stamboomforum

Forum logoMilitairen » inhoud militieregister


Profiel afbeelding

Goedemiddag. Ik ben nog niet zo lang bezig met stamboomonderzoek en heb dus nogal wat vragen. Op dit moment ben ik op zoek naar Aris Poppen, geboren op 30-4-1880 in Graft (NH). Hij is in 1899 goedgekeurd voor militaire dienst, maar in het militieregister staat niet bij welk regiment hij is ingedeeld. Van na die tijd is er niets meer van hem terug te vinden. In het militieregisters staat wel een nummer in de kolom "Aanmerkingen". Weet iemand wat dat nummer betekent? Misschien kan ik met dat nummer nog ergens verder zoeken?
Alvast hartelijk dank!

Yvonne Koeman

Het lijkt mij een stamboeknummer, maar ik weet dat niet zeker. https://militieregisters.nl/f/9.223.372.793.890/view

Heeft het bevolkingsregister van Beverwijk nog iets opgeleverd? Ten tijde van de keuring woonde hij daar.

In 1897 verhuisde hij van Graft naar de Rijp https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CS44-KKQ4?i=5

mvg-Ben

Ben Wegman

Ik zie op roosjeroos op 1-8-1918 wel het overlijden van ene Arie (dus niet Aris) Poppen. Misschien is hij als militair uitgezonden geweest naar NI.

niepoort

Uitzending naar Ned Indie veelal via de opleidingskazerne te Harderwijk. https://nl.wikipedia.org/wiki/Koloniaal_Werfdepot

Evt ook via koloniale reserve te NIjmegen. Zutphen. Maar in eerste instantie Harderwijk.

mvg-Ben

Ben Wegman

Aris Poppen heeft niet gediend. Zie kolom 10: vrijstelling

Frank Fransz

Maar je kunt wel zelfstandig dienst nemen. Het is een optie.

Bij de persoon iets lager wordt expliciet vermeld afgekeurd/vrijgesteld. Deze Poppen is in ieder geval niet afgekeurd maar wel vrijgesteld, denk ik?

mvg-Ben

Ben Wegman

Allereerst allemaal bedankt voor het meezoeken. 
Aris Poppen is de jongste in een gezin met 6 jongens. De 1e en de 3e zoon zijn in dienst geweest. De 2e en de 4e zoon niet vanwege broederdienst. De 5e zoon is wel goedgekeurd (net als Aris) maar er staat ook in zijn kaart geen regiment o.i.d. Wel weer een paar nummers in de laatste kolom (https://militieregisters.nl/f/9.223.372.797.930/view). 
Ik het bevolkingsregister van Beverwijk heb ik hem niet terug kunnen vinden.

Ik ga in ieder geval verder kijken of ik hem in Nederlands Indie kan terugvinden. 

Yvonne Koeman

In de almanakken Ned Indie kom ik hem niet tegen. Maar militairen in actieve dienst worden nooit vermeld. Wel een overlijden van Arie Poppen in Batavia. Je zou zijn overlijdensakte kunnen opzoeken op een film van FS.

1918 hoofdregister 1357943   (item 32)
   

 De film zou op de plank liggen van het familiecentrum van de Mormonen in Amsterdam (Zaaiersweg, te bezoeken vrijdagmiddagen).

Evt stamboeken militairen zie http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/zoek-naar-onderofficieren-en-militairen-bij-koninklijk-nederlandsch-indisch

mvg-Ben

Ben Wegman

Hartelijk dank voor al je suggesties. Ik heb weer wat aanknopingspunten om verder te speuren!

Yvonne Koeman

@ Ben, je hebt gelijk.

Ik heb hem toch gevonden bij het KNIL !

Ik moet even zoeken en kom er nog op terug.......

Frank Fransz

Dit is zijn inschrijving. Deze zijn nog niet zo lang gedigitaliseerd. Stamboek zelf nog niet volgens mij. Zijn nummer 41125 staat achter zijn naam

http://proxy.handle.net/10648/e6aede15-299b-da35-26e1-33a99f972834

@ Frans, bedankt voor je speurwerk.

Ben Wegman

Ik heb hem inderdaad ook gevonden. In zijn suppletiefolio staat een verwijzing naar het volledige stamboek. Als ik het goed begrepen heb kan ik dat in het Nationaal Archief gaan bekijken. Dat ga ik binnenkort zeker doen. Fijn dat jullie zo hebben mee gezocht, alleen had ik het nooit gevonden! Bedankt!

Yvonne Koeman

Frank Fransz

@ Frank, deze had ik inderdaad gezien. Wat ik op de website van het Nationaal Archief zag staan, kun je in het volledig stamboek soms meer informatie vinden over het gezin van de persoon, als je het stamboeknummer weet. Dat staat op deze scan vermeld, dus ik wil een poging wagen om dat te weten te komen. Het is voor het eerst dat ik iets in het forum post, maar ik vind het ontzettend leuk dat jullie zo meedenken. Soms kun je tijden zoeken en helemaal niets vinden. Ik ben nu in een dag verder gekomen dan het afgelopen half jaar! 

Yvonne Koeman


Nog een vermelding uit Nederland vertrokken met de Oranje in 1903

http://www.gahetna.nl/collectie/archief/inventaris/gahetnascan/eadid/2.10.50/inventarisnr/473/level/file/foto/NL-HaNA_2.10.50_473_0014/fotouuid/eb714197-4503-b5e4-a6b2-62880158a464/scan-index/154

de bootreis

 

Alles wat je bij het archief kunt vinden moet ook op de site staan tenzij er een 0 bij scans staat.

Frank FranszPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu