stamboomforum

Forum logoMilitairen » Tot welke brigade behoorde het Korps Guides te Paard tijdens de Veldtocht 1815 (Slag bij Waterloo)



Profiel afbeelding

Beste mensen, ik ben een beetje nieuw in de legeronderdelen en zeker in die rond 1815. Dus ik weet niet goed waar ik het legeronderdeel Korps Guides te Paard moet plaatsen in de Cavaleriedivisie tijdens de Veldtocht van 1815. Mijn betovergrootvader Nicolaas Joseph Malcorps (24 november 1796, Tourinnes-la-Grosse in de Zuidelijke Nederlanden) was tijdens de Slag bij Waterloo onderdeel van dit korps. Hij staat ook bij dit Korps ingeschreven voor de Waterloo Gratificaties.

Ik heb een lijstje gevonden van de Cavaleriedivisie (Collaert) van het Nederlandse leger waar de volgende onderdelen genoemd worden: Brigade Zware Cavalerie (Trip) met onderdelen 1e Regiment Karabiniers (Coenegracht), 2e Regiment Karabiniers (De Bruijn), 3e Regiment Karabiniers (Leichleitner), 1e Brigade Lichte Cavalerie (Ghigny) met onderdelen 4e Regiment Lichte Dragonders (Renno), 8e Regiment Huzaren (Duvivier), 2e Brigade Lichte Cavalerie (Van Merlen) met onderdelen 5e Regiment Lichte Dragonders (Mercx), 6e Regiment Huzaren (Boreel) met daaronder Halve Batterij Rijdende Artillerie (Petters) en Halve Batterij Rijdende Artillerie (Gey). Dit overzicht heb ik uit: Waterloo: 200 jaar strijd door Jurriën de Jong, Ben Schoenmaker en Jeroen van Zanten.

Mijn vraag is nu onder welk bovengenoemd onderdeel het Korps Guides te Paard viel. Ik heb al van allerlei zoekopdrachten uitgevoerd in Delpher en ik weet van wanneer tot wanneer het korps heeft bestaan en waar de registers te vinden zijn. Ik heb ook mijn betovergrootvader daarin gevonden. Maar ik kan dus nergens vinden onder welke brigade en onderdeel dat Korps Guides te Paard dan viel. Voor mij is dat belangrijk omdat ik dan verhalen kan opzoeken van die brigade om zo een wat vollediger beeld te kunnen krijgen waar Nicolaas is geweest etc. Ik ben met een verhaal over mijn betovergrootvader bezig en het zou erg helpen als ik weer nieuwe aanknopingspunten zou kunnen vinden.

Voor de volledigheid: Nicolaas Malcorps meldt zich op 29 maart 1814 bij de Huzaren de Croy in de Zuidelijke Nederlanden, in april 1815 wordt dit onderdeel samengevoegd met het Nederlandse leger en wordt dit onderdeel Huzaren no. 8. Op 11 april 1815 wordt Nicolaas Malcorps bevorderd en gaat hij over naar het Korps Guides te Paard van Zuid-Nederland (opgericht in Gent). Zijn inschrijfnummer is 15. Op 14 februari 1816 wordt Nicolaas gepromoveerd naar het Regiment Karabiniers Nationale Militie (landmilitie), later het Regiment Kurassiers no. 9. Hij neemt in 1831 deel aan de Tiendaagse Veldtocht. Hij wordt uiteindelijk wachtmeester. Bij dit regiment blijft hij tot hij het leger verlaat ergens na 1835. 

Ik hoop dat iemand me verder kan helpen. 

Vriendelijke groet,
Christel van Capelleveen

Christel van Capelleveen - 7 okt 2020 - 14:49 (laatst bijgewerkt 7 okt 2020 — 15:08 door auteur)

Bij dit regiment blijft hij tot hij het leger verlaat ergens na 1835. 

10 juli 1836 is hij gepasporteerd

Frank Fransz - 7 okt 2020 - 20:01

Bedankt voor deze aanvulling! Wel bijzonder deze scan, want ik heb zelf een scan via het Nationaal Archief van deze zelfde registratie en daar ligt een papiertje over het laatste deel. Dit onderdeel heb ik dus nooit gelezen! Fijn om nu ook de einddatum duidelijk te hebben. 

Christel van Capelleveen - 7 okt 2020 - 22:42

Een pagina terugbladeren en het papiertje ligt er weer op.

Frank Fransz - 8 okt 2020 - 08:43

Haha! Ik was zo blij met mijn vondst, dat ik niet verder had gekeken ;-).

Christel van Capelleveen - 8 okt 2020 - 19:27

Nog iemand die mij kan vertellen onder welk onderdeel van de cavalerie het Korps Guides te Paard viel tijdens de Slag bij Waterloo? Met die info kan ik namelijk weer verder zoeken. 

Christel van Capelleveen - 9 okt 2020 - 19:37

Als ik de volgende tekst lees, dan krijg ik het beeld dat ze niet zo zeer aan één brigade waren toegedeeld, maar meer gespreid werden ingezet 

The Netherlands 'Korps Guides te Paard' was erected by Decree No. 108 dating 18 February 1815, and composed of (North-Netherlandish) troopers from the cavalry and horse artillery. Its duty was not that of bodyguard to the Prince of Orange, as sometimes is stated, rather the troopers were divided among the staffs and headquarters of the Netherlandish troops, to be used as despatch-riders. During the Waterloo campaign the Guides had a strength of 67 men and 70 horses and were commanded by Captain C.A.S. Baron von Heinecken. In the NWC, command of a troop of Guides te Paard is an honorary posting for Dutch officers, comparable to holding a commission in the British Guards.

A van Egmond (oud) - 9 okt 2020 - 21:07 (laatst bijgewerkt 9 okt 2020 — 21:07 door auteur)

Hartelijk dank, dit is erg interessante informatie waar ik zeker weer verder mee kan! Best bijzonder ook, als het korps tijdens de Veldtocht van 1815 maar uit 67 man bestond. Veel dank!

Christel van Capelleveen - 9 okt 2020 - 21:34 (laatst bijgewerkt 9 okt 2020 — 21:35 door auteur)

Volgens het stamboek was het ook maar een heel klein clubje.

Ik zie nauwelijks overledenen, dus ze zullen wel niet in de vuurlinie geopereerd hebben.


Voor een Waterloogratificatie hoefde dat ook niet. Ik zie bijvoorbeeld een aantal hoefsmids van het regiment die er een kregen.

In aanmerking voor de gratificatie kwamen alle militairen die, onder bevel van de Hertog van Wellington, betrokken waren bij de veldslagen van 15 t/m 18 juni 1815, bij de blokkades en belegeringen in Frankrijk of die zich in Frankrijk bij het geallieerde leger hadden gevoegd vóór 7 juli 1815.

Het betekent niet per definitie dat iemand ook meegevochten heeft; militairen konden dienen als reserve of zich op kilometers afstand van de frontlinie bevinden.​

Frank Fransz - 10 okt 2020 - 09:34 (laatst bijgewerkt 10 okt 2020 — 09:49 door auteur)


Ik kwam nav de naam Heinecken deze bron tegen: https://www.waterloo-campaign.nl/bestanden/files/june15/nedbelgen.pdf

Both orders, for Perponcher and Collaert were sent by captain Heinecken. His name comes back again that day in connection to the order issued by Constant Rebecque to Collaert at 11.30 p.m. As it would be most unlogical to send Heinecken to two divisional commanders at the same time in such an important phase of the events, Heinecken, as commander of the “guides à cheval” sent members of his unit to the respective destinations.

Net als uit de Engelse tekst in een eerdere reactie te halen is, lijkt het er hier ook op dat de Guides als koeriers werden gebruikt om boodschappen tussen de verschillende eenheden uit te wisselen. 

Christel van Capelleveen - 10 okt 2020 - 22:42







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu