stamboomforum

Forum logoFora » Militairen » ik zoek info over de Staatse soldaten rond 1730

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik heb een paar vraagjes en ik hoop dat hier een paar experts zitten...

- hoe legitimeerde een soldaat die zich tussen 1720 en 1730 bij het leger aansloot zich, aangezien er toen geen paspoorten waren? Maw hoe betrouwbaar is de naam en afkomst die gevonden wordt? Waren er bepaalde wervingsplaatsen of kon iemand zich aanbieden bij een langs trekkend regiment?

- kon een militair van regiment veranderen, of bleef men gewoonlijk de rest van de loopbaan in hetzelfde regiment? (gewoon soldaat inf reg)

- hoe bewees een militair die trouwt waar hij vandaan kwam en welk geloof hij had? In mijn geval lijkt het erop dat hij rooms beweerde te zijn, maar mogelijks van Joodse afkomst was....

- waarom zou een katholiek uit het prinsbisdom Luik zich aansluiten bij het protestantse Staatse Leger? Gebeurde dit regelmatig?

- gebeurde het dat een militair 150 km verderop trouwde en zijn vrouw daar (in haar geboortestad) liet wonen en zijn kinderen geboren liet worden terwijl hij van garnizoenstad naar garnizoenstad trok? Of is het waarschijnlijker dat de vrouw met kinderen meereisde maar enkel de kinderen in haar geboortestad liet dopen? er zijn namelijk verschillende kinderen gestorven, maar geen gegevens van hun overlijden gevonden in deze stad...

- is het mogelijk dat iemand uit een famillie van hoge officieren en burgemeesters komt en toch zijn hele leven eenvoudig en arm soldaat blijft? (onecht kind)

Ik heb namelijk naam, geboorteplaats en regiment van mijn voorvader, maar niets wat ook maar een beetje lijkt op deze naam komt in die streek voor, ook niet als voornaam. Een generatie verder komt die naam , ook in combinatie met voornaam en voornamen van de kinderen wel voor, op ongeveer 30 km van de plaats waar hij geboren zou zijn....

Alvast bedankt om met mij mee te denken!

Karin Izaks
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!