stamboomforum

Forum logoMilitairen » Bronnen voor de soldatenoproer (1918) in legerplaats Harskamp?



Profiel afbeelding

Goedemiddag,

Ik ben geïnteresseerd in de oproer die op 25 en 26 november 1918 plaatsvond in legerplaats Harskamp (Gelderland). Rellende soldaten plunderden de kantine en staken het kamp in brand. In de mobilisatietijd maakte het intrekken van de weekendverloven, het inkrimpen van de rantsoenen en lange vermoeiende marsen dat de militairen in opstand kwamen. De schrik sloeg toe, vooral omdat de angst voor een revolutie groot was na de Russische omwenteling in 1917. Pieter Jelles Troelstra zag het als teken dat de revolutie zou aanvangen.

Ik weet dat er enkele personen uit Leeuwarden bij de rellen betrokken waren, over hen en hun rol in de rellen zou ik graag meer willen weten. Verschillende soldaten werden in de gevangenis geplaats of voor straf te werk gesteld. Er is nadien ook een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen. Waar zou ik uit kunnen zoeken wie er destijds in dienst waren in de Harskamp, en wat hun rol was in de oproer? En waar zou ik meer informatie kunnen vinden over wat er precies is gebeurd?

Ik heb geen ervaring met militaire bronnen of archieven, dus tips zijn van harte welkom.

S. Wierda - 3 nov 2017 - 15:20

Er zijn in ieder geval genoeg krantenartikelen over verschenen

En het Nationale Archief natuurlijk.

Frank Fransz - 3 nov 2017 - 15:44

Zeker, ik heb op Delpher al heel wat kunnen lezen. Maar ik raak enigszins verstrikt in inventarissen, geen idee of er ergens lijsten met soldaten te vinden zijn van de Harskamp in 1918 bij het NA.

S. Wierda - 3 nov 2017 - 16:45


Ik verwacht het niet. Omgekeerd wel (als ze hem gepakt hebben).

Als je een naam weet zijn er wellicht aantekeningen, gemaakt in zijn stamboekgegevens, te achterhalen.

Frank Fransz - 3 nov 2017 - 16:51







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu