stamboomforum

Forum logoMilitairen » Auxiliare artillerie: Uit welke troepen werden deze companies geformeerd??

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

In een artikel op internet van George Street & Karim van Overmeire (Dutch Troops of the French Revolutionary and Napoleontic Wars) las ik dat op 9 december 1806 er 2 companies Auxiliare Artillerie werden geformeerd.
Deze zouden bestaan uit marine personeel.
Als ik auxiliary vertaal kom ik uit bij hulp troepen.

Weet iemand hoe en uit welke troepen deze companies werden geformeerd??

Ik ben hier na op zoek omdat mijn voorvader Gijsbert van der Laan op 15 feb. 1807 met zijn 2e auxiliaire companie vertrok uit Hellevoetsluis op het fregat De Utrecht. Hun reisdoel was Curacao, maar zij leden schipbreuk op de Orkney eilanden.
Gijsbert was m.i. echter een gewone artillerist en werd enkel verscheept naar Curacao.
Dus ik begrijp niet goed dat er gesproken wordt over marine personeel in bovengenoemd artikel.

Wie kan er wat duidelijkheid verschaffen zodat ik misschien meer te weten kom over de verblijfplaats van Gijsbert voordat hij aan boord van het fregat ging!!

Hans van der Laan

Aanvulling voor wie wil helpen met het beantwoorden van de vraag..
Bovenstaande informatie komt onder andere uit de stamboeken 1806-1810 van de Regimenten Artillerie te Voet, inventarisnummer 55. en privé contact met Bas Lems
Zie ook https://www.stamboomforum.nl/subfora/245/2/46375/2

Jan Clavaux

@Jan Clavaux. Bedankt, Jan, dat je hier op wijst. Ik dacht, al, hier komt me iets bekend voor ;-) Hans zou er goed aan hebben gedaan, om dat ook even te vermelden bij zijn vraag, zodat anderen niet opnieuw het wiel gaan uitvinden (iets wat wel meer voorkomt op het stamboomforum).

@Hans, Die publicatie die je aanhaalt, moet je niet al te serieus nemen. Zonder nu direct heel negatief te doen: veel buitenlandse publicaties over het Nederlandse leger zijn enkel gebaseerd op literatuuronderzoek (overschrijven van wat anderen eerder hebben geschreven) en niet op onderzoek bij het Nationaal Archief in Den Haag (bijvoorbeeld).

Dat de auxiliaire troepen zouden zijn samengesteld uit marinepersoneel moet je met een korreltje zout nemen. In die jaren was het sowieso heel moeilijk om mensen te enthousiasmeren voor leger of vloot, dus iedereen die zich aanmelde was welkom, met welke achtergrond dan ook. De praktijk bleek (ook toen al) weebarstiger dan de theorie. Er is dus geen eenduidig antwoord mogelijk op de vraag uit welke troepen die artillerie is geformeerd.

Ik heb het voor je opgezocht, maar ik het Gijsbert van der Laan in de jaren voor 1807 niet aangetroffen bij de marine. Het zou natuurlijk kunnen dat hij uit de landmacht afkomstig is, maar dan heb je pech, omdat er een heleboel stamboeken verloren zijn gegaan (Bataafse Republiek, Koninkrijk Holland).

Het is natuurlijk goed mogelijk dat Van der Laan zich heeft aangemeld uit geldgebrek. Zoals velen. Heb je enig inzicht/onderzoek gedaan naar de roots van Gijsbert, m.a.w. zijn geboortedorp en zijn eventuele beroep? Of heb je een indicatie dat hij al eerder in het leger had gediend?

Bas Lems

Dank voor je reactie en sorry dat ik eerdere reacties over dit onderwerp niet heb aangehaald.

Gijsbert kwam van oorsprong uit Waarder, waar de familie vele generaties woonde.
Waarschijnlijk kon Gijsbert de boerderij in Waarder niet overnemen, hoewel hij wel de oudste zoon was, en heeft hij zijn geluk in het leger gezocht.
Hij is geboren op 5-2-1778 in Waarder en was 17 jaar toen hij op 2-10-1795 als kanonnier in dienst trad.
Op 2-10-1801 tekende hij voor 6 jaar bij.
Op 31-12-1802 ging hij in ondertrouw in Maassluis met Jaapje Jans Plokkers en trouwde hier op 16-01-1803.(met verklaring van onvermogen)
Ik denk dat Gijsbert toen in Brielle in garnizoen lag.
Op 01-02-1803 wordt hij bevordert tot Korporaal.
Als hij op 15 feb. 1807 aan boord gaat van het fregat de Utrecht maakte hij onderdeel uit van de 2e companie v.h. 2e Battaljon auxilare artillerie.
Na de stranding en het krijgsgevangenschap  komt hij op 1-5-1807 weer vrij.
Uit een archiefstuk blijkt dat Gijsbert nu wordt opgenomen in de 6e comp. van het 2e Batt. Artillerie te Voet depot Breda.
Hij wordt op 1-12-1809 bevordert tot Sergeant.
Op 23-12-1811 overlijdt Gijsbert aan geslachtziekte in het hospitaal van Minden (Dld).

Zo dit is alle informatie over Gijsbert zijn militaire loopbaan zoals bij mij bekend.

Hans van der Laan

Hans,

Je hebt toch al heel wat over Gijsbert kunnen opduiken! Daar zullen veel onderzoekers jaloers op zijn ;-)

Maar stamboomonderzoek is nooit af, natuurlijk. Ik begrijp goed dat je meer van hem wilt weten.

Heb je al eens onderzoek gedaan bij het Stadsarchief Vlaardingen en dan met name in het oud archief van Maassluis (inventaris door Vaissier)?

http://www.geschiedenisvanvlaardingen.nl/stadsarchief/toegang1000.htm#i_bevolkingsregistratie

In Maassluis is al een soort bevolkingsregister vanaf 1776. Dat is zeker de moeite waard in jouw geval. Bovendien zijn op de studiezaal veel bronnen geklapperd, dat is erg handig.

Bas Lems

Ik merk dat ik er vanuit ben gegaan dat Gijsbert ook daadwerkelijk in Maassluis heeft gewoond. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet het geval te zijn geweest. Hij was immers militair.

Bas Lems

Klop, toen ze op 16-01-1803 trouwden gingen ze in Delft wonen aan de Buitenwatersloot.
Dat ze trouwden in Maassluis was omdat Jaapje Jans hier woonde.
Ik denk dat zijn vrouw veelal alleen in Delft heeft verbleven omdat Gijsbert in garnizoen lag.
Vandaar ook dat ze maar 1 levensvatbaar kind kregen op 11-04-1807.
Deze Gijsbert Johannis werd trouwens ook kanonnier en had een lange militaire loopbaan (ander onderzoek).
Verder werd 2x een levenloos kind geboren, op 4-4-1803 en 14-1-1810.

Lag Gijsbert inderdaad in Brielle in garnizoen? De 2e companie moest naar Hellevoetsluis afreizen om op 15 feb. 1807 aan boord te gaan van het fregat de Utrecht. Brielle lijkt dan een logische keuze.

Bij terugkomst van de rampreis werd hij ingedeeld bij de 6e comp. van het 2e Batt. Artillerie te Voet depot Breda. Betekend dit dat hij in Breda verbleef.
Dan zal zijn vrouw hem helemaal weinig hebben gezien.

Hans van der Laan


Bas,

De lezing over De Utrecht van Hugo Landheer in 2015 heb ik bijgewoond, was zeer interresant. Ik heb ook contact gehouden met Hugo en hij heeft mij nog diverse door hem gevonden stukken m.b.t. Gijsbert toegestuurd. In zijn lezing noemde hij de auxiliare artillerie conform de letterlijke vertaling hulp troepen. Hoe deze troepen in 1806 werden geformeerd is niet ter sprake geweest, maar dat ga ik hem nog voorleggen.

groet Hans

Hans van der LaanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!