stamboomforum

Forum logoMilitairen » Johannes Jacobus van der Ka, overleden Vilvoorde in 1818



Profiel afbeelding

Mijn bet-betovergrootvader Johannes Jacobus van der Ka ( http://bit.ly/2U3hoEL ) overleed op 5 april 1818 in Vilvoorde als sergeant in militaire dienst: http://bit.ly/2H1xNWV . Hierbij een kopie van de overlijdensakte: http://bit.ly/2SgqYCB 

Zijn familie is hiervan waarschijnlijk nooit op de hoogte gesteld, aangezien zij 10 jaar later in 1828 middels een gerechtelijke akte van bekendheid zijn vermissing officieel hebben laten bevestigen ten behoeve van een erfeniskwestie ( http://bit.ly/2EpkIoo ). De enige verklaring die ik daarvoor kan bedenken is dat bij de militaire autoriteiten niet bekend was, dat hij nog familie had, hoewel zijn ouders en geboorteplaats wel correct in de overlijdensakte worden vermeld.

Daarom ben ik op zoek naar de gegevens waarmee hij in de militaire registratie voorkomt. Werd daar mogelijk niet vermeld dat hij gehuwd was en kinderen had? Wellicht heeft iemand enig idee waar ik verder informatie kan vinden?

Met vriendelijk groet,
Jan Verkade

Jan Verkade - 22 feb 2019 - 12:02 (laatst bijgewerkt 22 feb 2019 — 18:55 door moderator)

Hier is zijn laatste (van de meerderen) stamboekinschrijving van het 34e garnizoensbataljon 

West Indië, Duitsland, Marine. Het lijkt erop dat hij vanaf 1800 niet meer thuis geweest kan zijn.

Frank Fransz - 22 feb 2019 - 13:43 (laatst bijgewerkt 22 feb 2019 — 13:44 door auteur)

Goedemiddag

Ik heb gezocht in wieiswie en daar nog een verwijzing gevonden naar de militiekaart van Johannes Jacobus van der Kaa, deze staat op het Nationaal Archief of Familiesearch. Misschien kunt u ook nog navraag doen bij het Nationaal Archief. Op wieiswie staat nog meer over de familie van der Kaa.

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GY18-TJC?i=36&cc=1498335

met vriendelijke groet Dick de Waal Malefijt

D de Waal Malefijt - 22 feb 2019 - 13:45

Beste Frank Fransz en D. de Waal Malefijt,

Hartelijk dank voor deze hulp. Verbazingwekkend waar Johannes Jacobus allemaal verbleven heeft. Mogelijk is hij rond 1801 toch nog even thuis geweest, gezien de leemte in de "Gedane Veltochten", het feit dat hij in 1801 noch een dochter Pieternella heeft gekregen en de volgende zinsnede uit de Acte van Bekendheid: "dat dezelven zich ruim twintig jaren geleden in militairen dienst begeven heeft gehad, daarvan weder ontslagen zijnde te huis is terug gekomen, en eenige tijd aldaar gebleven zijnde, zich wederom in dienst heeft begeven, en alzoo zich uit de Gemeente van Noordwijk verwijderd, zonder te kunnen opgeven werwaard hij zich begeven heeft doch eenige tijd daana bij gerugte gehoord hebbende dat dezelve [in dienst, inde marge toegevoegd] van den keizer van Oostenrijk overleden is"

Ik heb geen ervaring en bekendheid met stamboekinschrijvingen en militiekaarten, maar blijkbaar staat daarbij geen verwijzing naar het eventuele bestaan van vrouw en/of kinderen. In Noordwijk wist men in 1828 kennelijk niet dat hij tien jaar eerder in Nederlandse krijgsdienst was overleden.

Jan Verkade - 22 feb 2019 - 15:05

Hij heeft dan blijkbaar ook nooit geld overgemaakt in al die jaren of in het leger kenbaar gemaakt dat hij vrouw en kinderen had..

Frank Fransz - 22 feb 2019 - 15:42

Ik heb nog wel een zoon gevonden onder nummer 12247. Waarschijnlijk is het niet goed met hem afgelopen.

Frank Fransz - 22 feb 2019 - 16:38


Beste Frank Fransz,

Nogmaals hartelijk dank; de militaire dienst van zoon Johannes was mij bekend.

Van geld overmaken was natuurlijk in die periode sowieso geen sprake. Maar mijn conclusie was ook dat de achterblijvers kennelijk nooit geld gezien hebben noch enig bericht ontvingen. Vandaar dat ze hem in 1828 na twintig jaar als definitief vermist hebben laten verklaren toen ook zijn vrouw overleed en de erfenis moest worden afgehandeld.

Jan Verkade - 22 feb 2019 - 20:13







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu