stamboomforum

Forum logoMilitairen » Overgrootvader Militieregister / WW1 / Enige experts?


Profiel afbeelding

Na heel lang zoeken weet ik niet of ik hier meer over kan vinden.
Het verhaal is dus dat deze Johan Hendrik Nienkemper maar 46 jaar werd (1935 overleden) en de laatste jaren constant heeft geknokt bij de overheid om compensatie te krijgen als Mobiliteits slachtoffer. 

Nou heb ik niet super veel verstand van militie registers of wat ze die tijd moesten doen. Waarschijnlijk moest hij tijdens WW1 het land verdedigen? Is er een manier om te zien waarom hij uiteindelijk niet meer na zoveel jaar in militaire dienst kon wegens lichaamsgebreken? 

Hij gaat in 1908 het leger in naar de 10e regt infanterie (weet iemand daar wat over?)
Zit een jaartje bij het 3de regiment huzaren in Den haag (Kon ook info vinden dat hij inderdaad een jaartje in Den haag heeft gewoond in 1911/1912
Dan staat er in 1 aug 1916 ''Over landweer'' en 23 september 1916 staat er ''wegens lichaamsgebreken. 

Dat is in 1916 dan snel gegaan.
Vind het zo jammer dat ik niet kan vinden wat er dan zo ongeveer gebeurd kan zijn, fysiek of mentaal. En waarom hij dus maar naar de tweede kamer blijft klagen en heftig betrokken is in Den helder bij een comite voor mobiliteitsslachtoffer en dan zo super vroeg in 1935 overlijd. 

https://noord-hollandsarchief.nl/maisi_ajax_proxy.php?mivast=236&mizig=100&miadt=236&miaet=185&micode=23&minr=7135845&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&mizk_alle=johan%20hendrik%20nienkemper&mif1=765&miview=viewer2 

Te vinden op Rij 4
Hier foto van het aanmerkingen stukje.

 

 

 

Sander

Stamboekinschrijving 3e Regt Huzaren in 1911 hier.

Peter S

Stamboekinschrijving 10e Regt Inf 1908 hier.

Peter S

In die inschrijving bij de Huzaren staat dat hij op 31.7.1911 is overgegaan naar het Escadron Ordonnansen. Stamboeken daarvan klaarblijkelijk niet op Familysearch, wel offline in het Natonaal Archief, zie hier , i.h.b. hier (naamklapper hier).

Peter S

Volgende stamboekinschrijving, terug in het 10e Regt Inf hier.

Peter S

En daarna 21e Landweer, stamboekinschrijving hier.

Peter S

Wauw! Deze inschrijvingen nog nooit gezien. Geeft heel veel extra informatie
Kan niet alles duidelijk lezen maar het vult het verhaal van hem nog meer op. 

Wat kan er mis zijn gegaan nadat hij in 1916 bij de 21e Landweer zat? Anderhalve maand later wegens lichaamsgebreken nooit meer in t leger kunnen en best heftig strijden tot je vroege dood voor mobilisatieslachtoffer compensatie 

 

Sander

De laatste stamboekinschrijving moet goed worden gelezen lijkt me.

Zo stond er eerst m.i. geheel rechts: in "... wegens lichaamsgebreken ontstaan niet door den dienst...", en is "niet door" doorgehaald en vervangen door tekst die moeilijk leesbaar is.

Verder staat er: De gratificatie ingetrokken D.v.O.? [Departement van Oorlog?] 9 Juli 1925. III Afd.? No. 16. Ik hoop dat een expert hier wat mee kan, hopelijk een verwijzing naar een ander archief met meer details?

Peter S

Er staat in vak 5 in ieder geval dat hij een scheefstaand neustussenschot had en platvoeten in geringe graad. Hij ging op 27-03-1911 een vrijwillige verbintenis aan voor vier jaar en 23-09-1916 ontslagen wegens lichaamsgebreken. Hij kreeg toen een éénmalige uitkering van Fl. 30,=.
En op 22-05-1925 is hem bij Koninklijk Besluitnr. 34 een pensioen voor vijf jaar van Fl. 112,= per jaar toegekend.
Op 30-11-1926 wordt een gratificatie ingetrokken. Ik weet niet zeker of dit nu op de éénmalige uitkering van Fl. 30,= slaat of op het pensioen van Fl. 112,= per jaar.
Gezien zijn 'heftig strijden' zal het wel om het pensioen gaan en niet om de éénmalige uitkering.

Ik denk dat onderzoek naar dat Comité van mobiliteitsslachtoffers mogelijk aan het licht kan brengen wat de leden hiervan verbond. Dat kan weer een licht werpen op Johan Hendrik Nienkemper's omstandigheden.

Michaël

Boers


Oooh hier kom ik al heel veel verder mee wat een leuke info! 

Ja ik kom hem een paar keer tegen in de kranten en hij is altijd wanneer hij in Den Helder gaat wonen de contactpersoon voor mobilisatie slachtoffers. En al zijn requests naar Den haag worden afgekeurd. 

Hier staat dat men naar JH Nienkemper moest gaan om je op te geven (1929) https://kranten.archiefalkmaar.nl/issue/HC/1929-01-12/edition/null/page/8?query=Nienkemper&sort=relevance
 

En hier staat hij ook als contactpersoon aan het einde van een heel lang verhaal over Mobilisatie invaliden https://kranten.archiefalkmaar.nl/issue/HC/1933-03-11/edition/0/page/13?query=Nienkemper&sort=relevance&page=2 

SanderPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu