stamboomforum

Forum logoFora » Militairen » zoekhulp gevraagd - 4 generaties Goethart - militairen 18de eeuw

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik ben op zoek naar hun garnizoensplaatsen van 3 of 4 generaties van 18de-eeuwse voorvaderen die militair waren. Ik woon in het buitenland, dus heb geen toegang tot het boekje van Ringoir. Wel heb ik de volgende informatie:

  1. Petrus (Pieter, Pierre) Goethart is getrouwd in Maastricht.(Register Huwelijken Militairen Maastricht 1648 -1798, dl 3: 4-1-1732 [ondertrouw]:‘Pieter Goethart geboren voor Aire, tamboer onder de Comp. van de heer majoor Ferry, [getrouwd] met Anna Doris wed. van Joh. Smolders, beide wonende alhier. 27-1 getr.’(Aire is waarschijnlijk Aire-Sur-La-Lys in Frankrijk)Ik heb geen geboortedatum van Petrus, maar vermoed dat hij omstreeks 1710 is geboren. Misschien was zijn vader (Antonius Goethart) in het Staatse leger? In de buurt van Aire-Sur-La-Lys werd toen de Spaanse successieoorlog gevoerd. Van begin 1700 tot 1713 behoorde Aire tot de Zuidelijke Nederlanden, daarna (Vrede van Utrecht 1713) werd het bij Frankrijk aangesloten.
  2. De vader van Petrus was waarschijnlijk: Antonius Goethart: Antonius woonde in 1714 in Maastricht (dochter geboren, moeder Anna Thissen). Misschien daarvoor met het Staatse Leger geweest in Aire als garnizoensplaats??
  3. Martinus Goethart was de zoon van Petrus G., geb. 1739 in Maastricht. Hij trouwde in 1764. Hij was toen soldaat in het eerste bataljon van de Prins van Nassau Weylburg in de comp. van den heer Maus van Kohler.
  4. Caspar Martinus Goethart (Goedhardt): was de zoon van Martinus G. In 1788: luitenant (Cavallerie) in het reg. Infanterie Baden Baden. Op 22 -3-1798 1ste luitenant in compagnie No. 6, 1ste regiment Cavallerie onder Generaal Majoor Zuijlen van Nijevelt, later  in 1ste regiment Ligte Dragonders onder Luit. Colonel E.L. Storm van s’Gravesande. Verder staat erbij dat hij 'met de revolutie van Holland naar Frankrijk is vertrokken en aldaar gediend heeft'.

Wie kan mij hiermee verder helpen? Ook zou ik graag afbeeldingen hebben van deze militairen , bv een tamboer omstreeks 1730, etc.

Bij voorbaat dank,

Phien

Josephine Isaacs

Helaas kan ik u niet verder helpen. Wel wil ik wijzen op de volgende site die "heel misschien" nieuwe sites/bronnen bevat voor uw onderzoek. https://www.symbaloo.com/home/mix/soldaten-genealogie

mvg-Ben

Ben Wegman

Petrus is in 1735 in Maasstricht getrouwd met Anna Doris (volgens onderstaande link)

www.genealogieonline.nl/stamboom-kalhorn-everaers/I762.php?thumba=171252210

Groet,

Sjaak

Sjaak Voerman

Vaak trouwden militairen in Maastricht pas na jaren officieel in de RK kerk.
Dat is de reden, dat Petrus Goethart en Anna Doris in het RK trouwboek van de St Catharina alsnog zijn ingeschreven op 12-12-1735 "renovarunt matrium".
Een groot deel van dit trouwboek bevat dergelijke "vernieuwde" huwelijken.

Jan Clavaux

Beste Ben, hartelijk dank voor de link naar Symbaloo.

Daar heb ik nu misschien het regiment van Martinus Goethart kunnen vinden (op http://www.milwiki.nl/dutchregiments/index.php?n=Main.HomePage):

Eerst Infanterie Reg. 632b onder Prins van Nassau-Weilburg, comp. Maus van Kohler. Garnizoen in die tijd o.a. Maastricht, Bergen op Zoom - . Daarna misschien van Nassau-Weilburg gevolgd naar Cavallerie Reg. 672a, want hij is ritmeester geworden.

Nu verder zoeken naar de anderen...

Josephine Isaacs

Beste Sjaak,

bedankt voor de link naar de stamboom: ik had de lijn van de Everaers nog niet verder gevolgd. Joanna Goethart, zuster van mijn Martinus G., trouwde met Petrus Everaers in 1761 in Maastricht.

Josephine Isaacs

Bedankt Jan, dat klopt - ik heb dat via de St Catharina klappers ook kunnen vinden.

  

Josephine Isaacs

Majoor Ferry diende onder Regiment Nationalen de Petit nr.15 (Spaen) IR 690c

en aanvankelijk:

Achternaam Goedhardt
Voornaam Casper Martinus
Wapen Infanterie
Regiment Nassau Weilburg
Bataljon 1
Compagnie Luit. Kol. Du Buij
Aard van de bron Rangeerlijst
Bronverwijzing Nummer toegang: 1.01.19, inventarisnummer: 1937

dit is Regiment Nationalen Geusau nr.20 (Baden-Durlach nr.20) IR 632b

Achternaam Goedhardt
Voornaam Martinus
Wapen Infanterie
Regiment Nassau Weilburg
Bataljon 1
​Compagnie Luit. Kol. Du Buij
Aard van de bron Rangeerlijst

Bronverwijzing Nummer toegang: 1.01.19, inventarisnummer: 1937

Frank Fransz

Beste Frank, hartelijk dank! Daar ben ik heel blij mee. Vooral naar Majoor Ferry was ik al lang op zoek, maar kon hem niet vinden. Dat klopt helemaal, want in 1731 was het garnizoen Maastricht/Stevensweert, en in januari 1732 is Petrus in Maastricht getrouwd.

Ook zag ik dat dit regiment tegen Spanje heeft gevochten tussen 1703 en 1711. Het zou kunnen dat de vader van Petrus in hetzelfde regiment heeft gediend in die jaren- en vandaar de geboorte van Petrus in Aire-sur-la-Lys. Dat zou passen met mijn veronderstelling zie hierboven.

Phiien

Josephine Isaacs

Dit boek over uniformkunde bevat ook afdelingen van Nederlandse legerafdelingen, tot 1810. Wellicht zit er iets interessants bij. Zoek naar 'Holländisch'.

http://www.grosser-generalstab.de/adjutant.html

Marije Essink

Ik ben aan het zoeken geweest naar de garnizoensplaatsen van Caspar Martinus Goethart tijdens de Franse tijd, maar kan ze nergens vinden. Wel heb ik die van het Staatse leger voor hem gevonden - Regiment IR632b. Dit regiment ging in 1795 op in het eerste bataljon van de 5de Halvebrigade, onder Zuijlen van Nijevelt.

Wie kan mij daarmee helpen?

Bij voorbaat dank,

Phien

Josephine Isaacs

Marije, ziet er interessant uit, maar helaas werkt de zoekfunctie op de site http://www.grosser-generalstab.de/adjutant.html niet bij mij. 

Josephine Isaacs

Zutphen.

In 1799 in Venlo, want daar trouwt hij.

In 1801 bij de geboorte van zijn dochter wonen ze nog in Venlo

Frank Fransz

Dank je wel Frank.

Is het Zutphen van 1795-1796?

Die laatste twee plaatsen had ik ook geconcludeerd; en waarschijnlijk 1796-1797 was Den Haag de garnizoenplaats , want dan begint Caspar Martinus een relatie met de vrouw (Jeanette) die hij uiteindelijk in Venlo trouwt. Hij woonde (was ingekwartierd?) bij Jeanette Filliettaz en haar man in op het Rapenburg in Leiden in 1797. Jeanette is in 1798 van haar man gescheiden en trouwde daarna in Venlo met Caspar Martinus. 

Zijn er geen online bronnen voor de garnizoensplaatsen gedurende de Franse tijd, zoals bv. voor het Staatse leger : http://soldaten.16mb.com/dutreg/Nederland/garn-regt.htm ?

Josephine Isaacs


Vermoedelijk wel. Dat is nergens duidelijk vermeld.

Waarom Den Haag? Leiden, Zutphen en cavalerie ligt veel meer voor de hand.

François Henrij Martin Goethart (gepensioneerd ritmeester) 43 jaar oud geboren op 05-06-1805 te Venlo.
René Louis 1807 Venlo

Alle online bronnen zijn gebaseerd op: Vredesgarnizoenen van 1715 tot 1795 en 1815 tot 1940 / H. Ringoir, 1980
Zoals je ziet was de tijd tussen 1795 en 1815 voor hem ook niet duidelijk

 

 

Frank FranszPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!