stamboomforum

Forum logoMilitairen » Namen Hollanders die gediend hebben in leger Napoleon



Profiel afbeelding

Geachte mevrouw/heer,

 

Gisterenavond heb ik een lezing bijgewoond van Dr. Christiaan van der Spek mbt zijn boek Sous les Armes bij historische verneniging Gouda.

Hij liet een site zien van gegevens mbt bijna alle Hollanders die gediend hebben bij verschillende legeronderdelen van het Franse Leger tijdens de tijd van Napoleon.

 

Hoe kom ik op deze site?

 

Bij voorbaat dank.

 

Nico van Wijngaarden, nakomeling van Cornelis Roggeveen.

Cornelis heeft gediend in het Franse leger als fusilier, voltigeur. Krijgsgevangen gemaakt door Russen. Toegetreden tot Legion Hollandais. Gevochten bij Quatre Bras en Waterloo (27e bataljon Jagers). Na Franse tijd Curassier 2e Afdeling)

Nico van Wijngaarden - 23 mei 2017 - 08:58

Op de website van het Ministerie van Defensie staat de Databank Nederlandse militairen in het leger van Napoleon. Zie hier. Bedoel je die?

Johanna C. - 23 mei 2017 - 09:14

Janny Bijsterveld - 23 mei 2017 - 14:19

Beste Johanna,

Hartelijk dank voor je mail. Deze site bedoel ik. Ik wil proberen nog wat meer personen te traceren uit de Krimpenerwaard die in het leger van Napoleon hebben gevochten. Het is wel een heel werk 38.000 personen. Is er ook een manier om per dorp te kijken.? Ik ben niet zo handig met de computer!

Ik ben lid van historische vereniging Crempene. Uit Krimpen aan de Lek. Ik ben beniewd of er ook nog meer personen uit Krimpen gevochten hebben in het leger van Napoleon. Ik weet bijv. van een boerenzoon uit Krimpen aan de IJssel (Halling genaamd volgens mij) Een oude inwoner van Krimpen aan den IJssel vertelde mij lang geleden dat deze jongeman over een dam van dode soldaten, paarden, materieel is gevlucht over de Berezina. Mijn voorouder Cornelis Roggeveen was geboren te Ouderkerk aan den IJssel maar in 1811 woonachtig in Crempene op de Lecq. Van beroep charpentier volgens het inschrijfformulier voor Franse Militaire Dienst. Ik ben heel erg geholpen door Christiaan van der Spek van het NIMH. Hij heeft het een en ander uit Franse archieven naar mij toegestuurd en ook uitgelegd wat er staat.

Cornelis heeft gediend in het 124e Regiment Infanterie van Linie, hij heeft een tijdje gediend bij de Voltigeurs (een elite eenheid). Krijgsgevangen gemaakt door de Russen bij Wittenberg. Daarna zich aangesloten bij Het Legion Orange. Meegedaan aan het beleg van Delfzijl. Daarna zich aangesloten bij het 27e Bataljon Jagers, gevochten bij Quatre Bras en Waterloo. Na de Franse tijd is hij Curassier geworden bij de 2e afdeling Curassiers te Leiden.

Hij is ook een klein beetje stout geweest. In 1822 heeft hij een kind verwekt bij Wiggerina Opschoor een dienstmeid. Wiggerina was al getrouwd en had al meerdere zonen. Het kind hieruit geboren heette Elisabeth. Cornelis heeft het kind wel bij wet erkend!Devoornaam Elisabeth is altijd doorgegeven in onze familie als een soort traditie. Mijn oma heette Elisabeth Mak, mijn zus had als tweede voornaam Elisabeth, haar dochter heeft Elisabeth als een van haar voornamen mijn dochter heb ik als  derde voornaam Elisabeth gegeven.  Vandaar mijn interesse in dit alles!

Nico van Wijngaarden - 23 mei 2017 - 15:28

Boven de lijst met namen (aan de linkerkant) staat een vakje met de tekst "Alle velden". Als je op de twee pijltjes naar beneden aan de rechterkant van dit vakje klikt, krijg je een uitklapmenu. Je kunt daar de voornaam, eventueel voorvoegsel en achternaam van de gezochte persoon ingeven en ook de geboortedatum en geboorteplaats.

Je kunt ook het vakje "Alle velden" gebruiken. Als je daar bijv. Krimpen invult, krijg je een lijst met personen die in Krimpen geboren zijn, zelf (van) Krimpen heten of bijv. een moeder hebben die Van Krimpen heet. Zie hier

Johanna C. - 23 mei 2017 - 15:51

Beste Janny,

Dank je voor je reactie. Mijn moeder is 6 jaar geleden overleden. Zij vertelde altijd een verhaal over een zekere Elisabeth Roggeveen een van haar voorouders. Het had iets te maken met een soldaat en een dienstmeid. Een aantal jaren geleden begon dit bij mij te knagen, en ik ben het uit gaan zoeken. Elisabeth Roggeveen is geboren in 1822 te Leiden. Haar moeder Wiggerina Opschoor was een getrouwde vrouw met reeds meerdere zonen van een andere man. Elisabeth was dus een bastaard kind, ik hou het zelf maar op de term love child. Vader Cornelis Roggeveen was destijds Curassier 2e afdeling en gelegerd te Leiden.

Cornelis Roggeveen was geboren te Ouderkerk aan den IJssel, maar in 1811 woonachtig te Crempene op de Lecq. Van beroep charpentier volgens het inschrijfformulier voor Franse militaire dienst. Ik ben heel erg geholpen door Christiaan van der Spek van het NIMH. Hij heeft het een en ander uit Franse archieven maar mij toegestuurd en ook uitgelegd wat er staat. Cornelis heeft gediend in het 124e Regiment Infantier van Linie, hij heeft een tijdje gediend bij de Voltigeurs (een elite eenheid) Krijgsgevangen gemaakt door de Russen bij Wittenberg Duitsland. Daarna zich aangesloten bij het Legion Orange van de prins van Oranje. Meegedaan aan het beleg van Delfzijl. Daarna zich aangesloten bij het 27e bataljon Jagers, gevochten bij Quatre Bras en Waterloo. Na de Franse tijd is hij Curassier geworden bij de 2e afdeling Curassiers te Leiden.

In vredestijd is hij een beetje zichzelf kwijtgeraakt. Niet alleen een kind verwekt bij Wiggerina Opschoor maar ook nog een kind verwekt bij een andere dienstmeid Mevrouw Spiegelmaker. Na een aantal jaar ook gedegradeerd. Ontslagen bij Curassiers.

Tenslotte overleden in 1828 te Hoorn als gewoon fusilier in een infirmerie.

De naam Elisabeth is altijd doorgegeven in onze familie als een soort traditie. Mijn oma heette Elisabeth Mak, mijn zus had als twee voornaam Elisabeth, haar dochter heeft Elisabeth als een van haar voornamen, mijn dochter heb ik als derde voornaam Elisabeth gegeven. Het is alleen jammer dat mijn moeder niet meer leeft zij had dit alles ook graag willen weten!

 

Groetjes Niek.

Nico van Wijngaarden - 23 mei 2017 - 16:07

Misschien een toevoeging: Uit dat laatste stamboek blijkt dat het de bedoeling was dat hij naar Oost Indie (KNIL) zou gaan.

Frank Fransz - 23 mei 2017 - 18:41

Ik heb voor delen van Zeeland lijsten van de 'Garde Nationale' 1813. Daar staan heel veel namen op. Maar hebben die ook allemaal daadwerkelijk gediend? En welke hebben meegedaan aan de veldtocht naar Rusland?

NC Nelisse - 23 mei 2017 - 19:51

Interessant. Ik weet van mijn familie dat dat kleermakers waren die meetrokken met het leger van Napoleon, maar zelf niet meevochten (De familie Sorel, van mijn opa's kant) Staan die ook in die lijst? Ze kwamen uit het noorden van Frankrijk en trokken mee tot aan Oostende, daar zaten ze een tijdje om dan na een eeuw ongeveer naar Vlissingen te trekken.

Nienke Oudbier-Wiarda - 23 mei 2017 - 22:42

De naam Sorel zie ik niet in mijn bestanden van de Garde National. Ik moet er bij zeggen dat ik alleen lijsten heb uit Noord- en Zuid-Beveland.

Ik kom wel een Joseph Sorel tegen in de lijst van de Volkstelling 1810 van Middelburg/Koudekerke. Er wordt bij vermeld dat het gaat om een 50-jarige, geboren te Vlissingen.

NC Nelisse - 23 mei 2017 - 23:47


Bij het zoek naar namen geef uw poging niet al te gauw op. De spellng is vaak op z'n "Frans": bv. een ver familielid van mij: Pieter Roelofs de Vries staat in het register als: "Pierre Rudolphus de Vryes". En waarschijnlijk zijn wel meer namen op Franse wijze verbasterd.

Hein de Vries Atlin BC Canada

Hein de Vries - 28 mei 2017 - 00:15







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu