stamboomforum

Forum logoMilitairen » Overleden militair VOC-schip De Eendracht

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding
Tijdens de retourvaart van De Eendracht vanuit Batavia is luitenant Anthony (de Langes de) Beauveser waarschijnlijk door ziekte in 1744 overleden en kreeg hij bij Azië een zeemansgraf. Wie weet meer?

Frits van Werven

De vragensteller heeft al eerder in deze richting vragen gesteld!

G.Karssenberg

De Eendracht vertrok op 5-3-1744 uit Kaap de Goede Hoop richting Texel.
Hij is kort daarop overleden, dus zijn zeemansgraf is de Atlantische Oceaan ten westen van Afrika.
Dat hij door ziekte is overleden blijkt nergens uit.
Aan de Kaap had de VOC een hospitaal, en wie het laatste stukje lichamelijk niet aan kon, bleef daar tot het volgende schip naar Patria vertrok (of overleed daar).

EDIT: Willem was me voor.

Jan Clavaux

@Willem en/of @Jan, ter algemene lering mijnerzijds: op de 2de scan (na die voor welke Willem de link heeft geplaatst) is het me niet geheel duidelijk dat deze persoon ook daadwerkelijk met dit schip weer uit Batavia is vertrokken. Staat er niet "1744 13 maart (...) over 6m 13d op GBatavia\\ dat zonder testament na te laten is overleden.."? Zou hij dan niet zijn achtergebleven?

Peter S2

Dat is een goede vraag.
Ik vermoed, dat de 6m 13d is bedoeld om zijn gage vanaf Batavia exact te berekenen.
Het is tenslotte een boekhouding waar we naar zitten te kijken.
Wanneer iemand in Batavia zelf is overleden staat dat er over het algemeen bij vermeld, is mijn ervaring.

Daar komt bij, dat dit specifiek het Grootboek van de Eendracht is.
Als hij in Batavia definitief afgemonsterd zou zijn, zou dat naar mijn idee ook vermeld zijn.

Jan Clavaux

Bedankt voor de toelichting, Jan. Sorry dat ik door blijf zeuren - ik had toch nog even gekeken naar die 2de scan, en zag dat boven genoemde vermelding staat (m.i.) dat hij op de laatste dag ("ult") van augustus 1743 op Batavia (="gbat"?) lijkt te zijn aangekomen. Het komt me voor dat de genoemde periode daarna, 6m 13d, je dan precies brengt op 13.3.1744, en ik zie daar toch alleen maar Batavia staan. Maar ik weet van deze VOC boeken verder niets, geen flauw idee of er zo werd doorgeteld aangaande de gage. Het is maar een idee om een verklaring te vinden voor die melding van 6m 13d, want die komen niet overeen met de periode tussen vertrek van het schip uit Batavia en overlijdensdatum.

[Edit: Bij nader inzien - zelfs al klopt dit sommetje dan is dit gewoon de gage berekening vanaf de vorige inschrijving tot dag van overlijden en zegt verder niks. Ik begrijp dit nu, dat heeft even geduurd!]

Peter S2

Voor boekhouden had ik op de HBS een 4.
En het is er sindsdien dus niet beter op geworden Niet blij
Door de bovenstaande reacties ben ik in ieder geval weer iets meer
over de boekhouding van de VOC gaan begrijpen (waarvoor dank).
Anthonij Beauveser heeft zijn zeemansgraf blijkbaar misgelopen.

Jan Clavaux

Antony Beauveser (*25- 08-1720) in Breda, hij was ongehuwd, kleinzoon van Maarten Kip, gouverneur van Willemstad, is uitgevaren vanuit Amsterdam op 27-10-1742 met VOC-schip De Eendracht. Na ronding van Kaap de Goede Hoop en verblijf in Batavia is hij op de terugweg overleden op 13-03-1744 in 'Azië'. Wat vermeld het scheepsjournaal? Wat was de oorzaak van overlijden? Kortom, wat is rondom zijn overlijden nog te vinden?

Frits van Werven

De familie is mij volledig bekend. Zie stamboom Geneanet: Beauveser.

Frits van Werven

vervallen, overbodig

Jan Clavaux

Dank voor de reactie. Waarom Azië is vermeld in de VOC annalen en niet Batavia is mij niet duidelijk. Het wordt wel erg moeilijk om er nu achter te komen wat zich heeft afgespeeld. Zijn er ergens in militaire registers waar je dat zou kunnen vinden?

Frits van Werven

Ja, gezien de over het algemeen nauwkeurige administratie van de VOC-schepen begrijp ik niet waar hij als overledene is geregistreerd.

Frits van Werven


PauwelPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!