stamboomforum

Forum logoMilitairen » Klassen lager onderwijs?



Profiel afbeelding

Hallo, 

Misschien kan iemand ons helpen met het volgende:

Verschillende van onze voorvaders zijn terug te vinden in het militieregister van het stadarchief Amsterdam. Rond de periode 1900-1925 stond er in het militieregister ook vermeld welk type onderwijs de voorvader heeft genoten. Bij de meeste staat zoiets als 5, 6 of 7 j. kl. Lager Onderwijs. Echter hebben wij ook een overgrootvader waarbij '12 klassen Lager Onderwijs en 1 jaar vervolg klasse' staat. Betekent dit dus dat onze overgrootvader 13 jaar naar school is geweest? Is dat niet een beetje lang voor die tijd? Nu was onze overgrootvader niet bepaald rijk en ben ik zelf leerkracht, ik kan mij daarom niet voorstellen dat mensen in die tijd 13 jaar naar school gingen terwijl de leerplicht tot 12 jaar was. Weet iemand hoe dit zit?

Alvast bedankt!   

Samantha Boud - 8 feb 2018 - 20:29

Zou de destijdse (M)ULO wellicht meegerekend zijn? Uitgebreid Lager Onderwijs.

G.Karssenberg - 8 feb 2018 - 20:44


Het gebeurde wel meer.

Ik ben van 1943, en in mijn tijd kwam dat wel meer voor, meestal met kinderen die je nog niet direct in de maatschappij kon loslaten. cq naar de ambachtschool laten gaan, en zeker geen Mulo ed.

In mijn tijd kwam daar voor de VGLO voortgezet Lager Onderwijs

Peter van der Lee - 8 feb 2018 - 21:19







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu