Clavaux

Het is lastig om de verblijfplaatsen van een capitein te volgen. Ze wisselden nog wel eens van compagnie.

Beter is het om er achter te komen bij welk regiment hij diende. Want de soldaat bleef wel bij zijn regiment.
Dus wie was de bevelhebber van Rinia? Komt dat in de doopboeken niet naar voren? 

Frank Fransz

niet wat je vraagt

Datum begraven: 18-09-1666
Akte plaats: Lieroord
Overledene N.n., kind
Geslacht o
   
Vader Herman Monsouwer
   
  -
   
Bron Kerkeboek 1654-1735 Kerkelijke gemeente - Lieroord
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 261, folio 147

 

Datum begraven: 01-10-1666
Akte plaats: Lieroord
Overledene N.n., kind
Geslacht o
   
Vader Herman Monsouwer
   
  -
   
Bron Kerkeboek 1654-1735 Kerkelijke gemeente - Lieroord
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 261, folio 147            

Renee2

Allereerst bedankt voor jullie reacties. Ik was er intussen al achter dat het zoeken is naar de welbekende speld..... ooit zal het me lukken.......

@Jan: bedankt voor de tips. Ga ik zeker mee aan de slag. Er zijn inderdaad meerdere capiteijns Rinia geweest. De "mijne" (Sicco van Rinia) is geboren in 1621 in Koudum, huwt in 1644 Eelkia van Aylva in Sexbierum en overlijdt in 1667 in Koudum.

Je gaf aan dat het waarschijnlijk een Fries regiment moet zijn geweest. Houdt dat in, dat het merendeel van de soldaten dan ook uit Friesland afkomstig was?

@ Frank: ik ben aan het zoeken geweest in de boeken van Delfzijl en Lieroord, en dan met name de huwelijken, want daar werd veel meer opgeschreven dan in de doop- en begraaf boeken.  Verder dan een Companie van den weleer gebooren manhaften capiteijn sicco van rinia kom ik vooralsnog niet.

@Renee: deze overlijdens waren bekend, maar tot dusver had ik nog niet de link gelegd tussen deze Herman en die uit Delfzijl. Het moet haast wel dezelfde zijn geweest, want in beide gevallen kom ik in de boeken capt. Rinia tegen.

Ik spit verder en als ik een naam van een regiment tegenkom, zal ik zeker nog een beroep op jullie doen. 

Bedet

Er bestond wel een regiment Aylva.......

Frank Fransz


De "mijne" (Sicco van Rinia) is geboren in 1621 in Koudum, huwt in 1644 Eelkia van Aylva in Sexbierum en overlijdt in 1667 in Koudum.

Met andere woorden: kapitein Rinia is nooit in 1690 in Gorinchem geweest.

De friese regimenten bestonden voor een flink deel uit "duitsers". Kijk maar eens in het trouwboek van Delfzijl.

De diverse personen met de naam Monsouwer ontlenen hun naam natuurlijk aan de stad Monschau, en hoeven dus niet onderling aan elkaar verwant te zijn. Zie LINK (half miljoen hits)

Jan ClavauxPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!