stamboomforum

Forum logoMilitairen » A.G. Jongsma (*1899), veteraan van het Duitse keizerlijk leger?


Profiel afbeelding

Anton Gerrit Jongsma (Zwolle, 11 augustus 1899), trouwde op 24 april 1924 in Amersfoort met Louise Wilhelmina Johanna van Noordt (Amersfoort, 20 september 1897). De man beweerde rond 1940 (en later) graag dat hij als minderjarige bij het Duitse leger had gediend in de Eerste Wereldoorlog. Nu heb ik zijn uittreksels betreffende zijn huwelijk (geen toestemming van zijn ouders), maar ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig of hij voorkomt (en hoe) in het militieregister. Beiden zijn inmiddels al overleden. Jongsma was tijdens de oorlog NSB-burgemeester van Krommenie, en waarnemend burgemeester van Maartensdijk. Na de oorlog werd hij tot 18 jaar opsluiting veroordeeld. Momenteel leg ik de laatste hand aan zijn biografie.

Heeft één van u aanvullingen op zijn gegevens? Ik ben vooral nieuwsgierig naar zijn (mogelijke) diensttijd in het Nederlandse leger als dienstplichtige.

Alex Dekker

Ik neem aan dat U de 2 dossiers over A.G.Jongsma (Maartensdijk en Krommenie) al heeft ingezien in het Nationaal Archief ? (link)

Peter S

Helemaal doorgespit! Daar zat niets in, behalve zijn beweringen over dienst in het keizerlijk leger.

Alex Dekker

Zit er tussen zijn huwelijksebijlagen niets over zijn Nederlandse militaire dienst ?

Peter S

Helaas niet. Zijn beweringen over Duitse dienst neem ik eerlijk gezegd (nog) niet serieus, aangezien hij dan 15 jaar oud was. Zijn diensttijd in Nederland noemde hij slechts één keer. Hij had het over sergeant-instructeur op de Stormschool. Maar waar en wanneer? Dat noemt hij niet.

Alex Dekker

Biedt het bevolkingsregister nog uitkomst?

mvg-Ben

Ben Wegman

Ook al niet. Al zijn persoons- en gezinskaarten heb ik digitaal, maar deze bieden geen aanknopingspunten aan.

Alex Dekker


Ter informatie van anderen dan, de gezinskaart van zijn ouderlijk gezin te Den Haag staat op naam van zijn vader Tjibbe Jongsma, aldaar ingeschreven ook met Anton Gerrit in 1900, komend uit Zwolle. A. G. is uitgeschreven naar Ossendrecht in 1923. Zijn beroep was Kommies 2e kl. Bij hem verder geen enkele aantekening.

Peter SPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu