stamboomforum

Forum logoMilitairen » Jacobus Hubertus van Daal (1809-1884), dienstplichtig fusilier in de 5e afdeling infanterie

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Mijn betovergrootvader Jacobus Hubertus van Daal uit Haps werd in maart 1828 ingeloot als dienstplichtig fusilier bij de 5e afdeling der infanterie in Noord-Brabant. Op 29 augustus 1829 had hij zich ziek gemeld. Op 5 februari 1830 schreef J.W. de Haas, brigadier van de marechaussee, aan de vrederechter in Boxmeer, mr. H.A. Verheijen dat hij Jacobus van Daal thuis bij zijn ouders in Haps had bezocht en hem daar ziek in bed had aangetroffen. Hij twijfelde echter of Jacobus echt ziek was en verzocht mr. Verheijen of hij een geneesheer naar Haps wilde sturen om Jacobus nader te onderzoeken.

In het voorjaar van 1832 werd Jacobus voor zijn deelname aan de Tiendaagse Veldtocht onderscheiden met het Metalen Kruis. In 1833 ontving hij zijn bewijs van ontslag uit de militaire dienst.  Heeft iemand meer informatie over de diensttijd van mijn voorvader?

Eric van Daal

Ben Wegman

@ Ben,

Bedankt voor je reactie. De informatie dat Jacobus van Daal voor zijn deelname aan de Tiendaagse Veldtocht het Metalen Kruis heeft ontvangen heb ik in Den Haag in het Nationaal Archief gevonden.

Zie: http://www.gahetna.nl/collectie/archief/inventaris/index/eadid/2.13.13.03/inventarisnr/208. De informatie dat hij zich eind 1829 ziek had gemeld, vond ik in het notarieel archief van Boxmeer. Meer informatie over zijn diensttijd heb ik helaas niet.

Eric van Daal


Ik heb ontdekt dat Jacobus Hubertus van Daal was ingedeeld bij het 1e bataljon van de 5e afdeling der infanterie. Dit bataljon is op 23 september 1830 bij de Vlaamse Poort Brussel binnengetrokken, onder bevel van kolonel Van Balveren, maar werd op de Varkensmarkt in een hinderlaag gelokt en moest toen terug trekken. Het 1e bataljon nam later ook deel aan de Tiendaagse Veldtocht en heeft onder andere gevochten bij de Slag bij Leuven op 12 augustus 1831.

Weet iemand nog meer over de wederwaardigheden van het 1e bataljon van de 5e afdeling infanterie in die periode?

Eric van DaalPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!