stamboomforum

Forum logoMilitairen » Waterloo gratificaties ook voor reserve troepen? [opgelost]


Profiel afbeelding
Tijdens de slag bij Waterloo waren er ook militairen onder prins Frederik op een reserve linie op 15 km afstand van Waterloo opgesteld. Deze opstelling was voorbereid om een eventuele aftocht van de Engelsen en Nederlanders te dekken. Deze soldaten hebben uiteindelijk niet meegedaan aan de strijd. Zijn de namen van deze militairen terug te vinden in de lijst van de gratificaties, op andere lijsten of juist helemaal niet?

esa rara

Heeft u hier al geprobeerd via de site van het NIMH (nederl Instituut voor Militaire Historie)?

http://www.archieven.nl/mi/2231/?mizig=364&miadt=2231&milang=nl&misort=last%5Fmod%7Cdesc&miview=tbl

Heidi Jonkman

Ik zal eens kijken wat de nimh hier over kan toelichten. De link naar de staatscourant is erg interessant. Dank voor de suggesties

esa rara

Een verwant van mij maakte als flankeur van de Oost- en West-Indische Troepen deel uit van het Bataljon Oost-Indische Infanterie No. 20. Deze eenheid is niet daadwerkelijk ingezet, maar betrokkene wordt wel genoemd in de Waterloo gratificaties.

Michael van der Zee


Hallo Michael, Dank voor je reactie. Wellicht dat dit Bataljon in de reserve is gehouden bij Braine l'alleud, dicht bij het slagveld. Ik begreep dat de Nederlandse troepen van Chassee pas op het laatst door Wellington zijn ingezet. Of denk je dat dit Bataljon ver van de werkelijke gevechten reserve stond? Zoals bij de troepen van prins Frederik? De achtergrond van mijn vraag is dat ik twee voorouders heb, beiden in hetzelfde garnizoen en dicht bij elkaar qua nummer, beide functie (kannonier eerste klasse) . De een heeft wel een gratificatie, de ander niet. Waarom niet? Ziek, garnizoensdienst of wel aanwezig maar geen gratificatie? Ik zou het leuk vinden om daar achter te komen. Nogmaals bedankt, Groeten, Silvio Rademaker

esa raraPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu