stamboomforum

Forum logoMilitairen » Militaire carri?re van Hendrik (Jelkes) de Jong geb. 24-04-1890 te Opsterland, voor en tijdens WO I


Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de militaire carrière van de broer van mijn grootvader. 

Geboorteakte Opsterland, 1890
Aangiftedatum 26 april 1890, akte nr. 168
Hendrik de Jong, zoon, geboren 24 april 1890
Vader: Jelke Hendriks de Jong
Moeder: Hendrika Graeuwert

Volgens het familieverhaal is hij rond 1908-1910 opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Waar hij toen terecht is gekomen en een opleiding heeft gevolgd is niet bekend. 

Kennelijk beviel het militaire leven hem wel en besloot hij na zijn dienstplicht nog enkele jaren door te gaan als beroepsmilitair. Mogelijk waren de internationale spanningen voor de Eerste Wereldoorlog, waarin Nederland neutraal is gebleven, ook wel aanleiding voor de legerleiding om bepaalde mensen langer vast te houden. Hendrik was iemand die zich graag verdiepte in boeken en kranten.

Het enige wat ons bekend is, is dat Hendrik uiteindelijk terecht is gekomen bij de Koninklijke Marechaussee.  Welke functie hij heeft bekleed, wat zijn rang is geweest en waar hij gelegerd was, zijn ons niet bekend. Er is slechts één foto bekend waarop Hendrik in Marechaussee kledij staat, te herkennen aan het wapenschild op zijn pet (?). Hij droeg toen ook handschoenen! Er zijn geen tekenen van een mogelijke rang te onderscheiden.

Na het sluiten van de Vrede van Versailles in 1918, heeft Hendrik zijn militaire carrière beëindigd en is hij teruggekeerd op de ouderlijke boerderij in Friesland.

Wie kan mij helpen invulling te geven aan dit deel van het leven van Hendrik de Jong. 

Alvast dank voor de aandacht die dit bericht krijgt.

Joeke de Jong

Beste Joeke,

Op de site https://militieregisters.nl is de inschrijving van Hendrik de Jong te vinden.
Op deze site kun je gratis inloggen (wel even een account aanmaken).


Als je vervolgens "zoeken" kiest en dan  bij "voornaam" "achternaam" "datum" achtereenvolgens "hendrik" "jong" "1890" invult, dan krijg je 6 treffers, waarvan de laatste jouw Hendrik is.

Hier vind je dat hij 28 september 1910 in dienst is gegaan bij het 9de regiment infanterie.
Verder staat er dat hij groot verlof heeft gekregen op 15 juni 1911 en op 25 augustus 1911.
Op 1 augustus 1917 "Over bij de Landweer".
Op 1 oktober 1930 "Onslagen wegens diensteindiging".

Deze site van het CBG is handig als je op zoek bent naar informatie over militairen.

Anje B.

Annebel, dank voor deze informatie. Ik heb me inmiddels aangemeld en de gegevens gevonden.  Wel bijzonder dat in dit document als zijn geboortedatum 25 april 1890 wordt genoemd en in de geboorteakte 24 april 1890 staat.

Ik begrijp dat hij na ongeveer een jaar met " groot verlof" het 9e Infanterie regiment verlaat. Ik kan me daar wel iets van voorstellen. Hij was geen "boer" en waarschijnlijk ook geen "zandhaas". Ik denk dat hij zich vrijwillig heeft gemeld bij de Marechaussee.  

Waar moet ik nu zijn voor het vervolg, want dat hij bij de Marechaussee heeft gediend is dus zeker. Ik heb ook op de website van Het Marechaussee Museum gekeken maar ik zie daar geen vermelding van personenonderzoek. 

Ik wacht op meer reacties!

Joeke de Jong

Hier zijn officiële stamboekinschrijving bij het 9e Regiment Infanterie

nummer 15838

In 1917 ging hij als korporaal naar het 4e bataljon Landweer Infanterie

nummer 2652

Frank Fransz

Ik kan hem niet bij de Marechaussee terug vinden.

http://www.marechausseesporen.nl/pagina_genealogie_d.htm

Frank Fransz

Hallo Frank, dank voor de aanvullende informatie. Onze gedachte was dat Hendrik vanaf zijn opkomst als dienstplichtig soldaat in 1910 tot einde WO I in militaire dienst heeft vertoeft. Dat is dus niet het geval. In 1910/1911 de opleiding en dan vanaf augustus 2014 tot juli 1918 gemobiliseerd ivm WO I. Waar het verhaal over de Marechaussee vandaan komt weet ik ook niet. 

Wat was het verschil tussen het reguliere leger en de Landweer? Weet je ook waar het 9e Regiment Infanterie en het  4e Bataljon Landweer Infanterie waren gelegerd. 

Joeke de Jong

1913      Legerwetten-Colijn.

Dit zijn een wijziging van de Militiewet en de nieuwe Landstorm- en Landweerwet. Deze wetten zorgen voor een legerhervorming: de jaarlijkse lichting wordt 23.000 man, dienstplichtigen dienen vijf jaar bij de militie en zes jaar bij de landweer. Niet militie- of landweerplichtigen maken tot hun veertigste deel uit van de Landstorm, die alleen in buitengewone omstandigheden wordt opgeroepen.

Het 9e RI kan in Leeuwarden gelegen hebben 4e Bat Landweer idem.

Ik vraag me af of hij wel beroepsmilitair is geweest.

Frank Fransz


Hoi Frank,

Dank voor je antwoord. Ben ik even blij dat ik maar anderhalf jaar dienstplicht had te vervullen. 5 of 6 jaar dienstplicht! 

De jongere broer van Hendrik was aanvankelijk wegens broederdienst vrijgesteld, doch bij de mobilisatie in 1914 werd hij alsnog opgeroepen. Hij kwam terecht bij het regiment dat op de Waalsdorpervlakte was gevestigd. Wegens ziekte en een ziekenhuisopname werd hij uiteindelijk in 1915 afgekeurd en kon hij naar huis.

De term beroepsmilitair was gebaseerd op een continue verblijf in het leger van 1910 tot 1918. Ik denk nu dat hij onder de nieuwe regels van 1913 viel. 

Met vriendelijke groet.

Joeke de JongPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu