stamboomforum

Forum logoMilitairen » Pieter Boone geb. Vlissingen 1790, ingeschr. als loteling in 1812


Profiel afbeelding

 Beste forumleden,

Ik ben op zoek naar Pieter Boone, geboren op 24-02-1790 te Vlissingen, die als loteling op 21-03-1812 werd ingeschreven in het stamboek van het 124e RIL te Abbeville en ingedeeld bij het 5e depotbataljon. In augustus 1813 werd het depot verplaatst van Abbeville naar Wesel. Een dag voor Wesel werd ingesloten door de geallieerden, deserteerde hij als sergeant op 17-12-1813. Hij staat niet op de vermistenlijst, maar is niet in Zeeland teruggevonden. Is hij na zijn desertie toch om het leven gekomen? Mogelijk heeft hij dienst genomen in het Nederlandse leger of naar Nederlands-Indië gegaan. Waarschijnlijk is hij niet gehuwd, want 1 broer en 2 zusters overlijden later ongehuwd in Middelburg. Wie weet hoe het hem verder is gegaan?

mvg, Jan de Ruiter

 

Jan de Ruiter

Zoals je kunt zien in zijn stamboek staat bij veel mannen dat ze gedeserteerd zijn. Zo heeft de schrijver er zich maar van afgemaakt.

De werkelijkheid is dat er van het 124e Regiment niet veel zijn die het hebben kunnen navertellen.

Dus zolang je hem nergens meer tegenkomt was hij daar niet bij..

Voor het KNIL kun je hier zoeken

Frank Fransz

Hallo Frank,

Je bericht is iets te kort door de bocht. Er zijn veel meer overlevenden van het 124e bekend, dan wordt aangenomen. Het 4e bataljon werd n.l. in Stettin gelegerd. (Zij gingen dus niet mee met de Russische veldtocht) en maakte daar deel uit het garnizoen dat in de periode van 18 maart tot 5 december 1813 werd belegerd. Bij de overgave van de vesting werden de Hollandse overlevenden, ook van de 4e bataljons van het 123e RIL, 125e RIL en 126e RIL, ongeveer 1000 man, gevraagd om dienst te nemen in het net in Schwedt aan de Oder opgerichte Oranje Legioen. Ook van het 5e depotbataljon, dat naar Wesel werd overgeplaatst zijn nog veel Hollanders, waaronder de Zeeuwen Matthijs Eijke uit Dreischor en dus ook Pieter Boone uit Zierikzee ontsnapt. De vestingcommandant generaal Bourke had vlak voor de legering alle Hollandse soldaten in Wesel ontwapend en via Venlo en Maastricht naar Frankrijk laten afvoeren. Toen de "Hollandse "regimenten in augustus1814 werden opgeheven, werd een administrateur belast met het afsluiten van de stamboeken. Hij redeneerde vrij rechtlijnig. Wanneer er geen mutatie achter de naam stond, b.v. van overlijden of overplaatsing, en de man was ook niet meer lijfelijk aanwezig, dan betekende dit dat hij kennelijk was gedeserteerd. Dus heeft achter honderden namen genoteerd: déserté le ……1813. Ook achter de namen die in Rusland waren omgekomen. Later is er waarschijnlijk toch nog lijstje namen van mannen die in het hospitaal van b.v. Stettin zijn overleden, want die data werden later nog toegevoegd, terwijl de desertie aantekening gewoon bleef staan.Zo klopte op papier de "menselijke" boekhouding. Ik doe momenteel onderzoek naar de 60 Zeeuwse lotelingen van de lichting 1810, die bij het 4e en 5e bataljon van het 124e RIL terecht zijn gekomen. Op een paar man na, heb ik ze allemaal kunnen traceren, waaronder dus Pieter Boone. Ik hoop dat de deskundige forumleden wat tips kunnen geven.

mvg, Jan de Ruiter 

Jan de Ruiter

Bedankt voor deze uitvoerige reactie Jan.

Frank Fransz

Op 11 februari j.l. vroeg ik informatie over loteling Pieter Boone, geb.24-02-1790 te Vlissingen als zoon van Pieter Boone en Cornelia Johanna Rochussen Jongeheld. In december 1813 deserteerde hij, als sergeant van het 124e regiment de ligne, vanuit Wesel. In 1817 leefde hij in ieder geval nog, want zijn moeder plaatste een advertentie in de Middelburgsche Courant van 17 en 19 april 1817 met de boodschap dat ze niet van plan was te betalen voor de schulden van haar zoon Pieter Boone. Hij is waarschijnlijk ongehuwd gebleven, want ook 4 zussen en zijn broer overlijden ongehuwd in Middelburg. Hij zelf is in ieder geval niet in Zeeland overleden. Wie is hem bij een onderzoek tegengekomen of weet waar en wanneer hij is overleden?

 

mvg. Jan de Ruiter

Jan de Ruiter

Jan,  misschien al reeds onderzocht maar ook gekeken naar de memories van successie van zijn moeder?  Overleden 21-11-1842 mem.nr 14/113 inv. nr 420 Zeeuws Archief.  Mvg.

Joop Kouwenberg


Bedankt Joop. Ik heb de memories van successie van moeder Cornelis Jacoba Rochussen Jongerheld en ook die van de later overleden broer en zussen in het Zeeuws Archief nagekeken, maar hun zoon en broer Pieter Boone wordt nergens vermeld. Nog even was mijn hoop gevestigd op het testament dat moeder de weduwe Cornelia Jongerheld, op 21 april 1835  bij notaris Van der Graf  heeft laten opmaken. Helaas zijn bij het oorlogsgeweld in mei 1940 de archieven van de Middelburgse notarissen uit die tijd in vlammen opgegaan. Dus een dood spoor. Pieter Boone is niet in Zeeland overleden, althans hij komt niet voor in "Zeeuwen gezocht".Hij moet dus tussen 1816 (laatste vermelding in de Middelburgsche Courant) en de memorie van successie van zijn moeder in 1842, buiten Zeeland zijn overleden. Maar wanneer en waar?

m.v.g.

Jan de Ruiter  

Jan de RuiterPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu