stamboomforum

Forum logoMilitairen » Hoe een militair te vinden als alleen een lotingsnummer bekend is



Profiel afbeelding

Hallo,

 

In 1913 is mijn grootvader Everardus Johannes Theodorus Lijster ingeschreven in Delft in het militieregister.

Dit is digitaal in te zien en om verder te kunnen zoeken zou ik het onderdeel en regiment moeten weten doch dit is niet in het militieregister vemeld alleen een lotingsnummer 111 en geen verdere gegevens.

De huwelijksbijlagen van zijn huwelijk in Delft op 23-08-1916 zijn verloren gegaan dus ook langs die kant is er weinig te vinden.

 

Hoe nu verder te zoeken ?

 

Alvast dank,

Han Lijster

Uitgeschreven lid - 9 aug 2019 - 22:25

Alle inhoudsopgaven van de regimenten nalopen.

(Alph. reg; Alph. register; Alphabetisch. register)

Frank Fransz - 10 aug 2019 - 07:46 (laatst bijgewerkt 10 aug 2019 — 07:51 door auteur)

Frank,

 

Bedankt voor de link, ik ga dat maar eens langzaamaan nalopen want het zijn nogal wat indexen, zal wel een meermaanden plan worden.

 

Han Lijster

Uitgeschreven lid - 10 aug 2019 - 09:42

En de kans lijkt me aanzienlijk dat hij was uitgeloot. Want in zijn huwelijksakte van 1916 staat dat hij werkman was. Als hij in 1913 was ingelijfd zou hij zijn militaire dienst nog niet hebben voltooid in 1916 lijkt me.

Peter S - 10 aug 2019 - 09:47

Peter,

 

Dat is een zeer reeële optie, ik wist niet hoe lang de diensttijd toen was, maar hoogstwaarschijnlijk wel langer als 2 jaar.

 

Dank,

Han Lijster

Uitgeschreven lid - 10 aug 2019 - 09:57

@ Han dat valt wel mee. eerder uren.

@ Peter, dat kan natuurlijk ook

 

We hadden ook nog de Mobilisatie waardoor men weer opgeroepen werd.

Frank Fransz - 10 aug 2019 - 09:59 (laatst bijgewerkt 10 aug 2019 — 10:01 door auteur)

Overigens vraag ik me af hoe e.e.a. precies werkt met die archieven. Klaarblijkelijk betreft de inschrijving die snel te vinden is ook op de site van het archief te Delft het inschrijvingsregister. Uit deze handleiding maak ik op dat dat niet hetzelfde is als het lotingsregister waarvan ook een exemplaar bij de provincie is - hetgeen in dit geval hier zou zijn. Vraag is dus of daar geen nadere informatie staat (ik kan dat niet opmaken uit die handleiding) - en is er geen lotingsregister in het archief te Delft? 
Anders gezegd: stel hij was uitgeloot, dan moest er nog steeds een extract worden aangeleverd voor zijn HB. Waar zou dat indertijd uit zijn opgeschreven - uit dat lotingsregister, neem ik aan?

Peter S - 10 aug 2019 - 09:59 (laatst bijgewerkt 10 aug 2019 — 10:01 door auteur)


Peter,

 

Volgens mij zijn dit gewoon de inschrijvingsregisters voor de personen die de leeftijd van het "in dienst moeten" hebben bereikt en zich daarvoor moesten melden bij de gemeente waar zij woonden.

Zij werden in deze lijsten vermeld met een inschrijvingsnummer en verder staat daar niets bij of zij werkelijk zijn opgeroepen of afgekeurd.

Ik heb nog zo'n  inschrijving uit Nijmegen waar de zoon door zijn vader werd ingeschreven omdat de jongeman zelf in Zuid-Afrika was terechtgekomen maar er stond ook geen verdere aanwijzing in, wel wetend dat deze persoon natuurlijk nooit is opgeroepen om dienst te doen.

Dat is denk ik het verschil tussen de inschrijvingsregisters en de stamboeken.

 

Han Lijster

Uitgeschreven lid - 10 aug 2019 - 10:29







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu