stamboomforum

Forum logoMilitairen » Hollandse soldaten in Duitse vestingsteden in 1813-1814


Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar hetgeen de Hollandse militairen die in de legers van Napoleon zaten in 1813 en 1814 hebben meegemaakt in de Duitse vestingsteden. Welke soldaten zaten in welke stad? Wat hebben ze meegemaakt? Wat is er met hen gebeurd na de overgave? 

Kent iemand literatuur over dit onderwerp? Of weet iemand of er ergens in een archief een stamboek is dat licht geeft over deze zaak? 

Bart van Helvoort

B.v.Helvoort

Wesel (vesting) speelde een belangrijke rol bij de terugtrekking

Frans Mirandolle

Hallo B. van Helvoort,

Er is geen boekje wat antwoord geeft op uw vragen, wanneer en welke onderdelen er lagen in de Duitse vestingsteden in 1813-1814. Dat vergt het doorzoeken van tientallen bronnen, variërend van stamboeken tot militaire en plaatselijke bronnen. Zie b.v. Alain Pigeard-Dictionnaire des batailles de Napoléon. Kijk ook eens in de kranten van het voorjaar 1814. B.v. dit bericht over het Duitse Mainz (Mayenne) in de Goesche Courant van 7 maart 1814. In deze plaats maakten honderden Hollandse soldaten het beleg van 21 november 1813 tot 4 mei 1814 mee.

 Goesche Courant 7 maart 1814, nr.23

Den 15 is te Keulen het huzarenregiment van Bey doorgetrokken, naar Bonn gaande; hetzelve was voor het corps bestemd dat Mentz (Maintz) belegert, maar heeft tegenorders ontvangen en moest zich voegen bij de armée van Blücher.

*Door de vermindering van het garnizoen van Mentz, door deszelfs verschillende uitvallen veroorzaakt, zijn alle B..ters (Burgers) van 16 tot 60 jaren genoodzaakt den dienst waar te nemen, de voornaamste posten en de Citadel zijn door militairen bezet, welke, bijzonder de Hollanders, Zwitsers en Duitschers, daagelijks deserteren; zelfs strekt zich de desertie tot de officieren uit, het welk tot nu toe slechts zeldzaam plaats had gehad.. De generaal Meunier is in den Citadel gestorven. De generaal Schaal is er thans de voornaamste officier. De sterfte is zoo aanmerkelijk in die stad geweest, dat geduurende de drie laatste maanden, een agste gedeelte der Inwoners omgekomen is en men berekend dat er in die tijd, het garnizoen er onder begrepen meer dan 25.000 menschen gestorven zijn.

* De belegeraars gaan op alle kanten voor om Hamburg te ontrusten. De Russen zijn meester van Willemsburg en de brug, door de Franschen voorleden zomer aldaar op Hamburg gelegd is vernield. De ellende in de stad is zeer groot

Ik heb zelf net de situatie in Stettin uitgezocht, waarin de 4e bataljons van het 123 t/m126e RIL, met daarin veel Hollandse lotelingen, de belegering  van 18 maart tot 5 december 1813 hebben meegemaakt. Zie op dit forum ook mijn vraag over Pieter Boone.

m.v.g. Jan de Ruiter

Jan de Ruiter

Heel hartelijke dank voor de inhoud van de antwoorden van de beide schrijvers. Ik ben inderdaad al aan het zoeken in diverse stamboeken en ik ben ook begonnen met het doornemen van allerlei krantenberichten over dezer periode.

Speciaal ben ik op zoek naar de belevenissen van de soldaten uit de kantons Bommel, Heusden en Waalwijk. Voor zover ik heb nagegaan zijn er in totaal ongeveer twintig jongens na hun loting in het voorjaar van 1812 als conscrit bij het 126e regiment terecht gekomen en na een korte tijd overgeplaatst naar het 123e regiment. Ik denk dat zij allen naar een van de vestingsteden zijn gemarcheerd, waarschijnlijk Stettin, maar dat kan ook Wesel of Wittenberg zijn. Maar daar wil ik graag meer zekerheid over.  

B.v.Helvoort

B.v.Helvoort

Mijn voorvader Joseph Klaasen zat volgens gegevens in zijn stamboekinschrijving van de 8e afdeling infanterie op 1 januari 1814, eerder, vanaf 1810 (geen preciese datum genoemd), bij het 126 Regiment Infanterie van Linie en is op 5 december 1813 krijgsgevangen genomen te Stettin. Ik heb net gezocht naar zijn stamboekinschrijving bij 126 RIL, via deze site www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/fr/arkotheque/inventaires/ead_resultats_recherche_tableau_consult.php?fam=10&ref=23, maar kan daar helaas geen inschrijving van hem vinden. 

Jan, ik hou me aanbevolen voor gegevens over de belegering van Stettin, zal zo even kijken of ik jouw vraag over Pieter Boone kan terugvinden.

Marije Essink

er is op FamilySearch een archief m.b.t. Nederlanders in Franse krijgsdienst, 1795-1815 [hier], o.a. met 2 delen "Lijsten van Nederlandse soldaten na militairsche campagne: gedodete, verwondene, citerte voor goede gedrag of dapperheid, misgedragene, gevangene en vermiste 1799-1809 -- Namen van overledenen in alfabetische (fonetische)"

Peter B


Ik heb hem intussen gevonden, bleek het 124e ipv 126e regiment te zijn. Hij is in 1813 in Wittenberg gevangen genomen.

Marije EssinkPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!