stamboomforum

Forum logoMilitairen » Vraag over 'nummer-verwisseling' m.b.t. dienstplicht



Profiel afbeelding

Goedenavond,

Ik kwam vandaag in de huwelijkse bijlage (jaartal 1849) van een voorouder dit tegen: "dat hem vervolgens bij de loting is ten dele gevallen het nommer 152, hetwelk hem tot de dienst verpligtte; hij heeft daaraan voldaan door nommer-verwisseling".

Ik neem aan dat dit betekent dat deze voorouder een nummer-verwisselaar heeft ingehuurd om zijn dienstplicht te vervullen. Klopt dat? Het zou mij wel verbazen aangezien ik niet het idee heb dit dit een rijke familie betreft (van beroep tabaksplanter/landbouwer), en de bedragen om een nummer-wisselaar te huren volgens mij vrij fors waren en dus enkel voor de hele rijke families waren weggelegd. Ik was het eerder in ieder geval nog nooit tegengekomen in mijn kwartierstaat. Wat denken jullie hiervan?

Met vriendelijke groet, Misha

Misha T - 30 nov 2016 - 22:26

ChrisvD - 30 nov 2016 - 22:35

In mijn bestand komen boeren voor waarvan de zoon niet in dienst ging omdat hij daarvoor een ander ingehuurd had. Hoezo arme boeren, waar kun je dat uit opmaken. Je had ook boeren die behoorlijk rijk waren. Daarbij komt nog dat een zoon als die in dienst ging hij voor deze zoon een knecht moest nemen. Die moesten ook betaald worden.

Uitgeschreven lid - 30 nov 2016 - 22:44


Chris gaf het antwoord al, dus te vroeg gereageerd.

Uitgeschreven lid - 30 nov 2016 - 22:46







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu