stamboomforum

Forum logoMilitairen » Soldaat Christiaan Martinus in stamboek Nationale Militie nr. 2 Wil iemand die scan voor mij maken?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Geachte forumleden,

Mijn voorvader Christiaan Martinus voorkomt in het stamboek van de Landmilitie nr 2 (Nationale Militie nr. 2) waar hij in 1814 in dienst trad. Als ik van de betreffende pagina door het CBG een scan wil laten maken rekenen ze naar schatting anderhalf uur zoekwerk a. € 75,- per uur! Dat wordt dus een peperdure scan. Hebben andere forumleden ook de ervaring dat het CBG verschrikkelijk duur is, of heb ik hier iets niet goed begrepen? Ik heb ze de datum van indiensttreding doorgegeven, meestal staat zo'n stamboek ongeveer op die volgorde, en begrijp dus niet waar ze dan anderhalf uur mee bezig moeten zijn. Omdat het zo duur is zie ik af van het laten maken van de scan op deze manier. Nu woon ik in de buurt van Assen en het is dus niet zo eenvoudig om voor die ene scan naar het Nationaal Archief (waar het stamboek ligt) te reizen.

Ik heb dus twee vragen:

1. Hebben jullie ook de ervaring dat het CBG zo verschrikkelijk duur is, of heb ik het verkeerd begrepen?

2. Zou iemand voor mij, mocht hij/zij voor eigen onderzoek in het Nationaal Archief komen, dit stamboek willen opvragen en dan de betreffende registratie zoeken (wat vrij makkelijk gaat aangezien de registraties ongeveer op inschrijfdatum-volgorde staan)? Als je het dan gevonden hebt, zou je dan de betreffende pagina's (linkerblad en rechterblad) van dit stamboek kunnen laten scannen?

Het gaat om archiefinventaris nr. 2.13.09 en inventarisnummer 229 (Nationale Militie nr. 2). De datum van indiensttreding van Christiaan Martinus was 13-8-1814 (dit is dus vermoedelijk ook de inschrijvingsdatum in het stamboek), nadat hij onder lotingsnummer 3529 op 18-5-1814 bij de gemeente Groningen "ingeloot" werd. Christiaan Martinus was geboren in 1796 te Stedum (Groningen) (ook geschreven als Steem). Ouders: Johannes Martinus en Meyke Willems.
Voor zover ik kan zien is dit stamboek nog niet online beschikbaar, ook niet bij Familysearch.

Bij voorbaat hartelijke dank!!

Leo Martinus

Leo Martinus

Mooi gevonden Willem Goed ! en bespaart Leo weer een aardig bedrag.

Het stamboomforum en de site "zoekakten" heeft wederom zijn bestaansrecht bewezen.

 

Gr.

Everardus

Everardus Rollema

Willem, ontzettend bedankt!!!

Dit is inderdaad precies wat ik zocht. De registratie in het stamboek van het Algemeen Depot der Landmacht no. 33 had ik al wel gevonden maar de andere twee nog niet. Hoe heb je die zo snel kunnen vinden? Het heeft me een hele dag gekost om het stamboek van het Algemeen Depot door te bladeren, kon geen zoekfuncties vinden enz... dus pagina voor pagina.... en als je dan ziet hoeveel stamboeken er bij Familysearch staan.... ik had gedacht dat er slechts een enkel stamboek van de Nationale Militie was, maar dat blijken er dus meerdere te zijn: hij was dus blijkbaar ingedeeld in het 8e Regiment Infanterie.

Dus hoe heb je die zo snel kunnen vinden?

Ik ben heel erg blij met de informatie! Van deze Christiaan, die bij Waterloo deserteerde, voor de krijgsraad kwam, ter slavernij veroordeeld werd maar dat kon afkopen door naar Ned. Indië te worden gestuurd en vervolgens, vlak voor het vertrek, op de rede van Texel weer deserteerde, en uiteindelijk weer voor de krijgsraad kwam etc, heb ik tientallen documenten kunnen vinden maar net deze ontbraken nog! Dankzij jou heb ik nu het plaatje compleet gekregen en daar ben ik je erg dankbaar voor! De notities bij de registraties geven net even weer wat meer informatie; wat ben ik hier blij mee!

Mocht je ooit iets nodig hebben uit de Groninger Archieven of het Drents Archief, laat het weten en ik doe het voor je!

En inderdaad Everardus, dit scheelt me een heleboel geld!
Iedere keer als ik iets niet kan vinden en ik raadpleeg de leden op het Stamboomforum, dan heb ik binnen de kortste keren een heel duidelijk en uitvoerig antwoord. Grote grote klasse!

Hartelijke dank!!!

Leo Martinus

Leo Martinus


Excuus Willem, dat had ik in mijn enthousiasme (en de warmte) niet gezien...

Dank, ik heb via die link nog een paar registraties van andere militairen uit mijn familie gevonden!

Nogmaals mijn dank,

Leo Martinus

Leo MartinusPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!