stamboomforum

Forum logoMilitairen » Jan Mol (1764 - ca. 1813), Soldaat departement "Monden van de IJssel", vermist in Rusland

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Hallo,

Ik ben op zoek naar het SHD / stamboeknummer van Jan Mol, een van mijn voorouders. Ik hoop hiermee de scan in het Franse stamboek te kunnen vinden. Hij is geboren / gedoopt op 29-7-1764 te Deventer. Hij was soldaat uit het departement "Monden van de IJssel". Een officieel overlijden van Jan Mol heb ik nooit kunnen vinden; uit de huwelijksbijlagen van zijn zoon Johannes blijkt nl. dat hij ca. 1813 in Rusland, bij Beresina vermist is. 

Wie kan mij op weg helpen?

Paul Rogier

Er bestaat een databank van Nederlandse militairen in het leger van Napoleon, samengesteld door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), en te raadplegen via Archieven.nl. De juiste link is http://www.archieven.nl/mi/2231/?mizig=364&miadt=2231&milang=nl&misort=last_mod|desc&miview=tbl

Per persoon is het stamboeknummer en het SHD nummer te vinden. Vervolgens verder zoeken in Vincennes naar de inschrijving. Inmiddels zijn deze gedigitaliseerd.

Cees Feringa

Cees,

Dank voor je antwoord. De Jan Mol die ik zoek komt hier helaas niet in voor.

Mvg.

Paul

Paul Rogier

Niet wat u zoekt maar misschien helpt deze info de zoekers..http://altijdstrijdvaardig.nl/a-kwstmusq.htm

100.      Jan Frederik Mol (Moll), ged. ned.ger. te Deventer op 29 jul 1764, Soldaat, ovl. (ongeveer 48 jaar oud) te Rusland [Russian Federation] in 1813, otr. te Colmschate op 1 dec 1798, kerk.huw. (resp. ongeveer 34 en ongeveer 33 jaar oud) (Nederlands Hervormd) te Diepenveen op 18 dec 1798 met

101.      Johanna Diderika Valentijn, ged. Nederlands Hervormd te Deventer op 12 sep 1765, ovl. (ongeveer 85 jaar oud) te Deventer op 13 jan 1851.

              Uit dit huwelijk 3 kinderen:

50a.      Jan Frederik Mol, ged. Nederlands Hervormd te Deventer op 22 sep 1799.

50b.      Jannetje Mol, ged. te Deventer op 7 apr 1802.

50c.      Johannes Mol, ged. Nederlands Hervormd te Deventer op 24 apr 1803, ovl. (ongeveer 53 jaar oud) te Deventer op 17 sep 1856, zie 50 [blz. 8].

Janny Bijsterveld

Janny,

Dit is inderdaad de Jan Mol die ik zoek. De tussennaam Frederik was mij niet bekent. Wellicht dat met deze aanvullende info iemand mij meer op weg kan helpen.

Dank!

Paul Rogier

Dan wordt het er niet duidelijker op, want deze Jan Fredrik Moll is niet in Deventer geboren (Doorninck?)

Er is wel een Jan Mol in 29-7-1764 in Deventer geboren maar zonder de tweede naam Fredrik en met één 'l ' op het eind.

Frank Fransz

Het is inderdaad een ander jochie, en Jan Frederik komt inderdaad uit Doornick. De achterrnaam Mol(le) komt daar ook voor (zoeken in Tournai, Hainaut)

Jan Clavaux

En er zijn wel meer dingen een beetje vreemd.

In de eerste plaats was hij redelijk oud voor een militair, toen hij overleed. Maar is niet onmogelijk.

In de tweede plaats staat nergens dat hij is overleden bij de Berezina. Dat kan ook niet als hij in 1813 is overleden, want de Berezina oversteek was in 1812. Misschien dat iemand ooit geroepen heeft : Berezina! En dat dat vervolgens voetstoots is aangenomen door anderen.

Zie hier de huwelijksbijlagen Deventer 1827:

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939J-MY9L-XY?i=419&cc=2026211

Bas Lems

En als zijn geboorteplaats Doornik is, dan wreekt zich het feit dat de maker van de databse van het NIMH alleen de Nederlanders van geboorte heeft meegnomen en niet iedereen die in Nederland woonachtig was. Dus dan is hij via die databse niet te vinden.

Bas Lems

In de tweede plaats staat nergens dat hij is overleden bij de Berezina. Dat kan ook niet als hij in 1813 is overleden, want de Berezina oversteek was in 1812. Misschien dat iemand ooit geroepen heeft : Berezina! En dat dat vervolgens voetsstoots is aangenomen door anderen.

Zie hier de huwelijksbijlagen Deventer 1827:

 

[...]
op het gemeentehuis binnen Deventer verschenen
Wouter Philip, metselaar
[...]
hebbende de eerste comparant in persoon met hem gediend
[...] 

 
Deze ?

Geregistreerde:     Wouter Philip
Eenheid:     123e Regiment Infanterie van Linie
Geboortedatum:     28-06-1788
Geboorteplaats:     Deventer
Stamboeknummer:     4344
Vader:     Jean Philip
Moeder:     Johanna Hen...
Bewaarplaats:     Service Historique de la Défense, Vincennes/Parijs (niet te raadplegen bij het NIMH)
Inv.nr. SHD:     21Yc866

Willem Hak

"En er zijn wel meer dingen een beetje vreemd."

Precies. Gezien het land van overlijden "Russian Federation" zal het een en ander wel van MyHeritage of een dergelijke obscure website geplukt zijn.

Jan Clavaux

Even zoeken achterin het deel of er een Mol in het register staat ....

Bas Lems

Ik heb hem in de zeven delen van het stamboek van het 123e Regiment van Linie niet kunnen vinden. Wel een Jacques, Leonard en Corneille, maar geen Jan of Jean Moll.

Toch zijn alle mogelijkheden voor onderzoek nog niet uitgeput, maar dat zal veel tijd gaan kosten en het is niet online te doen, je moet er voor naar een archief.

Bij het Historisch Centrum Overijssel is het archief te vinden van de Prefect van de Monden van de IJssel. Daarin zou je kunnen vinden of en wanneer hij is vertrokken en in welke eenheid.

Bij het Nationaal Archief in Den Haag zoeken in de militaire stamboeken van voor 1813, want het is aannemelijk dat hij al (veel) eerder militair was in Nederlandse dienst (zoek bij de indexen op gahetna.nl eens op Mol of Moll).

Bas Lems

Bijvoorbeeld

Achternaam Moll
Voornaam Johann Fredrik
Wapen Infanterie
Regiment Acronius
Aard van de bron Stamboek

Bronverwijzing Nummer toegang: 1.01.19, inventarisnummer: 1949, folionummer: 355

Frank Fransz


Hartelijk dank voor de gegeven input.

Jan Mol is de vader van Johannes Mol, welke in 1827 trouwde met Maria Udink (http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=310&miadt=141&miaet=54&micode=0123.02696&minr=2691825&miview=ldt). Uit de huwelijksbijlagen behorende bij dit huwelijk blijkt dat Jan Mol in Rusland vermist is, zoals boven vermeldt wordt. De moeder van Johannes is Johanna Valentijn. En dat is inderdaad verwarrend; Er is een huwelijk tussen Jan Fredrik Mol en Johanna Valentijn in 1798 te Deventer (https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89C7-WGW8?mode=g&i=39&cc=2037905)

 

Paul RogierPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!