stamboomforum

Forum logoMilitairen » Milicien gereformeerd, wat betekent dat? [opgelost]


Profiel afbeelding

Een goeienavond allemaal,

weet iemand toevallig wat er op dit militiecertificaat van mijn betovergrootvader bedoeld wordt met "milicien gereformeerd"? Met milicien (hier staat dan toevallig "miliciain", ouderwetse spelling) bedoelt men in Nederland natuurlijk een dienstplichtig soldaat, maar dat woord "gereformeerd" kan ik niet plaatsen. Iemand wel een idee wat dit betekent of hoe ik dit moet plaatsen?

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Indie van Lieshout

Mijn advies is, om wat andere huwelijksbijlagen uit dezelfde tijd te bekijken,
om vast te kunnen stellen, in welke context je deze opmerking zou kunnen plaatsen.

Het bekijken van het grotere geheel, in plaats van één bladzijde, wil meestal wel helpen,
om de betekenis van een bepaalde tekst te doorgronden

succes

Wesley Fokkens

Beste Wesley,

dank voor je tip. Ik heb eens zitten bladeren tussen de huwelijksbijlagen van Baarle-Hertog, maar ik ben er helaas niet echt veel wijzer mee geworden. Ik zie, buiten het militiecertificaat van mijn betovergrootvader, alleen "niet opgeroepen", "bepaaldelijk vrijgesteld" zoals bij zijn broer Josephus Marinus of een uitgebreide vermelding onder het kopje "Toestand".

Het verbaast me eigenlijk dat zo'n uitgebreide toelichting niet bij het certificaat van mijn betovergrootvader staat, die is namelijk tweemaal naar Antwerpen vertrokken als jongeman, zeer waarschijnlijk voor de dienstplicht. Helaas zijn de stamboeken van België van voor de Eerste Wereldoorlog allemaal vernietigd, in tegenstelling tot de situatie in Nederland. Het onderstaande is dan ook de enige aanvullende informatie die ik heb, word je ook niet veel wijzer van.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Indie van Lieshout

Dag Indie,

In de Franse Stamboeken van 1813 vind je na een veldslag bij sommige soldaten de term Reformé:
Dat betekent echter niet dat deze soldaten van de Gereformeerde kerkelijke richting zijn.

Reformé betekent afgekeurd, of afgedankt.

Mvrgr,

henk elsinga

Reformeren.

Eene troepenafdeeling, een regiment, enz. R., ze reorganiseren, op nieuw indeelen. Wanneer in de 17de eeuw, vooral in den dertigjarigen oorlog een leger groote verliezen had geleden, dan werd het dikwijls gereformeerd, doordien men verschillende vaandels tot één, verschillende regimenten tot één zamensmolt. De officieren welke daarbij overkompleet werden en nu zonder rang als gewone dubbelsolders of op eene andere wijze dienden of wel pensioen of wachtgeld genoten, werden gereformeerde officieren, gereformeerde luitenants, kapiteins, enz. genoemd.

bron: https://www.dbnl.org/tekst/land016mili01_01/land016mili01_01_0019.php#a2359

sprangers


Beste Henk en heer of mevrouw Sprangers,

hartelijk dank voor jullie reacties. Dat is denk ik inderdaad de hoek waar we het in moeten zoeken: herindeling van regimenten, verlies van soldaten, einde dienstplicht, etc. Ik ga eens kijken of ik in die richting nog wat meer informatie gevonden krijg.

Hartelijk dank voor jullie reacties en namens mij nog een prettig weekend toegewenst.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Indie van LieshoutPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu